Oradea: Germanii de la Pfeifer & Langen pun lacătul pe fabrica de zahăr și concediază 200 de oameni

Fabrica de zahăr Diamant se închide în această primăvară. Comitetul de conducere a decis să închidă fabrica pe 29 decembrie, după ce negocierile purtate de patronatul companiei cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timişoara, pentru preluarea fabricii, au eşuat.

Investitorii pleacă însă şi cu numele și vor produce zahăr “Diamant” în Polonia și Ucraina. Potrivit Digi24, închiderea fabricii din Oradea, care avea o capacitate de producție de 400.000 de tone de zahăr, anual, aduce probleme nu doar pentru cei peste 200 de angajaţi, ci şi pentru familiile a 93 de fermieri din cele patru județe, care aveau contract cu Pfeifer & Langen.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Cultivatorii de sfeclă au vrut să se asocieze şi să cumpere ei fabrica, dar negocierile au eşuat. “Până în 2020, cultura sfeclei de zahăr poartă după ea o subvenţie de peste 1.000 de euro la hectar şi era bine să ne folosim de această perioadă. Dar, dacă proprietarii aşa s-au gândit, atunci nu avem ce face”, spune Alexandru Lukacs, preşedintele Asociaţiei de Cultivatori din Nord-Vest.

Grupul din Germania a hotărât să renunţe la fabrica de zahăr fiindcă sfecla este mai scumpă aici decât în Polonia, de exemplu. Investitorii care pleacă de la Oradea ar mai fi închis patru dintre cele şase fabrici de zahăr şi în Ucraina. La fel au făcut şi cu una dintre cele patru pe care le dețineau în Germania.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share