Școli sărace, potențial mare: cât costă, de fapt, lipsa de investiții în educație, în România

Într-una dintre cele mai sărace țări din Europa, lipsa de investiții publice în educație amenință viitorul țării, arată un studiu scris de Deloitte România în numele World Vision România, filiala locală a parteneriatului World Vision International. Studiul demonstrează cât de greșită este ca abordare lipsa investițiilor în educație și calculează pierderile reale.

Potrivit studiului “Costul educației: investiții, randament, impact”, fiecare leu investit în educație returnează aproximativ opt lei în taxe pentru fiecare persoană care finalizează o diplomă postuniversitară, pentru un randament de 700 la sută. Contribuția totală la impozitul pe viață a unui deținător de studii postuniversitare este de circa 1,27 milioane de lei.

Pe de altă parte, statul cheltuie circa 90.000 de lei în învățământul post-educație pe viață (ajutor financiar și recalificare) pentru un singur șomer care abandonează școala primară. Dacă se adaugă câștigurile nerealizate din impozitul pe venit plătit de persoanele cu cea mai mare contribuție (postuniversitare), pierderile potențiale nete rezultate suportate de stat pentru fiecare abandon precoce din educație pot ajunge până la 1,36 milioane de lei.

Venitul brut al românilor se dublează aproximativ cu fiecare nivel de studii absolvit, de la 1.344 de lei pe lună pentru cineva cu studii primare la 2.730 de lei pentru un absolvent de liceu și 5.465 lei pentru deținătorii de diplome. Acest lucru este oglindit de o dublare corespunzătoare a sumei de bani plătite statului, deoarece salariile sunt impozitate uniform în România. Diversele impozite reprezintă în jur de 46 la sută din salariul brut pentru un muncitor salariat.

România are una dintre cele mai mici finanțări ale educației pe cap de locuitor din UE, arată raportul: aproximativ 936 de euro anual pentru un preșcolar, 1.106 euro pentru un elev de școală primară, 1.398 pentru un elev de liceu, 1.317 pentru un licean și 2.139 pentru un student de facultate.

Conform datelor oficiale neincluse în studiu, România a subfinanțat mult timp sistemul său de învățământ. Deși legea cere statului să-și finanțeze școlile la echivalentul a șase la sută din PIB-ul anual al țării, această prevedere a legii nu a fost niciodată aplicată. Din 2011, nicio administrație nu a atins acest obiectiv.

Educația, inclusiv învățământul universitar și postuniversitar, este gratuită în România, dar este afectată de subinvestiții cronice, rate ridicate de abandon școlar (a treia cea mai mare din UE în 2020, după Malta și Spania), lipsa resurselor digitale, forța de muncă de profesori îmbătrânită și o proporție extrem de mare de studenți cu performanțe slabe, conform celor mai recente rezultate ale Programului OCDE pentru evaluarea internațională a studenților (2018). Aproximativ 41 la sută dintre elevii cu vârsta între 14 și 15 ani sunt considerați cu rezultate slabe la citire și 47 la sută dintre ei cu rezultate slabe la matematică. Rata șomajului în România se situează în jurul valorii de 5,5 la sută. Circa 450.000 de persoane cu vârste între 15 și 74 de ani erau șomeri în mai 2021.

Raportul Deloitte a fost comandat de World Vision România și este rezultatul cercetării documentate efectuate în august 2021. Studiul poate fi găsit aici.

World Vision România derulează de mulți ani proiecte în domeniul educației, ce vizează în special educația rurală, și a sprijinit peste 49.500 de studenți și tineri. Organizația are un program extins de burse școlare, “Vreau în clasa a IX-a”. Aproape 4.000 de elevi din mediul rural, din familii fără mijloace materiale, au fost sprijiniți în ultimii 13 ani prin acest program în care World Vision a investit, cu ajutorul donatorilor săi, peste 3,14 milioane de dolari.

Cei care doresc să doneze pentru a oferi copiilor din mediul rural șansa de a merge la liceu și, poate, mai departe, la facultate, o pot face la acest link sau trimițând un SMS în valoare de doi euro la 8845, cu textul LICEU.

Articolul anterior

Vlad Vaida lansează o campanie anti-bullying în social media

Articolul următor

Ianis Hagi și Tudor Băluță își donează unu la sută din salariu pentru cauze umanitare

Articole din aceeași categorie
Total
7
Share