Studiu: Eșecul încurajează inovarea, consideră Generația Z

Când vine vorba de eșec, Generației Z nu-i este teamă să-l accepte. De fapt, peste 80 la sută dintre reprezentanții Generației Z consideră că acceptarea eșecului într-un proiect îi ajută să fie mai inovatori, iar 17 la sută cred că eșecul îi face să accepte mai ușor riscuri noi, arată un studiu EY, derulat în rândul a 1.400 de persoane din Generația Z.

Conceput să evalueze perspectiva Generației Z în ceea ce privește viitorul pieței muncii în momentul în care se pregătește să i se alăture, studiul EY a constatat că această generație este pasionată de inovație și acceptă faptul că eșecul face parte din acest proces.

Mentalitatea Generației Z

În special pentru Generația Z, să ai mentalitatea potrivită este esențial pentru succesul la locul de muncă. De fapt, peste două treimi (70 la sută) dintre reprezentanții acestei generații cred că este mai important să fii perceput ca o persoană deschisă și curioasă decât să deții o anumită aptitudine sau cunoștințe de specialitate. În plus, membrilor Generației Z nu le este teamă să se confrunte cu o nouă provocare. Aproape un sfert dintre ei (24 la sută) sunt încântați și onorați de o astfel de oportunitate.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Generației Z nu-i este frică să facă greșeli, mai ales când poate învăța din ele. Aproape toți reprezentanții săi (97 la sută) sunt deschiși la evaluări, în mod constant sau după finalizarea unui proiect sau a unei sarcini importante, iar 63 la sută preferă să primească feedback constructiv, punctual, în tot timpul anului.

În ceea ce privește preferințele legate de locul de muncă, bărbații și femeile din Generația Z au unele priorități diferite. Dacă potențialul de evoluție și dezvoltare este important pentru 39 la sută când caută să se angajeze, un salariu competitiv este prioritatea-cheie pentru bărbați (16,5 la sută). Femeile acordă mai multă importanță flexibilității programului (22 la sută).

“Generația Z intră într-o lume în transformare totală de paradigmă. Părinții și bunicii tinerilor din generația Z au trăit etapele de educație-muncă-repaus într-un mod liniar, iar ei vor avea o traiectorie cu totul diferită. Tinerii care intră acum în lumea muncii vor aborda secționat și interactiv aceste trei etape de viață, ca efect al erei digitale asupra felului cum lucrăm. Peisajul economic extrem de dinamic, cerințele de competențe noi la fiecare cinci ani, faptul că vârsta de pensionare crește permanent, în timp ce sistemul de pensii devine limitativ – toți acești factori fac ca generația Z să devină una dintre cele mai <elastice>”, spune Andreea Mihnea (foto), HR Director, EY România și Republica Moldova și EY South East Europe Talent Leader.

În opinia acesteia, este binevenit faptul că generația Z arată flexibilitate și disponibilitate pentru inovație și deschidere pentru eșecul aferent, pentru cicluri de învățare și reînvățare și, mai ales, pentru diversitate la locul de muncă. “Dincolo de aceste aspecte pozitive, cel care mă bucură cel mai mult este faptul că par să fie mai dispuși să primească feedback pentru a se dezvolta, în raport cu generația Y, de exemplu, care manifestă mai degrabă tendința de a renunța decât de a se confrunta cu o oglindă ce nu corespunde propriei imagini. Se remarcă aceeași goană după experiențe noi și diverse sau elemente exterioare care să mențină un nivel de adrenalină ridicat, ceea ce impune organizațiilor tema de a veni, în continuare, cu un spațiu de manifestare agil, care să le permită să experimenteze, dar care, în același timp, printr-un mix generațional echilibrat, să-și atingă și scopurile legate de stabilitate și continuitate”, afirmă Andreea Mihnea.

Puterea parteneriatului

Deși locurile de muncă se digitalizează tot mai mult, peste 90 la sută dintre membrii Generației Z preferă ca în echipele lor să existe o componentă umană, fie că lucrează exclusiv cu colegii din zona de inovație, cu colegi și cu noi tehnologii. Un procent de peste două ori mai mare din rândul bărbaților (11 la sută) preferă să lucreze cu tehnologii noi, care să le permită să-și îndeplinească atribuțiile mai rapid și să preia activități cu grad mai ridicat de dificultate, față de cinci la sută dintre femei.

Când se confruntă cu o problemă la care nu au o soluție, 73 la sută dintre femei declară că primul lucru pe care l-ar face ar fi să apeleze la ajutorul colegilor, față de 63 la sută dintre bărbați, care ar proceda la fel. De asemenea, mai multe femei decât bărbați preferă să lucreze cu colegi ce le pot provoca și motiva și de la care pot învăța.                      

Cum văd viitoarele talente viitorul muncii            

Când lucrează în cadrul unei echipe, aproape două treimi dintre respondenți (63 la sută) consideră că cel mai important lucru este să colaboreze cu persoane cu diverse niveluri de educație și abilități. Alți 20 la sută consideră că persoanele ce provin din diverse culturi (etnii/țări de origine) sunt cel mai important factor al unei echipe.

Articolul anterior

VIDEO. Rămâne cum a stabilit: Klaus Iohannis candidează pentru un nou mandat de președinte. Ce își propune în 2019

Articolul următor

Farmaciile, sub semnul afacerilor de familie. Copiii farmaciştilor duc mai departe business-ul cu medicamente

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share