Piața imobiliară este în fierbere: aproape un sfert din spaţiile de birouri ocupate se vor elibera, iar cererea va scădea cu aproape o treime

Până la 20 la sută din totalul spaţiilor de birouri ocupate se va elibera, în perioada următoare, iar cererea office va suferi o scădere de circa 30 la sută, la cel mult 250.000 mp tranzacţionaţi în acest an, arată estimările agenţiei de consultanţă imobiliară 24REAL.

“Companii care în urmă cu trei luni căutau un spaţiu de 1.000 mp analizează suprafeţe şi de până la trei ori mai mici. Vorbim despre companii cu activitate în zona de tehnologie, ce pot activa aproape exclusiv în mediul online. Am observat și o tendinţă a mai multor companii, care experimentau şi înainte de criza sanitară lucrul de acasă o zi pe săptămână. Estimările noastre arată că până la 20 la sută din suprafaţa spaţiilor de birouri ocupate se va elibera. Principala cauză este restrângerea business-urilor şi optimizarea proceselor de funcţionare ale întreprinderilor”, declară Constantin Căpraru, Managing Partner 24REAL.

Odată cu aceste schimbări, proprietarii spaţiilor de birouri vor deveni mult mai flexibili în relaţia cu chiriaşii şi mai ales cu perioada contractuală agreată, în contextul în care predictibilitatea activităţii de business se apropie de zero, pentru multe sectoare de activitate. “Dacă în anii 2007-2008 se încheiau contracte de închiriere pe 5-7 ani, în 2010 intervalul a scăzut la cinci ani, pentru ca acum să ne aşteptăm să scadă chiar şi la sub trei ani. Depăşirea impasului economic va fi trecut cu bine de proprietarii care vor şti să gestioneze cel mai bine suprafeţele de care dispun, în opţiunile de repoziţionare, delimitare şi reaşezare a spaţiilor şi fluxurilor din clădiri. Există domenii de activitate (IT/ telecom, pharma) unde clienţii au continuat cu succes programul de relocare şi închiriere al unor spaţii de birouri mai mari, mizând pe o creştere vizibilă a business-ului lor din această perioadă”, arată Constantin Căpraru.

Credem că te-ar interesa și: Cum am devenit “neangajabilă”

Specialiştii 24REAL susţin că în discuţiile purtate cu potenţialii clienţi, care erau interesaţi, până la începutul anului, de proiecte de birouri moderne, cu suprafeţe chiar şi de peste 1.000 mp, cererea s-a mutat, în cea mai mare parte, către proiecte de birouri în vile modernizate din zone centrale sau din nordul Capitalei, cu spaţii verzi, şi pentru spaţii de birouri cu terase ori grădini/ curţi generoase. “Ne aşteptăm la o scădere a spaţiilor de birouri clasice şi o creştere a celor din vile sau spaţii de lucru neconvenţionale şi cu costuri mai mici, ori clienţii să opteze pentru clădiri de birouri de tip boutique. Proprietarii spaţiilor au primit solicitări de la chiriaşi pentru amânarea plăţii chiriilor sau diminuarea lor. Flexibilitatea este cuvântul de ordine pe piaţa birourilor”, spune Constantin Căpraru.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Potrivit datelor 24REAL, volumul tranzacţiilor nete din acest an ar urma să se situeze la circa 250.000 mp, faţă de peste 350.000 mp, anul trecut. Volumul livrărilor de birouri clasă superioară ar trebui să aducă pe piaţă un plus de 260.000 mp, ceea ce ar urca stocul total de birouri moderne la circa 3,5 milioane mp. “Suntem partenerul clienţilor care caută să identifice subchiriaşi şi să subînchirieze spaţiul deţinut – practic, să reuşim o optimizare a contractelor şi să evităm anumite riscuri în cazul chiriaşilor care nu mai pot susţine costurile suprafeţelor închiriate. Există cazuri în care au semnat înţelegeri pe cinci ani, cu clauză contractuală de a nu părăsi spaţiul (clauză penală), iar în această situaţie trebuie identificate soluţii inteligente”, subliniază reprezentantul 24REAL.

Echipa 24REAL a relansat portalul 24real.ro, o platformă nouă, adaptată perioadei în care ne aflăm. Pentru o îmbunătăţire a timpilor şi o eficientizare a activităţii, 24REAL a lansat și un nou serviciu de tip Video-On-Demand (video la cerere), în care clientul stabileşte cu echipa de consultanţi un interval orar pentru vizionarea virtuală şi live a spaţiului pe care vrea să-l închirieze, fără a mai fi necesară deplasarea la faţa locului.

Fondată în 2014, 24REAL este o agenţie de consultanţă imobiliară specializată în tranzacţionarea proiectelor de birouri cu suprafeţe de până în 1.000 mp. 24REAL are în portofoliu 99 la sută dintre clădirile de birouri moderne din Bucureşti şi oferă servicii specializate de închiriere, vânzare şi intermediere pentru orice tip de clădire cu profil comercial. Este singura agenţie imobiliară ce oferă gratuit servicii gratuite de space planning viitorilor chiriaşi, cu un arhitect specializat, şi servicii juridice pentru mutarea sediului social.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share