În conjunctura actuală, când sectoare întregi ale economiei sunt afectate, unele din ele chiar profund, prima preocupare pentru consiliile care administrează companiile industriale, societăți pe acțiuni aflate în dificultate sau în pragul ei, ar fi să-și asigurare continuitatea afacerii în afara insolvenței, prin reorientare, redimensionare sau reproiectare totală sau parțiala a activității.

Mihail Lăzăroae
General Manager & Restructuring Advisor
Din păcate, chiar dacă au strategii adaptate la contextul general al mediului de afaceri, multe dintre consiliile de administrație nu se asigură întotdeauna că managementul executiv este potrivit pentru implementarea acestora.
În această cauză își au originea multe probleme dintr-o companie, indiferent de mărimea ei. Managerii care conduc și fac performanță în perioadele dintre crize nu sunt, în unele cazuri, potriviți pentru perioadele turbulente. Pentru asigurarea tranziției fără probleme, este nevoie de un alt tip de manager!
Scăderea vânzărilor, creșterea stocurilor, creșterea costurilor, dificultățile privind finanțarea, degradarea generală a indicatorilor financiari, sunt semne că este timpul acțiunilor. Amânarea deciziilor înseamnă, inevitabil, tobogan spre insolvență.
Ce ar fi de făcut? În primul rând, administratorii să-și aleagă în structurile de management oameni potriviți pentru implementarea restructurării. Să se asigure că aceștia au expertiză și experiență în situațiile de criză, că dețin metodologii și nu conduc empiric, că au în lucru mai multe scenarii și că obiectivele operaționale și tacticile lor pe termen scurt sunt adaptate la contextul general al mediului de afaceri.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Ar fi de menționat că restructurarea afacerilor pornește în principal de la administratori, iar elaborarea și implementarea cu succes a planurilor de restructurare cade exclusiv în sarcina echipelor de management mandatate în acest sens.
Dată fiind viteza cu care se degradează indicatorii financiari ai unei companii aflate în dificultate, echipa potrivită ar fi cea care poate repune compania peste pragul de rentabilitate în exploatare într-un termen cuprins între 3-6 luni. După acest interval de timp, insolvența va putea fi evitată doar de proprietarii afacerii, prin completarea deficitului de cash din alte surse.
Așadar, ar fi nevoie că administratorii să-și îndrepte atenția mai mult ca niciodată, împreună cu managementul executiv, spre interiorul organizațiilor, și să-și echilibreze cashflow-ul prin eficientizarea activităților de bază (core-business), care generează vânzări, profit și lichidități imediate, prin închiderea celor generatoare de pierderi, prin renegocierea contractelor cu clienții și furnizorii, prin valorificarea stocurilor și a activelor non-core, prin ajustarea cheltuielilor cu muncă vie și, nu în ultimul rând, prin identificarea și dezvoltarea unor noi linii de business în acord cu cerințele pieței de astăzi.
Studiile efectuate până în prezent arată că, în 2020, măsurile fiscale și legislative au fost adoptate în principal pentru păstrarea locurilor de muncă și eșalonarea datoriilor la stat, iar o parte însemnată dintre manageri încă așteaptă să vadă ce e de făcut și ce pot face alții pentru ei, în loc să privească în viitor și să acționeze fără întârziere.
În acest context, este important ca managerii să-și schimbe abordarea, să ia decizii curajoase, să înțeleagă că această perioadă dificilă reprezintă calea cea mai rapidă spre găsirea sensului și că pandemia este cel mai bun moment pentru identificarea oportunităților viitoare pentru companie. În perioadele turbulente, managerii potriviți anticipează, fac scenarii, se consultă cu echipa, aleg opțiuni, caută soluții, iau decizii, acționează în viteză și urmăresc atent fluxul de numerar al companiei.
Încurajator e faptul că pe piață vedem deja o serie de manageri care au trecut de primul pas al restructurării și caută ca firmele lor să devină sustenabile pe termen lung, să fie mai puțin dependente de forța de muncă vie, să treacă la digitalizarea proceselor interne și la implementarea unor soluții de automatizare/ robotizare în producție și roboți software în departamentele suport, pentru a elimina riscuri similare în viitor, generate de situații sanitare neprevăzute.
Aceste companii sunt cele care vor prospera și care vor lăsa o amprentă adâncă în viitor, indiferent de sectorul de activitate în care activează, mai mult sau mai puțin afectat în prezent.