Starea economiei și fleșcăul lui 2 Daci

Primul meu job într-o bancă a fost cel de ofițer credite persoane juridice. Suna cam polițienesc și neprietenos.

Ovidiu Halunga

Contributor

Țin minte că pe un coleg cu aceeași funcție l-a oprit un polițist de la circulație, pentru o depășire neregulamentară, dar, după ce a aflat că posibilul contravenient e ofițer credite, i-a dat actele înapoi și nu i-a mai luat permisul.

De fapt, eram domn inspector. Treaba mea era să dau credite la societăți comerciale. Colectam documente contabile, acte de proprietate, pentru bunurile ce urmau a fi aduse în garanție, iar de cele mai multe ori întocmeam eu bugetul de venituri și cheltuieli și cash-flow-ul, deși era în sarcina firmei ce solicita împrumutul.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Un coleg de birou gestiona creditele unei firme conduse de un administrator cu ceva lipsuri în educație, căruia noi îi spuneam 2 Daci. Respectivul se alesese cu această poreclă deoarece, pe o cerere de credit pretipărită, la destinația împrumutului, a scris, cu pixul, 2 Daci, în loc de achiziționare a două utilitare Dacia 1304.

Prietenul 2 Daci era cam în picaj cu business-ul și  avea o nevoie acută de lichidități, cam cum e și economia noastră. A doua zi după ce a depus o cerere de credit, a dat buzna în biroul nostru și, foarte furios, l-a luat la rost pe colegul care se ocupa de dosarul lui de credit. Acesta, cu un calm remarcabil, i-a explicat că mai are ceva de lucru și că în acel moment lucrează la cash-flow. “Dă-l dracului de fleșcău, mie să-mi dai banii!”, a fost replica celebră a lui 2 Daci. Stimabilul a mai luat câteva credite, după care a intrat în insolvență și, ulterior, în faliment.

Cu o rată anuală a inflației care a urcat la 4,1 la sută, în iulie 2019, și bugetul personal a ajuns un fleșcău. Conform unui sondaj recent, efectuat de platforma de recrutare BestJobs, unu din patru angajați se descurcă greu cu salariul, de la o lună la alta, și ajunge să se împrumute de la rude sau prieteni.

Firmele au și ele probleme mari cu cash flow-ul, mai pe românește cu fluxul de numerar. La nivelul administrațiilor locale, înțeleg că borcanele cu miere se cam termină prin octombrie. La nivel național, e jale mare și cu deficitul de cont curent. În primele cinci luni din 2019, deficitul balanței de plăți a ajuns la 3,4 miliarde de euro, cu circa 32 la sută mai mult decât anul trecut. Grosul deficitului este dat de balanța comercială, adică de importurile tot mai mari, în comparație cu exporturile. La un moment dat, acest dezechilibru se va simți și în cursul de schimb.

Recentele negocieri și discuții în legătură cu rectificarea bugetară le-am perceput ca replica lui 2 Daci: “Dă-l dracului de fleșcău, mie să-mi dai banii!”. De unde se va tăia cel mai mult? De la educație. Ce-i lipsea lui 2 Daci? Educația.

Articolul anterior

Turda implementează cel mai bun Plan de Mobilitate din Europa, care a devansat Milano și Manchester

Articolul următor

Cluj-Napoca: Americanii de la Vertiv își mută birourile în Advancity Business Center

Articole din aceeași categorie
Citește

Votul și creionul

Puzderia de mesaje din mass-media, în legătură cu alegerile din 26 mai, mi-a amintit de prima mea participare…
Total
28
Share