Universitatea Babeș-Bolyai și Microsoft încheie un parteneriat strategic în domeniul digitalizării și al inteligenței artificiale

Conducerile Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Microsoft România au încheiat, ieri, un parteneriat strategic ce are ca scop colaborarea în domeniul tehnologiei, îmbunătățirea experienței de învățare a studenților și dezvoltarea de proiecte care încurajează cercetarea și inovarea.

Parteneriatul, semnat de prof. univ. dr. Daniel David, rectorul UBB, și Bogdan Putinică, General Manager Microsoft România, reprezintă cadrul general de colaborare pentru perioada viitoare în zone strategice, ca implementarea strategiei de digitalizare, inteligență artificială (AI), quantum computing, organizarea și dezvoltarea incubatoarelor de afaceri și crearea unor structuri de tip smart campus. Microsoft va sprijini UBB și în îmbunătățirea procesului de învățare și predare prin intermediul tehnologiei, cu ajutorul Education Transformation Framework (ETF), o abordare holistică asupra transformării sistemului de învățământ, care implică angajamentul și colaborarea factorilor de decizie din domeniul educației, cu profesioniștii și formatorii din instituțiile de învățământ.

Creșterea calității și relevanței educației studenților, facilitarea tranziției studenților și a absolvenților pe piața muncii, sprijinirea acțiunilor pentru implementarea unor concepte și proiecte specifice cercetării-dezvoltării-inovării, transferului tehnologic, responsabilității sociale și dezvoltării capitalului uman, dar și susținerea unor demersuri pentru atragerea de surse de finanțare, sunt obiective comune, stabilite prin semnarea acestui memorandum.

UBB este una dintre cele mai puternice universități românești în domeniul computer science (prima în țară în 2022, conform Times Higher Education ranking) și un actor vizibil la nivel internațional. Microsoft, lider global în domeniul tehnologiei, este partenerul nostru strategic în dezvoltarea acestui domeniu și a subdomeniilor sale (inteligență artificială, quantum computing, securitate cibernetică).

Nu are sens ca universitățile și jucătorii mari din mediul socio-economic să intre în competiție pe diverse teme (ex.: inteligență artificială), ci trebuie să creăm parteneriate și ecosisteme prin care să ne potențăm reciproc prin competențele pe care le avem fiecare. Spre exemplu, în acest moment este greu (dacă nu chiar nerealist) pentru o universitate din România, dar și pentru multe din afara țării, să-și propună să creeze un sistem de AI mai puternic decât ChatGPT în sarcinile asumate de acesta, dar ar putea încerca să-l dezvolte prin cercetare fundamentală și poate să-l disemineze educațional și să-l utilizeze inovator în demersuri antreprenoriale”, afirmă rectorul UBB.

“În era cloud-ului și a inteligenței artificiale, e important ca toți oamenii să aibă acces la tehnologie și la abilități digitale, ca sp poată răspunde nevoilor actuale și viitoare. Iar educația este esențială. Prin proiectele și parteneriatele noastre în sfera educației, contribuim la crearea unui ecosistem care sprijină transformarea sistemului de învățământ. Memorandumul reprezintă de fapt o continuare a unei colaborări de succes pe care o avem cu UBB. Microsoft a fost alături de universitate în ultimii ani, ca să asigure tranziția la noile metode de predare și învățare, iar acum considerăm că acest proces de transformare digitală trebuie să continue”, susține Bogdan Putinică, manager general Microsoft România.

Parteneriatul vizează și organizarea unor cursuri pentru studenții și profesorii UBB în domenii de bază legate de direcțiile strategice de cloud, inteligență artificială (AI), Big Data, Power Platform, securitate cibernetică, și sprijinirea studenților în obținerea certificărilor Microsoft globale tip Fundamentals pentru aceste domenii. UBB și Microsoft își propun să susțină în continuare strategia de transformare digitală asumată – ca direcție strategică a Universității – și accelerată de necesitatea derulării activităților didactice, de cercetare și administrative, în mediul online.

Procesul de digitalizare va fi susținut și chiar intensificat prin proiecte specifice legate de:

  • Quantum Computing. UBB, în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, vor elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice. Microsoft poate fi partener strategic în acest demers prin capabilitățile sale în domeniu: Microsoft Azure Quantum inovează în fiecare nivel al quantum stack, de la software și aplicații la control și dispozitive;
  • AI & Big Data. Componente tot mai importante în procesele de digitalizare și în realizarea unor analize esențiale pentru evaluarea și îmbunătățirea activităților derulate în UBB;
  • Incubatoare de afaceri. UBB își dorește o creștere a numărului de startup-uri în IT. La Facultatea de Matematică și Informatică va fi deschis un incubator de afaceri, de inovare în IT. Microsoft poate sprijini inițiativa universității prin programul său dedicat dezvoltării startup-urilor, Microsoft for Startups Founders Hub, și punerea la dispoziție a unui consultant local;
  • Smart Campus cu ajutorul scenariilor IoT. Un exemplu relevant este campusul Microsoft din Redmond;
  • High-Performance Computing (HPC). Soluții ce pot ajuta în dezvoltarea scenariilor de cercetare prin utilizarea unei puteri de calcul scalabile, pentru cursurile derulate la UBB și în proiectele de cercetare punctuale.

DESPRE UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI

Este universitatea cu tradiția academică cea mai veche din România (începută în 1581) și reprezintă cea mai mare comunitate academică din țară (cu circa 55.000 de oameni, din 15 localități și 11 județe). De șapte ani, se află pe prima poziție în țară în Metarankingul Universitar ce sumarizează rankingurile internaționale majore ale universităților. De mai mulți ani, ocupă primele poziții în țară în rankingurile internaționale globale și pe domenii și se află constant între primele cinci la sută universități ale lumii (din cele circa 30.000 existente), cu o infrastructură academică avansată. În 2021, în urma auditului internațional QS STAR,a fost confirmată ca prima universitate world-class (QS*****) din România, din 2020 a fost acceptată în GUILD, organizația unora din cele mai prestigioase universități europene world-class/ research-intensive, a primit distincția europeană HR Award for Excellence, iar din 2021/ 2022 este parte a alianței universităților europene, EUTOPIA.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share