Banner

Poligraful – detector de adevăr în mediul business

“Un scenariu de science fiction!”, mi-aţi replica! “O realitate palpabilă!”, v-aș răspunde. Printre angajatori sau cei care investesc în afacere, cu ardoare și atenţie, fiecare ban, se găsesc tot mai mult cei care agreează testul poligraf, fie la angajare, fie pe parcursul activităţii la locul de muncă, fie când vine vorba de un post de top în ierarhia companiei.

Alin Leș

Psiholog examinator, specializat în evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf;
Președinte @ Societatea Română de Criminologie și Criminalistică – Filiala Sibiu

Tot mai multe firme, companii și factori de decizie încep să apeleze la testul poligraf din momentul în care CV-ul pentru angajare s-a depus online, prin fax sau la faţa locului. Angajatorii au înţeles că, odată cu caracterul bun al persoanei într-o firmă, vin și vânzările multe (alături de alţi factori implicaţi). Sau reversul, prejudiciile colosale ce trebuie suportate de către companie, fără a afla concret cine este răspunzător cu adevărat.

Ce presupune, mai exact, o testare la poligraf la angajare?

Dacă ne referim la angajare, testul poligraf presupune o radiografie a întregii activităţi profesionale, până la momentul depunerii CV-ului. Cu alte cuvinte, ne interesează dacă, pe parcursul angajării sale în diferitele locuri de muncă, persoana a fost implicată în activităţi menite să aducă pierderi firmei sau companiei în care a fost angajată. Tot mai mulţi angajatori sunt interesaţi să afle dacă persoana din faţa lor, care candidează pentru postul respectiv, a prejudiciat, într-un fel sau altul, interesele anterioarelor companii sau firme în care persoana ajunsă la test și-a desfășurat activitatea profesională. Altfel spus, o sondare a caracterului.

Ceea ce noi dorim să evidenţiem sunt cazurile nesesizate la timp și care au produs prejudicii semnificative angajatorilor anteriori, ce-au pus pe gânduri angajatorii actuali. Cu siguranţă, vă regăsiţi într-o tabără sau alta. Ca angajator, nu știi niciodată ce este omis în CV-ul unei persoane: o crimă într-o ţară străină, rămasă cu autor neidentificat, 4.000 de euro lipsă în gestiunea angajatorului, de la trei judeţe vecine, șamd. Or, omiterea este o altă faţetă a nesincerităţii, cu care viitorul angajat se prezintă în faţa potenţialului angajator. Pe scurt, domeniile în care testarea poligraf poate fi aplicată la angajare implică transportul și distribuţia de marfă, pentru firmele de pază și protecţie, pentru firmele de transport bunuri și valori, în acele domenii unde tentativa de fraudă este crescută (bănci, asigurări, tranzacţii bursă, amanet, transfer bani etc.), dar și gestiune, plus situaţiile în care imaginea firmei este importantă. Ca specialiști, ne interesează să aflăm care este tipul de caracter, pozitiv sau negativ, al persoanei care a depus CV-ul sau a fost recomandată, cât și vulnerabilităţile pe care le prezintă.

În acele cazuri în care se produc prejudicii, tehnica poligraf vă ajută să faceţi diferența între angajatul sincer și cel nesincer. Mai mult, între angajatul care a greșit neintenţionat și angajatul care a premeditat.

Dacă activaţi în domeniul asigurărilor, recunoașteţi că un număr semnificativ de poliţe de asigurare încheiate implică probabilistic și un număr crescut de evenimente cu daune și/sau răscumpărări înainte de termen sau alte situaţii în care se solicită despăgubiri. Până aici, nimic disfuncţional sau care să pună în pericol valorile de risc asumate de către societăţile de asigurare. Ce se întâmplă, însă, în situaţiile în care beneficiarii poliţelor de asigurare încearcă să beneficieze, în mod ilicit, de sumele de despăgubire? Mai exact, încearcă să fie despăgubiţi în urma raportării unor evenimente fictive: înscenarea unor accidente auto, incendii provocate intenţionat, acte medicale false, defectarea intenţionată a unor mașini sau utilaje etc. Inclusiv în acest domeniu, îţi putem oferi un sprijin real, legal și profesionist!

