Piața logistică și industrială din România va depăși 5 milioane mp la sfârșitul anului. Există încă loc de creștere

Nivelul spațiilor industriale și logistice moderne din România a ajuns la 4,72 milioane mp, la sfârșitul primei jumătăți ale anului, în creștere cu cinci la sută față de aceeași perioadă din 2019.

Acestea reprezintă peste nouă la sută din stocul celor mai mari 17 piețe din Europa Centrală și de Est (ECE) și, dincolo de potențialul să depășească cinci milioane mp până la sfârșitul anului, există încă un spațiu semnificativ pentru creștere, potrivit raportului exCEEding Borders al Colliers International.

Stocul local de spații industriale și logistice moderne a crescut de trei ori din 2015, dar există încă un decalaj semnificativ față de alte piețe din ECE. În Cehia, spațiile industriale și logistice moderne se situează la circa nouă milioane mp, iar în Polonia sunt în jur de 19,6 milioane mp. Asta înseamnă că stocul modern de depozite din România pe cap de locuitor este de patru ori sub cel din Cehia și de două ori sub cel din Polonia.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

“Piața industrială și logistică românească a fost, probabil, una dintre cele mai dinamice din Europa, deși a crescut de la un nivel destul de mic. Pe termen mai lung, relativa sub-livrare de spații industriale și logistice, pe cap de locuitor, susține o creștere puternică în deceniul următor. În a doua jumătate a anului, se așteaptă ca cererea, gradul de neocupare și ratele de închiriere să rămână stabile. O creștere a gradului de neocupare a depozitelor ar putea fi observată pe piața din București, oferind mai multe opțiuni pentru chiriașii activi pe această piață, în ​​ceea ce privește chiriile și locațiile”, spune Laurențiu Duică, Partner & Head of Industrial Agency la Colliers International.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Circa 120.000 mp de noi spații industriale și logistice moderne se estimează că au fost livrate în primul semestru al lui 2020, în toată țara, ceea ce a reprezentat o scădere față de aceeași perioadă din 2019, când dezvoltatorii au livrat 300.000 mp. A doua jumătate a anului este văzută a fi mult mai activă, cu aproape 300.000 mp în livrări noi preconizate, cu peste 60 la sută situate la periferia Bucureștiului.

Volumul total al depozitelor închiriate din România, la sfârșitul lui iunie, a ajuns la 250.000 mp de spații logistice și industriale. Contractele noi predomină, în proporție de 81 la sută. Bucureștiul a reprezentat 35 la sută din volumul total al spațiilor închiriate, respectiv 87.500 de mp, iar cea mai mare pondere a tranzacțiilor au fost contracte noi și renegocieri, care au constituit 55, respectiv 37 la sută.

Structura chiriașilor în ceea ce privește sectoarele de pe piața românească a fost dominată de sectorul retail/ FMCG, care a generat 50 la sută din toate contractele, în timp ce în București cererea a fost dominată de 3PL/ logistică (35 la sută) și producție ușoară (33 la sută). Noile spații logistice ale Profi din Timișoara și Craiova au reprezentat cele mai importante tranzacții, cu 115.500 mp.

Chiriile pentru spațiile de depozitare clasa A din locațiile importante au rămas în general stabile, în acest an, între 3,8-3,9 euro/ mp pentru spațiile industriale și logistice din jurul Bucureștiului și în jur de 3,7-3,9 euro pentru spații din alte hub-uri din țară. În zona Varșovia, Sofia sau Budapesta, chiriile se ridică la cinci euro/ mp. Duratele medii de închiriere în România sunt de 3-5 ani, în cazul spațiilor de logistică, și de 5-7 ani, în cazul producției.

Consultanții Colliers International observă că, pe fondul pandemiei, stimulentele sunt mai mari. Dezvoltatorii oferă anual chiriașilor mai multe luni fără plata chiriei decât anterior. În plus, aceștia pot avea acces anticipat la proprietate cu 1-2 luni înainte. Rata de neocupare se situează confortabil în zone cu o singură cifră, în jurul valorilor de 7-8 la sută, și nu s-a observat nicio schimbare importantă pe fondul pandemiei.

În ECE, raportul Colliers International arată că unele dintre provocările-cheie din acest sector includ disponibilitatea de terenuri și proprietăți în locații ce îndeplinesc cerințele dezvoltatorilor și utilizatorilor finali, împreună cu disponibilitatea și fiabilitatea utilităților, conectivitatea la infrastructura de transport, disponibilitatea și abilitățile forței de muncă și accesul la stimulente pentru investiții.

Piețele imobiliare industriale și logistice din regiunea CEE-17 sunt toate în diferite stadii de maturitate, în ​​ceea ce privește dimensiunea și ritmul de dezvoltare. Suprafața totală a stocurilor moderne industriale și logistice (I&L) depășește cu mult 50 de milioane mp, în total. Din acest volum total, disponibilitatea actuală poate fi clasificată drept scăzută. Majoritatea piețelor înregistrează rate de neocupare sub cinci la sută.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor. Cu operațiuni în 68 de țări, cei peste 15.000 de specialiști întreprinzători lucrează împreună pentru a oferi consultanță și servicii de specialitate pentru a maximiza valoarea proprietății pentru chiriași, proprietari și investitori.

Articolul anterior

Agenția de comunicare full service Minthical are un nou Managing Director

Articolul următor

Traducătoarea Arina Stoenescu, premiată de Academia Suedeză de Carte pentru Copii

Articole din aceeași categorie
Total
2
Share