Mai mult de jumătate dintre angajați au în plan să ceară o mărire salarială sau să-și caute un nou loc de muncă, până la finele acestui an. Nivelul insuficient al veniturilor este principala lor nemulțumire, arată datele unui sondaj efectuat de platforma de recrutare online BestJobs.
Șase din zece respondenți au în plan să-și caute activ alt loc de muncă, iar lor li se adaugă alți aproape șapte la sută care iau în calcul această posibilitate. Un sfert dintre respondenți afirmă că nu își vor căuta alt loc de muncă, însă dacă vor primi o ofertă mai bună, o vor accepta cu siguranță. Doar sub patru la sută dintre respondenți afirmă cu tărie că nu sunt interesați deloc de alt job și sunt mulțumiți cu cel actual.
Chiar dacă nu vor reuși să-și găsească alt job, 55 la sută dintre respondenți au de gând să ceară o mărire salarială de cel puțin 20 la sută. Alți 17 la sută sunt indeciși dacă vor face acest lucru și doar 28 la sută nu intenționează să ceară angajatorului mai mulți bani.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Interesul pentru un job în străinătate rămâne ridicat, iar „de vină” sunt nivelurile salariale mai ridicate din alte țări. Doi din zece respondenți au în vedere să-și caute un job inclusiv în străinătate, până la finalul anului, iar 22,3 la sută nu exclud această variantă.
Cei mai mulți angajați (44 la sută) și-ar da demisia pe loc, dacă ar găsi în altă parte un salariu între 500 și 1.000 de euro. Trei din zece angajați (30 la sută) ar renunța imediat la jobul actual, pentru un salariu între 1.000 și 2.000 de euro, iar 12 la sută ar schimba mâine jobul pentru un salariu ce depășește 2.000 de euro. Doar 14 la sută dintre respondenți nu și-ar da demisia doar pentru bani.
Atașamentul față de echipă, cel mai puternic motiv de a rămâne la jobul actual
Principalul motiv care i-ar reține pe angajați să-și schimbe jobul este că lucrează într-o echipă de care s-au atașat mult (25 la sută dintre respondenți). Pentru alți 16,8 la sută, motivul principal este că biroul e aproape de casă. Aproape tot atâția se tem să nu cadă „din lac în puț”, iar 12,7 la sută sunt reținuți de faptul că, în domeniul în care activează, sunt puține locuri de muncă disponibile.
Sondajul a fost efectuat între 1 și 13 septembrie, pe un eșantion de 1.105 de utilizatori de internet.