Primul campus de co-working rural din România: lucrezi, îți încarci “bateriile”, mănânci bine și, în schimb, contribui cu idei pentru o economie verde

WWF, alături de comunitatea locală din Armeniș, județul Caraș-Severin, și inovatori în arhitectură sustenabilă, a început lucrările la primul campus de colaborare urban-rural din România, WeWilder.

Campusul își propune să fie locul de întâlnire pentru freelancers, echipe din companii, artiști, antreprenori și localnici, totul pentru a forma o rețea de economie circulară amplasată în inima naturii.

“Viziunea noastră pentru WeWilder este să dăm naștere unui centru de inovație în antreprenoriat pentru natură. Ca freelancer, poți să lucrezi de aici, să te încarci, să mănânci bine și, în schimb, să pui umărul la nașterea unor idei și proiecte cu viziune de lungă durată. Companiilor le propunem să ofere echipelor o experiență într-o zonă cu natură sălbatică, unde WWF desfășoră proiecte de conservare. Aceste locuri pot fi cea mai bună sursă de  inspirație pentru sustenabilitate și inovație în business. Puntea pentru toate astea este campusul WeWilder și, odată validat modelul, intenția echipei este să învățăm, rafinăm și multiplicăm în alte zone prioritare de conservare din regiune. Ce înseamnă economie verde și circulară la scara unei societăți? Vom creiona idei și rețete împreună cu partenerii ce se alătură acestui loc”, declară Orieta Hulea, director WWF- România.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

WeWilder este un prototip al Panda Labs, divizia de inovație a WWF, dezvoltat ca răspuns la nevoia comunității rurale de a se dezvolta substanțial și sustenabil de pe urma naturii sălbatice în jurul căreia locuiește. Cu o finanțare câștigată de la compania Flex, cu sediu și în Timișoara, în valoare de 100.000 de dolari, WeWilder își propune să fie un exemplu în ceea ce privește arhitectura verde și un model pentru punerea în practică a unei micro-economii verzi, participative, cu ecou în întreaga regiune.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Anul acesta, campusul WeWilder se va compune din trei căsuțe din lemn, numite Chilii, și un spațiu central, denumit Zâna, care adăpostește o zonă de coworking, o bucătărie comunitară și o bibliotecă. Căsuțele au fost gândite ca spații autonome, prevăzute cu o chicinetă și spațiu de lucru pentru laptop, astfel încât un om sau doi pot lucra fără să intre în contact cu alte persoane.

Spațiul urmărește filosofia arhitecturii invizibile, adică integrarea construcțiilor în natură ca aspect, materiale și ca experiență din interior, prin fațadele de sticlă cu deschidere către panorama Munțiilor Țarcu și dealurile spectaculoase din jur. Materialele de construcție respectă viziunea de dezvoltare durabilă în spiritul respectării naturii, cu ajutorul partenerilor tehnici Tukuma Works, Tehnica Schweiz, Rothoblaas, Welde, Festool și Saint-Gobain Glass. Construcțiile sunt realizate din lemn cu origine trasabilă, iar termoizolațiile sunt din fibră de lemn reutilizată.

Lucrările vor evolua rapid datorită designului modular realizat de o echipă de arhitecți din care fac parte Matius Ichim de la Matius Studio, Krisztina Bokos, Alexandru Blănaru, Miodrag Stoianov și urbanistul Ioan Moldovan. Din echipa de co-design fac parte și Christof Krattiger, Zsolt Bogdan și Mihai Toader Pasti, care au contribuit la structura și gradul de pasivitate al clădirilor.

WeWilder este amplasat într-o grădină înconjurată de arbori, ce va fi transformată de peisagistul Tiberiu Cherecheș într-un colț de rai, cu specii locale ce sporesc biodiversitatea. Pe lângă plantarea unor păduri în miniatură, lângă fiecare căsuță cu paltin, frasin sau mesteacăn, va exista și o pădure mixtă lângă Zâna, clădirea principală. WeWilder va găzdui și o grădină de legume, o zonă pentru permacultură și un loc dedicat învățării cositului tradițional, esențial pentru biodiversitatea pajiștilor.

Campusul WeWilder este completat de o rețea de sălașe, adică locuințe tradițonale din piatră în sat sau în mijlocul naturii, renovate alături de săteni, care primesc deja oaspeți, și căsuța MuMA Hut, o experiență de locuire în livada unui localnic, nominalizată anul acesta la Beta – bienala de arhitectură de la Timișoara. Un număr de localnici oferă deja bucate locale în completarea șederii sau ca experiențe culinare în natură.

“Conceptul locului s-a creionat în urma unor workshop-uri alături de Design Thinking Society, experți și localnici, care au subliniat nevoia extinderii co-creației între domenii și pături diverse ale societății și mobilizarea antreprenoriatului social. Campusul a apărut drept cea mai naturală soluție, o trambulină pentru dezvoltarea unei comunități-model în sud-vestul Carpaților. WeWilder este un loc de întâlnire între orășeni și săteni, în care să învățăm unii de la alții. Aici creăm noi idei prin care să trăim mai aproape de natură. Ne place să spunem ca e locul de unde putem reinventa lumea”, spune Oana Mondoc, coordonator WeWilder și responsabilă cu inovația și dezvoltarea comunităților la WWF.

WeWilder își propune să ajute comunitățile locale să treacă de la modelul economic bazat pe utilizarea resurselor naturale, ca materie primă brută, la o realitate unde sănătatea naturii înseamă bunăstare pentru oameni. Asta este posibil prin inovare, prin noi produse și servicii inspirate din natură. Campusul va încuraja un model de „sharing economy” prin rezidențele WeWilder, care presupun că specialiști în diverse domenii să ofere cunoștințe comunității, în schimbul unei experiențe de locuire ca într-o vacanță. Programele anteprenoriale sunt concepute alături de Synerb Venture Catalizer.

Și bucătăria comunitară va fi un catalizator al economiei locale. Localnicii vor oferi aici ingrediente locale de calitate, servite pentru oaspeții veniți să colaboreze cu localnicii, și va produce snack-uri din superfructe pentru drumeții sau pentru întâlniri de lucru și workshopuri.

Echipa WeWilder, alături de partenerii săi, a creat mai multe programe și experiențe imersive în natură. Pe lângă cea mai căutată experiență, de a merge pe urmele zimbrilor liberi, oaspeții pot învăța să cosească sau pot închiria biciclete sau e-bike-uri și pot participa la ateliere gastronomice.

La anul, după finalizarea primei etape, WeWilder își propune să completeze campusul cu alte patru căsuțe. Pe lângă Flex, o serie de parteneri co-echipieri au contribuit cu expertiză sau materiale la completarea investiției totale, care se cifrează la peste 200.000 de euro. WeWilder este un proiect în continuă evoluție, iar WWF lansează o invitație deschisă celor vor să se alăture acestei inițiative.

Articolul anterior

Camera Auditorilor Financiari din România are o nouă conducere, pentru următorii trei ani

Articolul următor

FintechOS are un nou Business Analysis & Solution Architecture Director pentru Europa Centrală și de Est

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share