Dacă activaţi în construcţii, știţi prea bine că acest domeniu a luat amploare, în ultimii ani. Materialele de construcţii, vehiculele ce transportă materialele de construcţii, personalul de pe șantier, care lucrează cu materialele de construcţii și cel care păzește depozitele, toate acestea sunt verigi importante pentru buna funcţionare a afacerii. Ca administrator de business, consider că aveţi nevoie inclusiv de un specialist psiholog, din sfera poligrafului, care să ajute la minimalizarea pierderilor și la trierea caracterelor ce se perindă prin firmă și care vă pot pune în pericol atât profitul, cât şi activitatea. Din acest punct de vedere, putem interveni prin mijloace sigure şi măsuri de prevenţie, în conformitate cu aşteptările dumneavoastră. Precum în alte domenii de activitate, în cazurile în care se produc prejudicii, tehnica poligraf vă ajută să faceţi diferența între angajatul sincer și cel nesincer. Mai mult, între angajatul care a greșit neintenţionat și angajatul care a premeditat.

Domeniul curieratului este în plină expansiune. Aceia dintre dumneavoastră care activaţi în acest domeniu ştiţi prea bine cât de importante şi costisitoare pot fi pagubele create de angajaţi. Dacă vă aflaţi aici, cunoașteţi foarte bine că, pentru a ajunge în top, gestionarea și diminuarea pierderilor devin unele dintre primele ţnte. Cu cât pierderile sunt mai puţine, cu atât câștigurile sunt mai mari. Cu cât ai un profit mai mare, cu atât vei reuși să polarizezi interesul pieţei.

Angajatorii din mediul financiar-bancar cunosc bine vulnerabilitatea din acest domeniu, în ceea ce privește tentaţia pe care o reprezintă sumele foarte mari cu care lucrătorul bancar operează zilnic. Există, de asemenea, riscul unor înţelegeri între angajaţii băncii și clienţi (agenţi economici sau persoane fizice), ce pot avea ca rezultat delapidarea unor sume importante de bani. Folosirea defectuoasă (din neștiinţă, eroare sau în mod intenţionat) a instrumentelor de încasări și plăţi, cu sau fără complicitatea angajatului băncii, este un alt factor posibil generator de pierderi pentru bancă.

Dacă veniţi din zona gestiunii, cunoașteţi că, pe parcursul desfășurării oricărei activităţi economice, există riscul înregistrării unor diferenţe în gestiune, ce pot fi <plusuri> sau <minusuri>.

În astfel de cazuri, când există opinii contradictorii în ceea ce privește o situaţie deosebită, prin testul poligraf se pot verifica atât buna credinţă a clientului, cât și corectitudinea sau complicitatea angajatului băncii. Prin Laboratorul Testări Poligraf Alin Leș, se poate realiza și evaluarea periodică a personalului, în vederea identificării factorilor de risc prin care s-ar putea aduce prejudicii băncii. Rezultatul testului poligraf poate fi decisiv în avansarea ierarhică, dar și în cazurile restructurării de personal sau a restrângerii activităţii în filiale sau sucursale.

Dacă veniţi din zona gestiunii, cunoașteţi că, pe parcursul desfășurării oricărei activităţi economice, există riscul înregistrării unor diferenţe în gestiune, ce pot fi “plusuri” sau “minusuri”. În cazul în care apar aceste diferenţe, se procedează la reinventariere și controlul actelor contabile. Din păcate, există situaţii în care lipsurile din gestiune sunt reale, și atunci se trece la identificarea cauzelor care au dus la aceste lipsuri. De cele mai multe ori, acestea se produc fie prin greșeli repetate în acte, fie prin însușirea de bani sau bunuri din gestiune, de către una sau mai multe persoane implicate în actul vânzării.

