Programatorii – ce trebuie să le oferi ca să vină în firma ta?

Fac recrutare în IT din 2004, de când absolvenții de Informatică sau Politehnică ajungeau, de cele mai multe ori, să vândă produse în magazine gen Flanco și prea puțini ajungeau chiar să scrie cod vreodată în cariera lor. În toți acești ani, lucrurile au evoluat fantastic și la fel de mult s-a schimbat și motivația celor care decid să urmeze o carieră în IT, mai ales în programare.

Andreea Hrab

Business Partner @ The Smartest

În urma mai multor feed-back-uri primite de la candidații surprinși de faptul că în timpul discuției cu ei nu puneam accentul pe faptul că se dă cafea gratis la sediu, ci pe faptul că este un proiect care chiar le va provoca abilitățile de programatori, am concluzionat că este posibil să existe o imagine mai puțin clară în ceea ce privește aspectele motivaționale esențiale ale persoanelor care activează în IT.

Astazi voi scrie despre programatori. Voi mai scrie cândva și despre alte categorii profesionale din cadrul IT-ului. Sunt concluzii trase în urma experienței personale, fără a avea pretenția că am dreptate – în nici un caz nu am dreptate în 100 la sută din cazuri.

Programatorii care fac cât de cât cu plăcere această meserie sunt motivați de câteva aspecte:

  • Proiectul chiar trebuie să fie interesant pentru ei ca să vrea să schimbe locul de muncă sau să fie interesați să înceapă un proces de recrutare. Marea majoritate a programatorilor care acceptă să lucreze pe un proiect de maintenance, în care se face preponderent bug fixing și un pic de refactoring, caută o pauză plătită în carieră – un fel de an sabatic -, au rămas brusc fără loc de muncă și își creează o zonă de buffer cât timp își caută altceva sau sunt, pur și simplu, mercenari (presupunând că salariul este mare).

Un proiect interesant este fie unul aflat în stadiile incipiente de dezvoltare (ceea ce înseamnă că programatorul va putea avea o contribuție creativa reală), care prin complexitatea sa chiar dă bătăi de cap (în sens bun), legate de cum se poate implementa o funcționalitate sau alta; un proiect care are măcar o împărțire echilibrată între new development și maintenance (50-50 e la limită); un proiect care este în continuă dezvoltare – dar are o arhitectură flexibilă și un cod care a fost scris bine până în momentul în care crește echipa; un proiect cu cod comentat sau care are documentația la zi sau cu un cod scris atât de bine încât “vorbește” de la sine. Lista poate continua, ce este de ținut minte este că proiectul trebuie să fie de interes pentru persoana căreia i se oferă ocazia de a lucra la dezvoltarea lui, altfel nu stă în firmă sau nu ajunge deloc în firmă.

  • Tehnologiile vechi sunt passion breaker. Așa cum de fiecare dată când ne schimbăm telefonul vrem o variantă mai bună decât cea pe care am avut-o, la fel și developerii vor să lucreze cu tehnologii cât mai noi. E atât de simplu și atât de logic.
  • Programatorii pasionați vor să învețe, să evolueze și își doresc ca firma să le ofere sprijin real în acest proces, de ale căror rezultate profită toți, în egală măsură. Cu cât un angajat devine mai bun pe ceea ce face, cu atât va fi mai productiv și va face treabă mai bună și de calitate, ceea ce este atât în avantajul firmei, cât și al lui/ei la nivel personal. Prin urmare, firma fie oferă ocazii de învățare venite din munca propriu-zisă – literalmente ajunge să facă sarcini cu care nu a mai avut de-a face anterior sau lucrează cu tehnologii noi, cu care nu a mai avut contact anterior, fie oferă cursuri, certificări sponsorizate de companie.

Dacă o companie își dorește să ofere o motivație suplimentară, va oferi aceste oportunități de învățare în timpul programului de lucru – pe scurt, va oferi ore de studiu din timpul productiv, din cele opt ore. Am remarcat că mulți angajatori pun presiune pe angajații lor să știe multe lucruri, dar pun în același timp presiune pe ei să fie productivi cele opt ore și să învețe ce au de învățat în timpul liber. Schimbarea politicii în acest sens este o investiție, nu o pierdere – angajații care învață în timpul serviciului lucruri noi au un echilibru mai bun între viața profesională și cea personală, sunt mai motivați, mai odihniți, mai loiali, mai performanți și mai productivi.

  • Programul flexibil și în general atmosfera relaxată la locul de muncă sunt, de asemenea, aspecte esențiale pentru motivația persoanelor care activează în domeniul IT. Dacă un angajator impune un program fix, să se aștepte ca la 6 să fie firma goală, chiar dacă îi plâng clienții că nu le merge aplicația.
  • Salariul este, firesc, un factor motivațional, al cărui impact scade odată cu senioritatea persoanei angajate. În primii ani de carieră, factorul financiar are importanță foarte mare, pentru că este vorba literalmente de satisfacerea nevoilor de bază (casă, masă, haine), până când se ajunge la un venit ce oferă posibilitatea de a avea un nivel decent de viață. După trecerea acestui prag, aspectele enumerate mai sus devin criteriile esențiale de selecție a ofertelor de muncă primite. Am întâlnit foarte mulți seniori care erau dispuși să renunțe la 500 de euro din expectanțele salariale doar pentru a lucra la un proiect interesant.

Restul beneficiilor sunt binevenite, evident, și da, sunt motivatori suplimentari. Am remarcat că asigurările medicale sunt din ce în ce mai valorizate în ultimii ani, mai ales că nu pot fi accesate separat decât cu dificultăți majore sau la prețuri foarte mari. Restul beneficiilor sunt nice to have, dar nu reprezintă criterii esențiale de alegere. Așa că recrutorii ar trebui să pună accent pe aspectele de mai sus în discuțiile cu candidații dacă vor să primească mai multe răspunsuri pozitive la ofertele de muncă pe care le au.

Apropo de asigurări medicale – dacă angajatorii nu le oferă ca parte a pachetului de beneficii, le oferim noi, la 20 de euro/lună, all inclusive.

Sunt cel mai bun programator

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share