Pericolul din ecran: un sfert dintre copiii români stau peste şase ore online, în timpul școlii. Într-o zi liberă, numărul acestor copii este dublu

Mai mult de un sfert dintre copiii din România (27 la sută) afirmă că, într-o zi cu şcoală, stau peste şase ore online sau îşi verifică periodic dispozitivul inteligent. Telefonul mobil este, de departe, cel mai utilizat terminal (în 96,1 la sută dintre cazuri), relevă un studiu întocmit de Organizaţia “Salvaţi Copiii”.

În topul terminalelor folosite de copii, pentru a naviga pe Internet, se mai află laptop-ul (46,6 la sută din totalul respondenţilor), computer/ desktop (cu 33,2 la sută), Smart TV (17 la sută), tableta (16,4 la sută) şi consola de jocuri (7,3 la sută).

Într-o zi de şcoală, peste un sfert dintre cei intervievaţi (27 la sută) stau peste şase ore în faţa unui dispozitiv inteligent sau îl verifică în mod constant. Într-o zi fără şcoală, procentul copiilor care stau mai mult de şase ore/ zi pe Internet sau îşi verifică periodic dispozitivul creşte la peste 47 la sută, informează Agerpres.

Credem că te-ar interesa și: Fondatorul unei școli private din Cluj: Sunt tot mai mulți “specialiști” în creșterea copiilor și tot mai puțini părinți

“Copiii care afirmă că petrec peste şase ore online sunt semnificativ mai nemulţumiţi de relaţia cu părinţii, prietenii şi profesorii, precum şi de viaţa lor în prezent. De asemenea, consideră într-o măsură mai redusă că activităţile de zi cu zi au sens sau sunt mai puţin optimişti cu privire la viitor, sunt mai nemulţumiţi de deciziile luate şi afirmă că au fost mai puţin relaxaţi în ultimele două săptămâni”, se menţionează în cercetarea “Salvaţi Copiii”.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi (54 la sută) au fost deranjaţi sau supăraţi în timp ce comunicau pe Internet, totul pe fondul situaţiei în care 43 la sută dintre respondenţi afirmă că postează online informaţii personale (fotografii, adresa la care locuiesc, locurile unde merg etc.). 47 la sută dintre ei recunosc faptul că verifică uneori, rar sau deloc, valoarea de adevăr a informaţiilor citite online, în timp ce 43 la sută susţin că au văzut sau au primit mesaje cu conţinut sexual în mediul virtual şi 61 la sută s-au simţit inconfortabil ca urmare a ceea ce au văzut pe Internet.

Studiul “Salvaţi Copiii” privind utilizarea Internetului de către copii, a fost realizat pe un eşantion de 1.156 de persoane cu vârste între 12 şi 17 ani, inclusiv.

Organizaţia “Salvaţi Copiii” România şi Kaspersky derulează o campanie de informare despre riscurile din online, adresată părinţilor şi profesorilor din mai multe şcoli din Capitală, în condiţiile în care, potrivit unui studiu recent, opt din zece părinţi susţin că şcoala şi părinţii trebuie să aibă o responsabilitate comună pentru a-i învăţa pe copii despre siguranţa în mediul digital.

Colaborarea dintre Kaspersky şi “Salvaţi Copiii”, prin programul “Ora de Net”, are în vedere pregătirea a 500 de profesori şi părinţi, din 15 şcoli, prin discuţii despre mediul digital, în cadrul unor întâlniri cu părinţii şi la clasă. Discuţiile vor avea ca suport cartea “Kasper, Sky şi ursul cel verde”, lansată în România la începutul acestei veri. Cartea este scrisă de o cunoscută autoare olandeză de cărţi pentru copii şi tineri, Marlies Slegers, şi îşi propune să le fie un ghid prietenos celor mici, în mediul digital.

“Salvaţi Copiii” este o organizaţie neguvernamentală care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990. Din 2008, coordonează la nivel naţional programul “Ora de Net” (Safer Internet), sprijinit de Comisia Europeană, prin programul Connecting Europe Facility, ce are ca obiectiv comun promovarea utilizării în siguranţă a Internetului de către copii.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share