Record pe piața muncii: cea mai fierbinte vară din ultimii trei ani. Aproape 103.000 de joburi, scoase la bătaie în iunie-august

Vara aceasta a doborât toate recordurile din ultimii trei ani, în ceea ce privește numărul de joburi disponibile pe piața muncii, arată datele eJobs România, cea mai mare platformă de recrutare din țară.

Angajatorii au scos la bătaie cu 16 la sută mai multe joburi față de vara lui 2019 și cu 38 la sută mai multe decât în perioada similară a anului trecut. Deși a fost o a doua vară atipică în condițiile pandemiei, acest sezon a fost mai activ chiar și decât sezonul estival din 2019.

Bucureștiul se menține în topul orașelor cu cele mai multe locuri de muncă: circa 42.600 de joburi au fost disponibile doar în Capitală. Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov au totalizat peste 43.000 de joburi.

“De regulă, sezonul estival este una dintre cele mai liniștite perioade ale anului în ceea ce privește oferta de locuri de muncă, dar și candidaturile, având în vedere că o mare parte dintre candidați sunt în concedii și nu sunt atât de preocupați de zona profesională. În ultimele luni, odată cu ridicarea progresivă a restricțiilor, piața a înregistrat un boom: angajatorii recrutează cu motoarele turate la maximum, iar candidații, la rândul lor, sunt mai flexibili când trebuie să-și aleagă un job și mai deschiși să facă schimbări în carieră”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România.

Domeniile pentru care s-au căutat cei mai mulți angajați au fost vânzări, prestări servicii, industria alimentară, transport/ logistică, call-center/ BPO și producție. Cu toate că și oferta pentru străinătate este una ridicată – 12,4 la sută din numărul total de joburi disponibile sunt în alte țări -, candidații nu se înghesuie să-și depună CV-ul. Doar un procent din totalul candidaturilor în iunie-august a fost pentru joburi din străinătate.

Numărul de candidaturi a depășit 3,1 milioane, în creștere cu peste 30 la sută față de perioada similară din 2019. În continuare, cei mai activi candidați sunt cei din categoria de vârstă 25-35 de ani, urmați de cei între 18 și 24 de ani. Cele mai puține candidaturi au venit de la categoria de vârstă 45+, candidați care, de altfel, întâmpină provocări când își caută un loc de muncă.

“Deși așteptarea era ca numărul de joburi remote să crească, acesta se menține la un nivel similar cu cel de anul trecut. Companiile își doresc ca, după un an și jumătate petrecut predominant în mediul online, să-și readucă echipele la sedii și să recupereze sincopele de comunicare produse în această perioadă. În același timp, față de vara lui 2019, oferta de joburi remote a înregistrat o creștere semnificativă, de la unu la 4,8 la sută. Ne așteptăm ca în toamnă numărul de locuri de muncă să crească, având în vedere că, de regulă, în această perioadă companiile inițiază diverse noi proiecte care necesită întregirea echipelor”, arată Roxana Drăghici.

În acest moment, peste 33.000 de locuri de muncă pentru România și străinătate sunt disponibile pe ejobs.ro.

DESPRE eJobs

Lansată în 1999, este prima platformă de recrutare din România și liderul pieței locale de profil. Din 2012, este parte a grupului Ringier AG, compania internațională de media localizată în Zurich, Elveția. Cele peste patru milioane de CV-uri și peste 1,3 milioane de candidaturi lunare constituie cea mai mare bază de candidați activi din România. Mai mult de două milioane de utilizatori unici folosesc în fiecare lună serviciile platformei, iar zilnic sunt actualizate 7.000 de CV-uri.

Articolul anterior

Francezii de la Lectra au cumpărat firma românească de software Gemini CAD Systems

Articolul următor

JYSK va reamenaja toate magazinele deschise înainte de 2018, în România

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share