Prima zi

Prima zi într-o companie. Cu puţin noroc, ai avut parte de un training iniţial și cineva te prezintă celor cu care vei lucra în continuare. După această scurtă introducere, nu te mai bagă nimeni în seamă. Oricâtă experienţă ai avea, pentru noul loc de muncă nu prea contează; este vorba de o altă cultură, un alt mod de a face lucrurile și o altă organizare. Trebuie să-ţi dai singur seama ce și cum trebuie făcut, să întrebi la nesfârșit și să afli răspunsurile, după nenumăraţi pași.

Adrian Oprea

Consultant îmbunătățire continuă @ avoleanconsulting.ro

Acesta era modul de lucru acum 20 de ani. Din păcate, această prima zi (săptămână, lună) nu s-a schimbat prea mult, pentru multe companii. Angajarea se finalizează cu prezentarea colegilor, după care omul este lăsat să se descurce. Superiorul lui se scuză că omul este nou și va da rezultate abia după 3-6 luni, dar foarte puţini își pun întrebarea: DE CE? De ce acest om, pe care l-am angajat pentru că avem nevoie de el, va da rezultate abia peste șase luni? Ce pot face pentru a reduce la maximum această perioadă? Oare nu este mai avantajos să-l pregătesc și să-l învăţ sistemul de lucru, astfel încât perioada de “neștiinţă” să fie redusă la cel mult o lună?

Este perioada în care tu, Angajatorule, trebuie să-l ajuţi să se integreze, să-i explici clar așteptările pe care le ai, să-i dovedești că ai încredere în el și să-i prezinţi, cât mai clar posibil, care este planul tău pentru dezvoltarea noului angajat, care va fi câștigul lui pentru fiecare pas înainte. Care vor fi recompensele la care să se aștepte și ce trebuie să ofere pentru a primi aceste recompense. Este perioada în care trebuie să-i arăţi cât de mult îl apreciezi (altfel nu l-ai fi angajat!) și să-i explici standardele și valorile companiei. Pe scurt, este perioada în care poţi să-i câștigi loialitatea, să faci să-i crească entuziasmul și convingerea că este important pentru tine.

Nu este complicat, nu-i așa? Trebuie doar să-l respecţi pe noul angajat și să ai încredere în el. Și atunci, dragă Angajatorule, de ce nu faci așa? Și gândește-te, dragă Angajatorule, că poate în fiecare zi este “prima zi”.

Nu poţi să smulgi un asemenea nivel de performanţă de la forţa de muncă; trebuie să fie atins de bunăvoie, nu din afecţiune faţă de conducere, ci pentru mulţumirea și satisfacţia personală pe care le oferă participarea la victorie, securitatea și recompensele care pot veni numai din victorie.

Jack Welch
Articolul anterior

Tripartida: compania de recrutare - compania angajatoare și CANDIDAT

Articolul următor

Cum m-am îndrăgostit de industria auto

Articole din aceeași categorie
Citește

Noii români

Europa este împânzită de români. Căpșunari sau ingineri, medici sau specialiști fără egal în potrivirea faianţei, compatrioţii noștri…
Total
0
Share