ICT Logistics, un jucător important pe piața de transport și logistică din România, și Fundația Hope and Homes for Children, au pus bazele unui parteneriat prin care tinerii care părăsesc sistemul de protecție a copilului pot beneficia de instruire și, apoi, de un loc de muncă în domeniul transporturilor.
Programul “Driving My Future” are patru etape, în care tinerii selectați sunt formați pentru meseria de șofer de camion. Pregătirea durează circa un an și începe prin obținerea permisului de conducere categoria B, urmat de categoriile C și CE, pentru vehicule de mare tonaj, și de dobândirea atestatelor profesionale. Pe durata școlarizării și în cele șase luni de ucenicie, ICT Logistics susține costurile studiilor și de întreținere ale tinerilor, prin asigurarea unui venit lunar. În primul an, doi tineri din Iași și Sibiu au fost incluși în program.
Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele
Conform datelor oficiale, anual, circa 4.000 de tineri cu vârste între 18 și 27 de ani părăsesc sistemul de protecție a copilului, fără a fi pregătiți pentru o viață independentă sau cu o pregătire extrem de limitată. “<Driving My Future> este o inițiativă locală și a început printr-un proiect-pilot. Noi ne pricepem la transporturi și ne dorim ca, prin resursele de care dispunem, să contribuim în felul nostru și să le oferim un viitor mai bun și mai sigur tinerilor care se înscriu în program. Meseria de șofer de camion este una complexă, care presupune devotament, dedicare și multă seriozitate, dar asigură un venit stabil și o șansă profesională pentru acești tineri”, spune Mihai Teodorescu, CEO ICT Logistics România.
Programul va fi evaluat la finele lui 2019, iar dacă obiectivele sunt atinse, va continua la parametri extinși în România și va fi propus pentru implementare și în rețeaua internațională ICT Logistics.
DESPRE ICT LOGISTICS
Este o casă de expediții fondată în Danemarca și care deține birouri în 16 țări din Europa. Serviciile companiei includ transport rutier, feroviar și naval, din și către țări din Europa de Nord, Centrală și de Vest, CIS și Țările Baltice. Principalii clienți provin din automotive, agro, construcții metalice, cauciuc și mase plastice, industria chimică, industria lemnului, textile și fabricarea jucăriilor. Anual, transportă un milion de tone de bunuri în spațiul european.
DESPRE HOPE AND HOMES FOR CHILDREN
Activează în România din 1998, timp în care a contribuit la închiderea a 56 de orfelinate, iar alte zece sunt în curs de închidere. Copiii trec de la îngrijirea în instituţii-mamut la sisteme bazate pe conceptul familial, printre care și case de tip familial, ce le permit o viaţă apropiată de normalitate. Prin eforturile Fundației şi ale partenerilor săi, au fost dezvoltate 105 case de tip familial, 5.185 copii au fost scoși din orfelinate, iar alți 455 vor părăsi orfelinatele în curs de închidere.
Fundația activează intens în prevenirea separării copilului de familie și intervine cu mijloacele necesare pentru susţinerea familiilor în care riscul de abandon al copiilor este ridicat. 28.436 de copii au fost salvaţi de la ruperea de familie, 1.015 au fost sprijiniţi pentru o viaţă independentă, 1.922 au fost primiţi în centrele de zi, iar 879 în regim de urgență, şi 8.546 de membri de personal din sistemul de protecţie a copilului au fost instruiţi. Până acum, 49.255 de copii au beneficiat de serviciile Hope and Homes for Children România, al cărei obiectiv este ca, până în 2026, să fie eliminată instituţionalizarea copiilor în România.