Primul “Ghid de angajare a nevăzătorilor” din România. Nouă meserii accesibile persoanelor cu deficiențe de vedere

Programator, specialist în resurse umane, profesor sau psiholog: sunt doar câteva dintre meseriile pe care o persoană cu deficiențe de vedere le poate practica la fel de bine precum o persoană tipică – o persoană fără dizabilități reglementate de lege.

AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) lansează “Ghid de angajare a nevăzătorilor”, primul instrument din România care își propune să faciliteze colaborarea dintre angajatorii incluzivi și candidații cu deficiențe de vedere.

70 la sută dintre persoanele cu dizabilități din România nu se pot angaja, deși pot munci, conform unui studiu realizat de AMAIS. În România, există 93.591 de persoane cu deficiențe de vedere. 34 la sută dintre ele reprezintă populația cu vârstă de angajare (18-64 ani), iar trei la sută sunt minori cu nevoie de acces la o educație care să le permită un parcurs profesional tipic. Doar patru la sută dintre persoanele cu deficiențe de vedere au terminat cursuri universitare, în timp ce 64 la sută și-au încheiat educația înainte de a ajunge la liceu.

Ghidul are la bază o cercetare amplă, ce relevă faptul că există un potențial de muncă nefolosit în rândul persoanelor cu deficiențe de vedere, din cauza lipsei de informații privind angajarea lor. Ghidul vine în sprijinul angajatorilor cu o serie de soluții despre integrarea în câmpul muncii a angajaților cu deficiențe de vedere și le oferă candidaților sfaturi practice și modele de lucru pentru a le spori încrederea de a aplica la oportunitățile de angajare potrivite abilităților lor.

“În urma cercetării pe care am realizat-o, dar și a experienței la AMAIS, am învățat că oportunitățile de lucru pentru persoanele cu deficiențe de vedere din România sunt extrem de limitate, în special din cauza percepțiilor eronate despre potențialul lor de a munci și chiar de a fi niște angajați performanți. Este nevoie să creștem conștientizarea în rândul angajatorilor, al societății, dar și al candidaților, să le dăm speranța și încrederea că pot avea un parcurs firesc, o carieră și o viață bună”, spune Ovidiu Cucu, membru AMAIS și coordonator proiect.

În realizarea ghidului, s-au luat în calcul accesibilitatea din perspectiva resursei umane, a tehnologiei și spațiului fizic, a arhitecturii. Cele trei abordări sunt considerate complementare și necesare pentru a crea un mediu incluziv.

Modele de meserii care pot fi făcute de nevăzători

Programator, specialist în resurse umane, avocat/ consilier juridic, Content Writer, consultant pentru nevăzători, profesor, psiholog, operator call-center, broker/ consultant financiar sunt cele nouă meserii descrise în ghid. Lista oferă doar câteva exemple și poate fi extinsă. În același timp, reprezintă și o matriță ce poate fi scalată și pentru alte tipuri de dizabilități.

“Crearea unui mediu de lucru incluziv implică identificarea intervențiilor la nivel de spațiu, tehnologie și echipă. Fără aceste trei paliere este dificil să aplici politici reale de diversitate și incluziune, iar ghidul face lumină asupra pașilor pe care un angajator trebuie să-i urmeze în acest proces”, spune Iris Popescu, fondator AMAIS, arhitect și coordonator proiect.

Pentru realizarea ghidului au lucrat împreună nevăzători și persoane tipice, cu experiențe profesionale diferite, complementare, cu o motivație comună: aceea de a contribui la modelarea unei piețe a muncii incluzive. Ghidul este disponibil aici, atât pentru reprezentanții companiilor, cât și pentru persoanele cu deficiențe de vedere care caută un loc de muncă.

Ghid de angajare a nevăzătorilor face parte din inițiativa Shift+Vieți, lansată de Fundația Comunitară București și ING Tech România. Shift+Vieți își propune să sprijine persoanele cu dizabilități să aibă acces mai ușor pe piața muncii din România.

DESPRE AMAIS

Este o organizație non-profit, înființată în 2015. Misiunea sa este aceea de a construi o societate incluzivă. Face asta prin aplicarea principiilor designului incluziv în arhitectură, tehnologie, evenimente și proiecte sociale.

Articolul anterior

Faurecia recrutează pentru fabrica din Vâlcea și pentru cele din străinătate, la târgul online de joburi pe care îl organizează săptămâna aceasta

Articolul următor

Platforma de investiții eToro are un nou analist de piață pentru România

Articole din aceeași categorie
Total
4
Share