Din ce în ce mai mult, vacanța nu mai înseamnă deconectare, pentru că relaxarea se face acum conectat. Conectat la rețelele sociale pe care sunt puse poze de vacanță, conținut video, gif-uri. Se merge în vacanță împreună cu toți prietenii virtuali.
Constantin Măgdălina
Expert @ Tendințe și Tehnologii Emergente
Dar și companiile, din acest punct de vedere, par să intre în vacanță. Acum mesajele din mediul virtual au un „ce” aparte. Vedem înghețate și cocktail-uri pe paginile de companie. Vedem grupuri de prieteni ce fac rafting, indescifrabile fizionomii cu parapanta sau minunate geografii subacvatice.
Companiile devin oameni care vor să-i însoțească virtual pe consumatorii lor. Virtualizarea experienței de interacțiune cu potențialii clienți este un indicator de aderență a companiilor la digitalizare. Și totuși, când sunt întrebate despre digitalizare, multe companii răspund fie că nu au consumatori digitali și că nu au competențe digitale, fie că digitalizarea contribuie la îmbunătățirea procesului decizional prin data analytics.
Aceste răspunsuri contradictorii care au fost colectate în cadrul studiului Barometrul digitalizării, realizat de compania Valoria, arată că digitalizarea aduce obstacole și beneficii. Iată care sunt cele mai importante dintre acestea:
- Obstacole în calea digitalizării. Principalul obstacol pe care îl văd 55 la sută dintre companii în calea transformării digitale este chiar percepția că, în acest moment, nu au consumatori digitali. Aceasta indică nevoia pentru o mai bună înțelegere a mecanismelor interacțiunii digitale cu consumatorii, având în vedere că în medie 60 la sută din procesul de cumpărare se derulează online, fie că vorbim de B2B sau B2C. Pe locul al doilea, 37 la sută dintre companii recunosc chiar propria rezistență la schimbare ca obstacol în calea digitalizării.
- Beneficiile digitalizării. Cele mai importante beneficii cumulate ale integrării procesului de digitalizare, în următorii cinci ani, sunt: reducerea costurilor (46 la sută), simplificarea proceselor (46 la sută), eficiența operațională crescută (35 la sută), capacitatea de a măsura mai bine performanțele companiei (34 la sută) și îmbunătățirea procesului decizional cu ajutorul data analytics (33 la sută). Pe ultimul loc se găsește facilitarea procesului de recrutare și retenție a angajaților (trei la sută).
Companiile care au fost puternic influențate de digitalizare consideră în cel mai mare procent (12 la sută) că digitalizarea contribuie la îmbunătățirea procesului decizional prin data analytics. Companiile care au fost mediu influențate sunt cele care cred că digitalizarea le crește reputația și brandul corporate (zece la sută). Companiile puțin influențate de digitalizare sunt cele care consideră că pot amplifica experiența pozitivă a consumatorului prin digitalizare (13 la sută).
- Creșterea veniturilor cu zece la sută, prin digitalizare. 63 la sută dintre companiile din România spun că vor să implementeze sisteme inteligente de management operațional pentru a fi capabile să genereze cu zece la sută mai multe venituri, în următorii cinci ani, prin digitalizare. Pe locul al doilea găsim Big Data și Data Analytics cu 50 la sută, urmate de dispozitive IoT, pe locul al treilea, cu 49 la sută.
Observăm că realitatea virtuală și augmentată, inteligența artificială și roboții industriali nu fac parte din tacticile digitale ale companiilor puternic și mediu influențate de digitalizare pentru creșterea veniturilor. Spre deosebire, cele mai puțin sau deloc influențate de digitalizare sunt mai deschise la implementarea de roboți industriali. Totuși, 20 la sută dintre companiile puternic influențate de digitalizare și 29 la sută din cele mediu influențate se așteaptă ca internetul lucrurilor să le crească veniturile în următorii cinci ani.
Pentru companiile din România, digitalizarea se mișcă în perimetrul descris de percepția că nu au consumatori digitali, de lipsa competențelor digitale și costurile prea mari. Această perspectivă atrage și răspunsurile în consecință privind beneficiile asociate acestor obstacole ale digitalizării, cum ar fi: capacitatea de a măsura mai bine performanțele companiei, simplificarea proceselor și reducerea costurilor. Așadar, vedem că pentru companiile din România, decodificarea transformărilor pe care le aduce digitalizarea se face mai degrabă în termeni de risc și mai puțin de oportunitate. Ajustarea cadrului de referință se va face pe măsură ce implementarea tehnologiei va evidenția și alte avantaje ale digitalizării. În acest caz, tranziția către un altfel de a gândi se face printr-un altfel de a acționa.
DESPRE CONSTANTIN MĂGDĂLINA
Are o experiență profesională de opt ani, timp în care a lucrat la companii multinaționale, în țară și în străinătate. Are un Master în Marketing și Comunicare la Academia de Studii Economice București. Este certificat Lean Six Sigma si ITIL (IT Information Library) ceea ce-i facilitează o bună înțelegere a proceselor și transformărilor din cadrul organizațiilor. Certificarea obținută de la Chartered Institute of Marketing îi completează expertiza de business. În cei peste patru ani de activitate la o companie din Big4, a inițiat și coordonat studii ce analizau aspecte legate de mediul de afaceri din România. Printre acestea se află previziunile economice de creștere ale firmelor în 2013-2016, managementul cunoștintelor, experiența de cumpărare în era consumatorilor digitali, social media și mediul de afaceri românesc, utilizarea dispozitivelor mobile în România. Este autor a numeroase articole cu teme legate de inovație, eficientizarea proceselor de afaceri, social media, transformarea digitală, tendințe și tehnologii emergente. Este invitat ca vorbitor la numeroase evenimente și conferințe de business.