În aceste situaţii, patronul, angajatorul sau directorul încep derularea unei anchete interne, care are drept scop aflarea vinovaţilor și recuperarea prejudiciului. Identificarea celor implicaţi poate fi dificilă, dacă ţinem cont de numărul mare de angajaţi care pot fi implicaţi sau de posibilitatea premeditării faptelor. Am testat personal în gestiuni cu prejudicii importante. Cea mai notabilă dintre ele este cea cu un prejudiciu de aproape un miliard de lei vechi. Identificarea autorilor, dar și a persoanelor sincere, este prioritatea noastră.

O firmă de pază și protecţie are în vedere nu doar paza obiectivelor importante, indicate de contractele cu beneficiarii, ci și caracterul uman al celor aflaţi în poziţia de a păzi obiectivele. Calitatea umană a propriilor angajaţi este, de departe, factorul cel mai important în îndeplinirea cu eficiență a obiectivului propus. Angajatorul este interesat de caracterul pozitiv al viitorului angajat și încearcă să elimine orice suspiciune existentă în CV. Caracteriologia umană este criteriul de bază în păzirea diferitor obiective. Din acest punct de vedere, ai nevoie în propria firmă de pază și protecţie de oameni onești, cinstiţi (cu ei înșiși, în primul rând, cu angajatorul, în al doilea rând), loiali, compatibili, devotaţi.

Cazurile în care angajaţii din subordine fură sau înșeală încrederea sunt prioritatea noastră. Situaţia de fapt îţi poate dovedi că persoana pe care ai angajat-o nu este “omul potrivit la locul potrivit”. Aici suntem pe tărâmul nostru. Știm să investigăm cauza, astfel încât să ajungem la detaliile care te interesează.

Mașinile de transport marfă pe drumurile publice, indiferent de oră, sunt o realitate concretă. Marfa transportată în condiţii de siguranță, de la punctul A la punctul B, conduce la cheia succesului într-o afacere. Beneficiarii sunt mulţumiţi când marfa este intactă la descărcare, corespunde cu avizul de marfă și nu s-a creat un anumit prejudiciu. Există, însă, și cazuri când marfa nu ajunge integral la destinatar. Avem în vedere diferite situaţii: o posibilă neglijenţă a verificării actelor de către responsabili, o înţelegere ilicită între furnizor sau producător și conducătorul auto, un plan premeditat al conducătorului auto (existenţa sigiliului la expediţie și a lipsei acestuia la destinatar, corelat cu dispariţia de cantităţi diferite de bunuri) etc. Situaţiile sunt diverse și necesită investigaţie sporită. Serviciile noastre se adresează firmelor de transporturi care operează atât terestru, cât și pe calea aerului sau navigabil. Ne adresăm acelor situaţii care au creat prejudicii mari, medii sau mici, în firmă, și în cazul cărora, în urma investigaţiilor interne, nu s-a ajuns la stabilirea adevărului.

Dacă veţi dori să vă evaluaţi angajaţii la anumite intervale de timp, în oricare dintre domeniile de mai sus (și nu numai), aflaţi că este o practică curentă în firmele din România!

Ce puteţi pierde dacă nu acceptaţi testarea poligraf în propria companie?

1. Șansa de a construi o echipă de încredere și loială.

2. Încrederea angajatului în profesionalismul dumneavoastră.

3. Bani, pe termen mediu și lung.

4. Siguranţa afacerii dumneavoastră.

5. Un sprijin real, legal și profesionist.

6. Consultanţă gratuită pe durata examinării.

Ce câștigaţi dacă acceptaţi testarea poligraf în propria companie?

1. Alegeţi angajatul potrivit pentru postul potrivit.

2. Asiguraţi stabilitatea forţei de muncă în compania dumneavoastră.

3. Creșterea cifrei de afaceri și a profitului.

4. Diminuarea pierderilor, prin prevenţie.

5. Garanţia poligraf.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share