Studiu MedLife: Nu toți pacienții confirmați cu COVID-19 produc anticorpi

CONCLUZIE. Producția de anticorpi specifici COVID-19 nu este influențată de vârsta pacienților, prezența comorbidităților și tratamentul cu corticosteroizi folosit la acești pacienți. Foto: Anna Shvets

Majoritatea pacienților infectați cu COVID-19 dezvoltă anticorpi între zilele 15 și 21 după infectare. Totuși, timpul până la detectarea anticorpilor în cazurile ușoare poate fi mai lung, arată un studiu realizat de MedLife, liderul pieței de servicii medicale private din România, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș și Spitalul Clinic Colentina din București.

Lansat la începutul lunii mai, studiul urmărește evoluția în dinamică privind apariția anticorpilor IgG pe o perioadă de șapte luni la pacienții confirmați pozitiv. Concluziile finale vor fi anunțate la sfârșitul acestui an. “Ne-am propus să analizăm în ce măsură producția de anticorpi anti-SARS-CoV-2 este influențată de forma clinică a bolii, de vârstă, comorbidități și de tratamentul pacienților cu COVID-19 cu corticosteroizi”, explică Conf. Dr. Adriana Hristea, investigator principal al studiului la Institutul de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, medic primar boli infecțioase, șef secție Adulți 4.

Până acum, a fost analizat un eșantion de 73 de pacienți simptomatici și 20 de pacienți asimptomatici, testați pozitiv la SARS-CoV-2 prin metoda RT-PCR. Probele pentru determinarea nivelului de anticorpi au fost colectate la 21-28 de zile de la debutul simptomelor și au fost supuse testării serologice CMIA – ChemiLuminescente ImmunoAssay, în laboratoarele MedLife.

Anticorpii se regăsesc în proporție mai mare la pacienții cu forme moderate și severe

Dintre pacienții simptomatici, cei mai mulți au dezvoltat forme ușoare ale bolii (42 la sută din totalul pacienților cu simptome specifice), urmați de cei cu forme severe (36 la sută) și cei cu forme moderate (22 la sută). Prezența anticorpilor a fost identificată într-un procent semnificativ, de 94, respectiv 95 la sută, la pacienții cu forme moderate și severe, iar cei cu forme ușoare au dezvoltat anticorpi în proporție de 74 la sută. Procentul celor asimptomatici, care au dezvoltat anticorpi, este mai mic decât în cazul pacienților care prezintă simptome compatibile cu COVID-19.

Credem că te-ar interesa și: Spune-mi ce ai făcut de COVID-19, ca să-ți spun ce fel de angajator ești

“Proporția pacienților asimptomatici care au dezvoltat anticorpi IgG este mai mică, de 65 la sută, comparativ cu pacienții simptomatici, care au prezentat anticorpi în proporție de 86 la sută. În timp ce majoritatea pacienților infectați dezvoltă anticorpi într-un interval de maximum trei săptămâni de la momentul infectării, am observat că, în cazurile ușoare, apariția anticorpilor poate dura mai mult, iar uneori, anticorpii nu sunt detectați”, explică Dr. Adriana Hristea.       

Producția de anticorpi specifici COVID-19 nu este influențată de vârsta pacienților, prezența comorbidităților și tratamentul cu corticosteroizi folosit la acești pacienți. Studiul arată că anticorpii IgG s-au regăsit într-un procent asemănător atât la pacienții simptomatici cu vârsta sub 65 de ani, cât și la cei cu vârsta egală sau peste 65. Mai mult de jumătate dintre pacienții asimptomatici cu vârste sub 65 de ani au dezvoltat anticorpi. Și singurul pacient asimptomatic din categoria de vârstă 65+ a dezvoltat anticorpi.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Dintre pacienții simptomatici, care au fost supuși tratamentului cu corticosteroizi, anticorpii au fost detectați la 96 la sută dintre ei, față de 78 la sută dintre cei care nu au primit tratamentul cu corticosteroizi. 87 la sută dintre pacienții simptomatici cu comorbidități au dezvoltat anticorpi, față de 44 la sută dintre cei asimptomatici. Din patru pacienți cu afecțiuni maligne, trei pacienți simptomatici au dezvoltat anticorpi, iar un pacient asimptomatic nu a dezvoltat anticorpi. “Am constatat că producția anticorpilor IgG nu pare a fi influențată de vârstă, administrarea tratamentului cu corticosteroizi sau prezența comorbidităților”, arată Dr. Hristea.

Acesta este cel de-al patrulea studiul realizat de echipele de cercetare MedLife, aflat în desfășurare până la finalul anului. Primul a făcut referire la gradul de imunizare naturală a populației pentru COVID-19, iar următorul s-a concentrat pe gradul de imunizare naturală a populației din Suceava. În al treilea studiu, echipa de cercetare MedLife a obținut o serie de informații asupra întregului genom al coronavirusului care circulă în România.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share