Piața Victoriei, în căutarea gloriei de altădată: 16.500 mp de birouri își așteaptă noii chiriași

Cartierul ultracentral de birouri de la Piața Victoriei înregistrează o activitate în creștere. Ultima analiză realizată de Activ Property Services raportează un volum istoric de tranzacții de închiriere, semnate anul trecut, și o evoluție pozitivă a stocului în construcție.

După o perioadă de mai mulți ani, în care activitatea a fost într-o relativă stagnare, în zona Pieței Victoriei, ultimele luni au adus evenimente notabile, precum lansarea construcției proiectului Țiriac, vânzarea clădirii Bucharest Corporate Center sau mutarea companiei Deloitte pe o suprafață de peste 8.500 mp, în noua clădire The Mark.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Volumul de tranzacții de închiriere a depășit 31.500 mp, în 2018, ceea ce reprezintă un vârf istoric și o creștere cu aproape 45 la sută față de anul precedent. Zona concentrează sedii de bănci și companii importante, în special din domeniul serviciilor, precum BRD, First Bank, OTP Bank, Orange, Metropolitan Life, Mastercard, Webhelp, Tuca Zbârcea & Asociații, EY, Deloitte, Cegeka, GE, Hidroelectrica sau Fitbit. Piața Victoriei include acum un stoc speculativ de peste 220.000 mp de spații moderne de birouri și este depășită ca mărime doar de zonele nou dezvoltate în nordul Capitalei: Barbu Văcărescu-Dimitrie Pompeiu-Pipera. Zona include peste 35.000 mp de sedii în folosința proprietarilor, precum clădirile BRD Tower și First Bank, alături de clădiri administrative.

Dacă în ultimii cinci ani stocul a rămas relativ constant, în prezent există două proiecte în construcție, ce însumează peste 41.000 mp de spații de clasa A. Proiectul The Mark, dezvoltat de S Immo, cu o suprafață închiriabilă de circa 25.500 mp, este aproape finalizat și urmează să fie inaugurat, iar proiectul noii clădiri Țiriac, de 16.100 mp, va fi finalizat în 2020. Livrarea lor va crește stocul speculativ din zonă la peste 260.000 mp.

Piața Victoriei rămâne, grație amplasării strategice ultracentrale, cea mai scumpă zonă de birouri din București și România, și înregistrează chirii de 17-19 euro/mp/lună, pentru cele mai reprezentative spații. Clădirile secundare se închiriază, în general, cu 12-14 euro.

Andrei Bîrsan

Manager departamentul de birouri @ Activ Property Services

Piața Victoriei a fost cel mai important centru de afaceri al Capitalei, în anii 2000. Acest statut a început să fie “atacat”, în ultimii ani, de noul “business district”, dezvoltat în partea de nord, în jurul stației de metrou Aurel Vlaicu, la intersecția bulevardelor Văcărescu, Șoseaua Pipera și Calea Floreasca. Noul cartier a devenit starul livrărilor din Capitală, cu peste 350.000 mp de birouri construiți în ultimii zece ani. Zona a fost susținută de un volum mare de închirieri, ce a dus rata de neocupare la un minim de sub doi la sută.

Spre comparație, rata de neocupare în Piața Victoriei este acum de 7,5 la sută. Circa 16.500 mp de birouri sunt disponibili pentru închiriere, conform datelor actualizate, furnizate de proprietari pentru platformă de birouri spații-de-birouri.ro, administrată de Activ Property Services.

Articole din aceeași categorie
Total
4
Share