Tot ce trebuie să știi despre tehnologia 5G. Cum ne va schimba viața?

A cincea generație de rețele celulare, care promite viteze fără precendent, chiar și de 1.000 de ori mai rapide decât 4G, stârnește numeroase controverse de presă, manevre politice și interes public.

Alexandra Cernian

Lector universitar @ Facultatea de Automatică și Calculatoare

Este o tehnologie profund inovatoare, care ne va duce într-o nouă eră a conectivității totale. De la lansarea 5G, la sfârșitul anului 2018, pionierii acestei tehnologii sunt Coreea de Sud – care a lansat 5G în toată țara, China – a lansat servicii 5G în 50 de orașe, SUA, Regatul Unit și Germania. Erricson Mobility Report de la finalul anului 2019 arată că numărul total de abonamente 5G depășise 13 milioane la nivel global și estimează că vor fi peste 2,8 miliarde până la sfârșitul anului 2025.

Ce este diferit la 5G?

Tehnologia 5G diferă de standardul actual din telecomunicații – 4G – prin câteva aspecte esențiale și revoluționare:

Viteza. Experiența online a utilizatorilor va fi radical schimbată. 5G va permite oamenilor să descarce filme întregi pe telefoanele lor în câteva secunde. Datele vor fi tramsmise de 20 de ori mai rapid decât în 4G. Dacă în 4G dura, în medie, șase minute să descărcăm un film, in 5G durează mai puțin de 20 de secunde. Astfel de viteze vor aduce mult mai aproape viitorul Internet of Things.

Latența. Latența este timpul necesar pentru a trimite din punctul A în punctul B. Cu 5G aproape că vorbim de răspunsuri în timp real între dispozitive, cu o latență de o milisecundă, față de 50 la 4G. Asta înseamnă transfer de date aproape instantaneu și aduce avantaje în multe industrii, precum healthcare sau aviație, unde răspunsul rapid este de o importanță primordială.

Lățimea de bandă. O lățime de bandă mai mare înseamna conectivitate mai mare. 5G are o lățime de bandă mai mare decât 4G, ceea ce îi permite să suporte de zece ori mai multe dispozitive pe km2 decât 4G. Se elimină astfel problemele de supraîncărcare din prezent, ceea ce va avea un impact vizibil pentru casele inteligente.

Interferența. Spre deosebire de 4G și 3G, unde dispozitivele folosesc același spectru de frecvență, 5G utilizează un spectru de frecvențe foarte ridicate, care nu se suprapun cu cele utilizate acum. Asta înseamnă că nu există interferențe sau zgomote.

Ce industrii va revoluționa 5G?

5G aduce o viteză exponențial mai mare și o latență aproape inexistentă, ceea ce, pe scurt, înseamnă o revoluție a comunicațiilor. Asta îl face pilonul principal în dezvoltarea exponențială a Internet of Things (IoT) – concept ce presupune conectarea prin intermediul Internetului a miliarde de dispozitive, servicii și sisteme automate, ce formează astfel o rețea de sisteme care permite colectarea și schimbul de date si creează astfel o lume interconectată.

O adevărată transformare tehnologică, ce aduce foarte aproape imaginea orașelor cu adevărat smart, a clădirilor inteligente sau a mașinilor autonome. Va fi mult mai ușor să fim interconectați: oameni-mașini-dispozitive.

Dacă rețelele de acum leagă în principal oamenii de oameni, următoarea generație va conecta o vastă rețea de senzori, roboți și vehicule autonome prin inteligența artificială sofisticată. Aplicații includ, dar nu se limitează la:

  • mașini autonome – vor lua decizii mai sigure în timp real
  • case inteligente și orașe inteligente – clădirile, mașinile și oamenii vor fi interconectați în orașele viitorului
  • dispozitive purtabile conectate – vor permite monitorizarea la distanță și update-uri în timp real
  • fabrici inteligente – 5G va îmbunătăți performanța și productivitatea prin integrarea realității augmentate/ virtuale cu roboți și analize de date avansate în timp real.
  • servicii medicale conectate și interoperabile – de exemplu, operații chirurgicale realizate la distanță cu roboți și inteligență artificială

Aceste cazuri de utilizare – și nu numai – vor face ca tehnologia 5G să ajungă la o piață de aproape 668 de dolari miliarde până în 2026, potrivit Allied Market Research.

Ce planuri are România cu tehnologia 5G?

România a fost unul dintre primele state europene care au avut lansarea 5G – încă din 2019 – având în vedere că trei din cei patru operatori de pe piaţă au lasat tehnologia 5G pe piaţa locală. Este foarte posibil ca de la finalul anului să o și putem folosi. Eduard Lovin, vicepreşedintele Autorităţii naţionale de reglementare în comunicaţii (ANCOM), a declarat, la Videoconferința ZF Cybersecurity Trends 2020, că în trimestrul IV al acestui an se vor acorda licenţele pentru spectrul suplimentar 5G.

Tehnologia 5G reprezintă o prioritate pentru Strategia pieței unice digitale. Facilitarea implementării 5G și asigurarea unui cadru optim de conectivitate a infrastructurii vor juca un rol important în creșterea competitivității României și transformarea digitală a Uniunii Europene.

Dragoş Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, spune că “Tehnologia 5G va genera o valoare economică de patru miliarde euro pentru România, în următorii ani”. El declara, la Cybersecurity Online Forum, în perioada COVID-19, că “rețelele 5G, create pentru a oferi o gamă de oportunități statelor europene, în special în zona inovaţiei, vor schimba societatea într-un mod radical”.

DESPRE ALEXANDRA CERNIAN

Este lector universitar la Facultatea de Automatică și Calculatoare din București, membru în Consiliul Național pentru Transformare Digitală al ADR (Autoritatea pentru Digitlalizarea României) și expert evaluator în inovație IT pentru Comisia Europeană. Este doctor în ingineria sistemelor, pasionată de inteligența artificială și își dorește să aducă inovația și competitivitatea digitală aproape de public și de companiile din Romania. Ca vorbitor, și-a câștigat locul pe scena evenimentelor TEDx, iar timpul liber îl dedică echitației.

Articolul anterior

Un cercetător român, câștigător al unui grant de aproape 1,5 milioane de euro din partea Consiliului European pentru Cercetare

Articolul următor

Carrefour România are un nou Chief Information Officer

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share