Studiu: Câți bani câștigă, de fapt, românii

Cele mai scăzute salarii din Europa se regăsesc în estul continentului, iar România se află în coada listei din UE: locul 27 din 28 (dacă includem și Marea Britanie), cu 466 de euro (salariul minim din iunie), arată o analiză despre câștigurile românilor, realizată de Mr.Finance.

Un loc codaș, ce se reflectă în traiul de zi cu zi și în alegerile de cumpărături ale românilor. Mai mult de jumătate din veniturile lor sunt “înghițite” de alimente (58,6 la sută) și taxe și impozite – 34 la sută. Doar vecinii bulgari stau mai prost la capitolul venituri minime garantate, cu circa 312 euro, în timp ce Ungaria a reglementat salariul minim la 487 de euro.

Luminița de la capătul portofelului 

Există și o parte plină a paharului: în România, salariul mediu net a ajuns la 3.372 de lei în iulie 2020, în creștere cu 8,1 la sută față de aceeași lună a anului precedent, conform Institutului Național de Statistică (INS). Salariul mediu net este mai mare cu 2,2 la sută și față de iunie 2020. Salariul mediu net e acum de patru ori mai mare ca acum 15 ani, când se tăiau patru zerouri și se trecea la leul nou.

În ultimii zece ani, salariul mediu net al românilor a avut de departe cea mai mare creștere de pe continent: aproape 100 la sută față de media europeană (care a înregistrat o creștere de circa 16 la sută). Totuși, românii câștigă de 3,3 ori mai puțin față de media europeană și de 5,6 ori mai puțin decât luxemburghezii, cei mai înstăriți.

Veniturile totale medii

Potrivit INS, în trimestrul al doilea al anului trecut, veniturile totale înregistrate de populație, medii lunare, au fost de 5.077 de lei pe gospodărie și 1.973 de lei pe persoană. Cei mai mulți bani (66,8 la sută) au venit din salarii.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit și veniturile din prestații sociale (19,0 la sută), agricultură (1,9 la sută), activități independente (1,8 la sută), venituri din proprietate și vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,1 la sută) și veniturile în natură (7,6 la sută). Situația nu diferă mult de anii precedenți, 2018 și 2019: veniturile totale ale populației, medii lunare, au fost cu 300 de lei mai mari în 2020.

Mai puțin de trei la sută câștigă peste 6.000 de lei net

În martie 2020, mai puțin de trei la sută dintre cei aproape cinci milioane de angajați din România câștigau peste 6.000 de lei net pe lună, conform datelor INS. Aproape 148.000 dintre ei, din cinci industrii, au salarii cuprinse între 6.200 și 8.200 de lei.

IT-iștii, cei mai “bogați”

Cei mai mulți angajați cu salarii mai mari de 6.000 de lei lucrează în industria IT, în asigurări, fabricarea produselor din tutun, activități de editare și în fă­bri­carea produselor de cocserie și a pro­du­selor obținute din prelucrarea țițeiului.

Pe ce și-au cheltuit românii veniturile

În 2020, mai bine de jumătate din veniturile românilor (58,6 la sută) s-au dus pe consumul de bunuri alimentare și nealimentare. Pentru taxe și impozite au mers 34 la sută din venituri. Cheltuielile pentru investiții (destinate pentru cumpărarea sau construcția de locuințe și cumpărarea de terenuri, cumpărarea de acțiuni etc.) dețin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populației: doar 0,7 la sută. Alte cheltuieli au însumat peste 6,5 la sută.

Coronariza va lăsa cicatrici adânci

Despre efectul pandemiei asupra economiei românești, Comisia Europeană scrie că măsurile de lockdown au afectat negativ cheltuielile consumatorilor. În plus, perturbările din lanțurile de aprovizionare internaționale au încetinit producția și exporturile. S-au redus și importurile, dar mai puțin, iar în aceste condiții balanța comercială a continuat să se deterioreze.

Noile proiecții arată că economia UE merge cu mai multe viteze. 2020 a adus recesiuni moderate, de sub patru la sută, în state precum Lituania, Irlanda, Suedia, Polonia și Danemarca, și deosebit de dure în Spania, Italia, Croația, Franța, Portugalia și Grecia. În est, impactul pandemiei va fi cel mai slab în Polonia și cel mai dur în Croația.

În cazul României, al cărei PIB este estimat să se contracte cu 5,2 la sută în 2020 și să urce cu 3,3 la sută în 2021 și cu 3,8 la sută în 2022, CE a remarcat că scăderea din 2020 va fi mai puțin severă, însă incertitudinile rămân ridicate, având în vedere evoluția pandemiei, iar “economia nu este așteptată să revină la nivelurile de dinainte de criză înainte de sfârșitul anului 2022”. În vară, CE estima pentru România o scădere economică de minus șase la sută în 2020 și o creștere de patru la sută în 2021.

Cât câștigă ceilalți europeni

Salariul minim în statele europene variază între 300 și 2.150 de euro. Luxemburg are cel mai ridicat salariu minim: 2.142 de euro pe lună. Nu este doar cel mai mare salariu minim din UE, ci și din lume. Totuși, aici, costul vieții este cu până la 50 la sută mai mare decât în alte țări europene.

Și Olanda stă foarte bine la acest capitol. Salariul minim este de aproape 1.700 de euro și este ajustat de guvern de două ori pe an, la 1 ianuarie și 1 iulie. Pe locul trei al celor mai mari salarii minime în Europa apare o țară mai puțin căutată de români, când vine vorba de munca peste hotare: Irlanda. Venitul minim prevăzut prin lege este de 1.656 de euro.

Șase dintre cele 28 de state membre ale UE – Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda și Suedia – nu au salariu minim. Motivul salariului minim reglementat este de a garanta un venit minim pentru clasele inferioare, iar în aceste țări salariul mediu este între cele mai mari din Europa. De pildă, danezii primesc, în medie, aproape 3.000 de euro, o suma similară cu cea primită de suedezi.

Studiul Mr.Finance despre câștigurile românilor tratează în termeni simpli starea actuală a României, comparativ cu alte țări europene. Mr.Finance – partenerul tău în finanțe și decizii înțelepte, pune la dispoziție produse și servicii din sfera financiară (credite, asigurări, transfer de bani, investiții, crypto etc.), ghiduri și articole utile.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share