Psihologii din ţară se revoltă şi cer alegeri “democratice” în Colegiul Psihologilor

Asociaţia Română pentru Cunoaştere şi Intervenţie Psihologică şi Asociaţia de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ apreciază că, în sfârşit, după 12 ani, Colegiul Psihologilor din România (CPR) funcţionează ca un sistem normal, în care breasla nu mai acceptă abuzuri, și solicită alegeri democratice.

Potrivit psihologilor din cele două asociații, tentativa de fraudare a alegerilor, la nivelul conducerii administrative a CPR, i-a determinat pe psihologii din toată ţara să fie mai uniți ca niciodată, să dorească “instaurarea democrației și abolirea dictaturii”, care tronează, de mai bine de 12 ani, la cel mai înalt for reprezentativ al breslei.

“Prin schimbarea regulilor alegerilor după începerea acestora, prin emiterea a 19 decizii și a numeroase comunicate, directorul general CPR, Iulian Laurenţiu Ștefan, a acționat premeditat pentru eliminarea tuturor candidaților respectabili şi apreciați de întreaga comunitate profesională şi academică. Din multitudinea de decizii abuzive, reiese clar faptul că lipsește una singură, cea mai importantă: aceea de numire a lui Iulian Laurenţiu Ștefan drept preşedinte. Celelalte emanații elimină orice speranță de organizare a unor alegeri democratice de către Iulian Laurenţiu Ștefan, candidat și organizator al alegerilor din acest an”, susțin psihologii.

Psiholog principal Anghel Ilie Grădinaru, preşedintele Asociaţiei Române pentru Cunoaştere şi Intervenţie Psihologică şi organizatorul EUROTAS 2016 – cea mai mare conferinţă internaţională de psihologie organizată în România -, este de părere că Iulian Laurenţiu Ștefan nu a înţeles cine îşi decide reprezentanţii într-o comunitate profesională şi nu a făcut decât să-şi urmărească interesul propriu, nu pe cel al breslei. “Directorul general al CPR nu a acţionat, de fapt, ca un reprezentant al psihologilor, ci ca un moşier, ca un proprietar al Colegiului. Îi reamintesc că acest Colegiu nu este al domniei sale, ci este al tuturor psihologilor din România, fondat special pentru a le apăra şi promova drepturile. Eu şi mai mulţi psihologi din ţară îi cerem demisia, deoarece ne dorim alegeri corecte, democratice, în structurile de conducere a CPR”, declară Anghel Ilie Grădinaru.

De cealaltă parte, președintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ, prof. univ. dr. Mihaela Rus, psiholog principal, apreciază că invalidările numeroşilor candidaţi, din mai multe filiale CPR, pe diferite poziţii de conducere, în consiliu şi în comitetul director, sunt abuzive, și nu există nici o justificare legală pentru acestea. “S-a creat o situaţie fără precedent. Parcă ne-am întors în epoca comunistă, când aşa-zişii nomenclaturişti decideau cine are drept de reprezentare şi cine nu. Actuala conducere uită că trăim în democraţie, unde breasla psihologilor trebuie să-şi aleagă reprezentanţii prin vot, dar îmbucurător este faptul că minunaţii colegi din ţară au reacţionat imediat la aceste nedreptăţi. Majoritatea psihologilor care şi-au depus candidatura sunt persoane cu o imagine profesională impecabilă, cadre universitare, specialişti care participă la congrese naţionale şi internaţionale, şi este ilegal să li se invalideze candidatura fără o motivaţie concretă, pe baza legislației în vigoare. Nu avem cazier, nu suntem condamnaţi, nu ne-a interzis vreo instanţă dreptul de a candida, deci nu înţeleg unde este problema”, afirmă prof. univ. dr. Mihaela Rus, preşedintele PsihoTrafiQ.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share