“Trocul” propus de Vâlcov: Guvernul renunță la “taxa pe lăcomie”, dacă BNR îl ajută să elimine ROBOR

Guvernul României cere ajutorul Băncii Naţionale a României (BNR) pentru a elimina aşa-numita “taxă pe lăcomie”, impusă băncilor și introdusă în ciuda avertismentelor lansate de investitori, şi care a dus la o depreciere a leului la un minim istoric, informează Bloomberg.

Chiar dacă cabinetul de la Bucureşti a ignorat criticile venite de la investitori şi a adoptat “taxa pe lăcomie” printr-o ordonanţă de urgenţă, consilierul premierului, Darius Vâlcov, a declarat pentru Bloomberg că există o “modalitate simplă” prin care BNR poate face această taxă inofensivă, scrie Agerpres. Tot ce trebuie să facă BNR este să schimbe formula utilizată la calculul ROBOR sau să elimine, pur şi simplu, ROBOR.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Aceasta ar pune capăt situaţiei în care băncile se împrumută între ele la costuri nejustificat de scăzute, susţine Vâlcov. “Sper că vom putea avea o schimbare radicală a modului în care este calculat ROBOR sau chiar să vedem că este eliminată. O decizie va fi luată împreună cu banca centrală, care poate modifica regulile interne cu privire la dobânzile interbancare fără a avea nevoie de aprobarea parlamentului”, a spus Vâlcov.

În prezent, BNR şi Ministerul de Finanţe discută modalităţile prin care pot reduce presiunile puse de “taxa pe lăcomie” asupra băncilor. Reprezentanţi BNR sugerează cabinetului să renunţe la legătura dintre taxă şi ROBOR. În schimb, Vâlcov afirmă că BNR poate colabora cu băncile şi Guvernul pentru a duce ROBOR sub pragul de doi la sută, un nivel la care “taxa pe lăcomie” este zero. Vâlcov declară că obiectivul Guvernului este să reducă costul împrumuturilor pentru români și că, în bugetul pe acest an, cabinetul nu a preconizat venituri de pe urma taxei, iar veniturile din ianuarie au depăşit aşteptările analiştilor. “Nu ne interesează nivelul taxei sau venituri suplimentare. Vrem ca costurile cu împrumuturile pentru cetăţeni să fie apropiate de cele ale celorlalţi europeni, să fie reduse la jumătate faţă de nivelul actual”.

Guvernul României a stabilit, prin ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de doi la sută, contribuţie numită iniţial de autorităţi “taxă pe lăcomie”.

Articolul anterior

Zeci de posturi pentru medici și farmaciști, scoase la concurs de Ministerul Sănătăţii, în spitalele din țară

Articolul următor

Kovesi, prima pe lista scurtă pentru Procurorul European, trimisă la Parlamentul European și Consiliul UE

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share