Banner

Pif, tânărul căruia Universitatea de Vest din Timișoara i-a oferit șansa de a studia Design vestimentar, a ajuns primul în an

Cu trei frați și venituri în familie doar din ajutoarele sociale, cea mai mare “avere” a lui Ionuț Piscureanu, cunoscut de prietenii săi ca Pif, era dorința de a studia la universitate. În 2015, a ales design-ul vestimentar, pasiunea lui. Deși a promovat Bacalaureatul cu media 9, fără meditații, prin propriile forțe, la examenul de admitere de la UVT nu a reușit să intre la facultate pe locurile subvenționate.

Situația socială și financiară nu i-ar fi permis să acopere costurile studiilor, motiv pentru care o publicație din județul Gorj a prezentat cazul său, în speranța că va reuși să strângă fondurile necesare. La scurt timp, nu a mai fost nevoie. Dorința și perseverența sa de a învăța și de a-și transforma pasiunea în profesie au determinat conducerea Universității de Vest din Timișoara să-i acorde o șansă: scutirea de taxa de studii pentru anul I. Costurile școlarizării lui Ionuț au fost acoperite din fondurile proprii ale Universității. În plus, tânărului i s-a oferit un loc în cămin și a fost scutit de taxa de cazare. “Pariul” Universității vizavi de importanța determinării unui tânăr a fost câștigător –  la sfârșitul primului an de studiu, Ionuț s-a clasat primul între colegii săi.

În momentul în care a aflat că a intrat la facultate în regim cu taxă, Ionuț spune că s-a îndoit de realismul alegerii lui, dar lucrurile urmau să se schimbe rapid. “Eram conștient că sunt capabil de mai mult și că rezultatul putea să fie în favoarea mea, dar n-a fost să fie, mi-am spus. Începusem să cred că mă pripisem când am decis să aplic la acea specializare. M-am înșelat! Grație aprecierii unui gazetar local, Mihaela Floroiu (și a unei întregi armate, dedicate cauzei mele), veștile bune nu au întârziat să apară. După eșecul greu de acceptat, decizia venită din partea Universității mi-a redat încrederea și m-a motivat să muncesc în continuare. A urmat o vară plină atât de activități de pregătire, muncă, dar și de gânduri, îndoieli și multe întrebări. Toate au făcut referire la situația mea și au generat frecvent noi incertitudini. Acea perioadă a trecut. A trecut un an de atunci, am depășit momentul. Ziua aceea, 27 iulie 2015, îmi va rămâne mult timp în minte. Nu am multe amintiri rămase, dar intensitatea emoțiilor îmi este actuală și acum”, mărturisește Ionuț Piscureanu.

Despre primul an de studiu, Pif spune că așteptările au fost cu mult depășite de experiențele trăite. “M-am confruntat cu diverse situații, am făcut primii pași în ceea ce înseamnă domeniul designului vestimentar, am învățat noțiuni de bază, teoretice și tehnice, și am cunoscut oameni. Pas cu pas. Aproape totul mi-a fost nou. Voința și scânteia dorinței m-au ținut puternic și mi-au amintit mereu că trebuie să reușesc. Acum, că primul an s-a încheiat, pot spune fericit că a fost unul bun, cu rezultate. Am participat în finala concursului național Inside Fashion Gala Ykk, alături de alți nouă studenți din cadrul facultății noastre și încă șase din alte centre universitare. A fost o bucurie să fiu acolo, să concurez de la egal la egal cu fiecare”.

Mama a fost cel mai mare susținător al său, l-a sprijinit constant în decizia luată. Și-a dorit chiar să acceseze un credit bancar pentru a-l ajuta să studieze, dar lipsa unui contract de muncă nu i-a permis acest lucru. I-a oferit însă ceva mai important decât banii. “Mama mi-a oferit libertatea de a decide, ceea ce este mare lucru în mediul din care provin. O libertate în limitele posibilului. Continuă să aibă încredere în mine și este de acord cu alegerile mele. De când am plecat de acasă, am mers mai rar. Am ales să-mi dedic mai mult timp proiectelor. Mă simt bine, nu am întâmpinat dificultăți cu privire la această separare temporară. Firea mea m-a ajutat. Sunt mai solitar, mă adaptez greu, dar în situația de față subconștientul a funcționat bine. Nu pot spune că am avut un scop, dar am avut motivația că trebuie să fac ceea ce-mi place. Cred că mama se bucură. N-ar avea motive să nu o facă. I-am dat numai vești bune”, spune Ionuț despre sprijinul acordat de mama sa.

Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, spune că nu este prima dată când sprijină determinarea și pasiunea. “Lucrez de mult timp cu studenții și știu cât de importante sunt determinarea și pasiunea unui student. Am avut toată încrederea că Ionuț va compensa rezultatul de la admitere prin foarte multă muncă. Am câștigat un student foarte motivat, care a progresat remarcabil în doar un an universitar. Sunt convins că vom mai auzi de el, ca profesionist. Într-un an universitar în care a beneficiat de sprijin din partea Universității, Ionuț a reușit ce nu a reușit în cei 12 ani de preuniversitar: să depășească neajunsurile contextului familial și să fie competitiv în raport cu alți tineri de vârsta lui, care au avut șansa să se nască în familii care le pot oferi mai multe. Este impresionant că doar într-un an a evoluat de la loc în regim de taxă la primul în an”, este de părere Marilen Pirtea.

Rectorul UVT spune că universitățile au datoria să deschidă ochii la astfel de diferențe între studenți. “Colegii mei universitari și cei care conduc învățământul în România trebuie să înțeleagă că studiile universitare nu mai sunt doar un premiu pentru cei care au învățat bine în liceu. Rezultatele la învățătură sunt determinate nu numai de talentul și efortul elevului, ci și de contextul familial. Din păcate, școala românească nu reușește să ofere șanse egale tuturor copiilor. Cei care provin din familii mai educate și mai înstărite au considerabil mai multe șanse de reușită, comparativ cu alte țări europene. Prin sprijinul pe care i l-am oferit lui Ionuț în anul I, noi am recunoscut și corectat aceste inechități. Nu pot însă să nu mă întreb, câți tineri ca Ionuț Piscureanu sunt în România? Câți dintre ei ajung să ia bacalaureatul? Acesta este un exemplu prin care Universitatea de Vest din Timișoara a uzat de autonomia conferită prin constituție și a oferit sprijin direcționat, din venituri proprii. De aceea am militat și militez pentru extinderea autonomiei universităților în privința distribuirii burselor studențești, pentru a avea libertatea de a decide în astfel de cazuri”, adaugă Marilen Pirtea.

Cu media de 9.50, clasat pe primul loc în cadrul secției sale, conform regulamentelor UVT, Ionuț a intrat în anul II de studiu, pe locurile bugetate.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share