Românul care “redesenează” fața New York-ului

Cristian Vimer și partenerul său de afaceri, Erik Madsen, au fost selectați să facă parte din NYC Code Revision Committee, un grup de circa 60 de ingineri, de la cele mai importante firme de inginerie din statul New York.

Cei doi fac parte din grupul de structuri (Structural Technical Committee), iar Cristian, parțial și datorită experienței și studiilor din România, este în subgrupul ce se ocupă cu proiectarea clădirilor. Numele lor vor apărea în ediția tipărită a codului.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

New York City e un oraș atât de complex încât a avut (din 1908) un cod propriu de construcții care nu este neapărat legat de codurile internaționale, are multe particularități. Codurile curente în construcții (NYC Construction Codes) sunt în vigoare din 2014. Următoarea ediție a codurilor va apărea în 2020, iar DOB (The New York City Department of Buildings) a apelat la cei mai buni ingineri din oraș, pentru a face parte din grupurile de lucru pentru verificarea și revizuirea noilor coduri de construcții NYC Code Revision Committees.

“E o realizare foarte importantă pentru noi. Cred că suntem singura firmă mică printre toate celelalte reprezentate acolo. Oricum, este bine că inginerii au un cuvânt important de spus în realizarea codurilor de construcții. Am călătorit destul prin lume ca să-mi dau seama că New York este un oraș nebun, poate unul dintre cele mai complexe și mai nebunești metropole ale lumii – o combinație de lucruri extraordinare și probleme serioase, un fenomen greu de explicat. Toată această nebunie se vede poate cel mai clar în felul în care se construiește, se dărâmă, se înnoiește și totuși rămâne la fel acest oraș extraordinar. Mi-e greu să cred că aș putea realiza ce am făcut aici în altă parte. Nu cred că ar fi posibil în România, de exemplu, ca o firmă de proiectare atât de mică, precum a noastră, să poată avea privilegiul de a fi parte din sute de proiecte. Nu-i ușor nici aici să-ți creezi locul tău printre firmele mari și cunoscute, dar măcar este posibil”, spune Cristian Vimer.

Una dintre problemele cele mai importante pentru proiectele din New York este că, în mare parte, clădirile sunt lipite una de cealaltă sau despărțite de câțiva centimetri. Să construiești lângă o clădire existentă, care poate fi veche de 150 de ani, este uneori o aventură și DOB (New York City Department of Buildings) se uită în mod special la acest aspect – să nu pui în pericol clădirile vecine cu noua construcție. În plus, multe construcții sunt aproape de tunelurile de metrou și necesită aprobare și de la autoritatea care se ocupă de metrou. Mai sunt și alte organisme guvernamentale, care trebuie să aprobe diverse tipuri de proiecte ce intră sub jurisdicția lor.

Clădirile din New York, în cifre

În New York sunt în total circa 1,1 milioane de clădiri, dintre care 635.000 sunt case de una sau două familii, 145.000 sunt clădiri de apartamente până în șase etaje, 38.000 sunt clădiri de patrimoniu și 14.500 au peste șase etaje. Noile coduri se referă atât la noile proiecte, cât și la cladirile existente, cu accesul pus mai mult pe cele noi. Un proiect extrem de important, ce va începe după ce se termină analiza noilor coduri, este un cod separat, numai pentru lucrări la clădirile existente.

Cine este Cristian Vimer

Este antreprenor în New York, asociat cu americanul Erik Madsen la Madsen Consulting Engineering. Firma are zece angajați (plus cei doi), dintre care șase sunt ingineri, și a realizat peste 700 de proiecte, de la mici renovări în locuințe până la clădiri de 24 de etaje. Majoritatea sunt proiecte rezidențiale, dar și școli, muzee, spitale, spații comerciale și de birouri, proiecte de artă. Majoritatea proiectelor sunt în New York – Manhattan, Brooklyn, Queens și Bronx. O catedrală in Brooklyn, proiectată de Madsen Consulting Enginnering, este în curs de aprobare, un muzeu în Bronx începe construcția în curând.

“În afară de proiectarea de structură, în ultimii ani am încercat să ne diversificăm – bazat pe experiența noastră în domeniul proiectelor de construcții, nu numai partea de proiectare, ci și de execuție, oferim consultanță dezvoltatorilor particulari și chiar de stat, pe tot parcursul proiectului, de la alegerea echipei de proiectare, apoi la obținerea aprobărilor de construcție, evaluarea costului și a bugetului, la orarul de execuție, la licitația pentru construcție (contractori generali, subcontractori, inspectori), negociere de prețuri, apoi în timpul execuției – coordonare, rezolvarea problemelor de pe șantier, discuția eventualelor costuri suplimentare de la subcontractori. Deja am avut un contract cu NYC Transit Authority (organizația guvernamentală ce administrează metroul din NY și trenurile locale), pentru un <expert audit> al unei porțiuni dintr-un proiect enorm, East Side Access, și cu una din cele mai mari companii de dezvoltatori din NYC”, afirmă românul de la Madsen Consulting Engineering.

Pe lângă partea de proiectare și consultanță, Cristian este implicat în cercetarea începută pe vremea când era doctorand la New York University Tandon School of Engineering (pe vremea aceea era Polytechnic University), între 2000 și 2005. Împreună cu departamentul de inginerie civilă de la NYU, lucrează la dezvoltarea unor sisteme de senzori pentru monitorizarea proceselor de degradare a infrastructurii (poduri, șosele, baraje, etc) și avertizarea timpurie a condițiilor ce pot duce la deteriorarea structurilor. O mare parte a acestei cercetări este prezentată într-o carte, Optical Phenomenology and Applications: Health Monitoring for Infrastructure Materials and the Environment, publicată în aprilie de editura Springer Publishing, care este și editorul revistei Nature, cea mai prestigioasă revistă în domeniul științei. Cartea a fost coordonată de Masoud Ghandehari, advisor-ul lui Cristian Vimer în timpul doctoratului, iar românul este co-autor la cinci capitole.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share