Președintele Colegiului Medicilor: „Nu corupţia medicului caracterizează sistemul de sănătate. Din 58.000 de medici, doar 300 au fost condamnaţi definitiv, pentru fapte de corupţie”

Dr. Gheorghe Borcean, preşedinte Colegiului Medicilor din România (CMR), afirmă că medicii din România sunt indignați de declarațiile făcute, în ultima săptămână, de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi de ministrul Finanţelor, Eugen Orlando Teodorovici.

Potrivit lui Teodorovici, „ceea ce lipseşte în sistemul sanitar este calitatea umană. 100 la sută din populaţie ar spune acelaşi lucru”. „Această afirmaţie a fost făcută în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care nu a avut nici o reacţie publică. Mai mult, la câteva zile după declaraţiile domnului ministru Eugen Teodorovici, doamna ministru Sorina Pintea a ieşit cu o declaraţie prin care trimite în spitale pacienţi <sub acoperire>, pentru a identifica angajaţii care condiţionează actul medical de mită”, declară dr. Borcean (foto).

În opinia acestuia, declarația ministrului Finanțelor este nefondată, iar dovadă stau milioanele de vieţi salvate de doctorii români. Un sondaj din 2018 arată că medicii se bucură de încrederea a 58 la sută dintre cetățeni, în timp ce sistemul de sănătate întruneşte satisfacţia a 30 la sută. Starea spitalelor mulţumeşte doar cu 18 la sută, în timp ce politica Guvernului în domeniul Sănătăţii este apreciată doar de 14 la sută. Aproape 60 la sută dintre românii chestionaţi cred în medicii români, conform studiului CURS.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

„Faptul că, între cei 58.000 de medici din România, există 300 de colegi condamnaţi definitiv de instanţe pentru fapte de corupţie, nu face decât să întărească afirmaţia pe care o facem şi noi, că nu corupţia medicului este cea care caracterizează sistemul de sănătate din România. Caracteristica sistemului de sănătate este valoarea profesională şi umană a angajaţilor din sistem, care se concretizează (doar în contractele noastre cu CNAS, fără a socoti medicina privată) prin: număr servicii de medicină de familie – 110.545.624, număr servicii în ambulatoriu clinic – 25.880.260, număr servicii paraclinice – 43.569.305, număr servicii paraclinice de imagistică – 1.487.313, număr de servicii în spitalizarea continuă – 3.956.435, număr de servicii în spitalizarea de zi – 4.028.424. Pe lângă acestea, este vorba despre abnegaţia umană, empatia, sacrificiul de sine, burnout-ul miilor de medici care muncesc în program continuu, în gărzi, uneori succesive, uneori în condiţii improprii, adesea sub presiunea pacienţilor şi a aparţinătorilor, adesea fără încadrarea umană corespunzătoare, adesea fără mijloace tehnice corespunzătoare”, afirmă președintele CMR.

În locul doamnei ministru, aş insista să vorbesc despre programele şi proiectele de succes pe care le-a înfăptuit Ministerul Sănătăţii, aş vorbi despre creşterea substanţială a bugetului pentru investiţii şi, cu siguranţă, aş insista asupra a ceea ce este mai valoros în sistemul sanitar şi pe care acesta se sprijină. Concret, aş insista pe calitatea umană şi profesională a medicilor.

Dr. Gheorghe Borcean

Preşedintele Colegiului Medicilor

Gheorghe Borcean crede că acela care stă în capul sistemului nu trebuie să-i blameze pe cei pe care se sprijină sistemul. „Sigur că, aşa cum am afirmat în repetate rânduri, corpul profesional se dezice vehement de faptele de corupţie ale personalului şi le condamnă cu tărie. Dar, a face, astăzi, o astfel de acţiune ca aceea preconizată, în termeni neclari şi nereglementată juridic, nu înseamnă decât o incitare la comiterea de infracţiuni, chiar dacă ea s-ar baza pe nişte informaţii discutabile, dintr-un chestionar realizat sub protecţia anonimatului. Astfel, oricare pacient care intră în instituţia sanitară se va gândi la medici şi la personalul sanitar ca la posibili infractori, iar medicii şi personalul sanitar se vor gândi la pacienţi ca la posibili delatori”.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share