UniCredit ia în calcul concedieri masive şi reducerea costurilor operaţionale

Cel mai mare grup bancar italian ia în considerare concedierea a circa 10.000 de angajaţi şi reducerea costurilor operaţionale, în cadrul noului plan strategic, ce va fi prezentat în decembrie, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Cifra finală a concedierilor este încă analizată şi ar putea fi mai mică. Vor fi implicaţi angajaţii din Italia, unde UniCredit are cea mai mare forţă de muncă, dar şi din alte ţări. UniCredit ar putea reduce costurile operaţionale cu zece la sută.

De la numirea directorului general, Jean Pierre Mustier, banca a demarat un proces de reorganizare care s-a reflectat pozitiv asupra rezultatelor sale financiare şi solidităţii capitalului. UniCredit a derulat o majorare de capital de 13 miliarde euro, a vândut mai multe active şi credite neperformante, în valoare de 17,7 miliarde, şi a eliminat 14.000 de posturi, notează Agerpres.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Acum, şeful UniCredit pregăteşte următorul său obiectiv, după ce a declarat că va accelera vânzarea afacerilor care nu sunt de bază, va reduce deţinerile de obligaţiuni suverane italiene şi va îmbunătăţi indicele de adecvare a capitalului. Guvernul italian monitorizează situaţia de la UniCredit, considerată o bancă de importanţă sistemică. Autorităţile s-ar putea implica în funcţie de ce va cuprinde noul plan strategic care va fi prezentat în decembrie.

Şi alte mari bănci europene au demarat reduceri de costuri şi de personal, deoarece ratele negative ale dobânzilor au dus la scăderea veniturilor din creditare. Deutsche Bank AG vrea să renunţe la 18.000 de angajaţi, în timp ce Societe Generale a anunţat că va concedia 1.600.

În media au apărut speculaţii potrivit cărora UniCredit este interesată de o fuziune cu o altă mare bancă din străinătate. Reuters a anunţat că UniCredit intenţionează să-şi revizuiască structura companiei în ideea de a putea izola activele din străinătate de riscurile sistemice ce ar putea apărea de pe piaţa italiană. Prin regruparea activelor din străinătate într-un holding non-italian, UniCredit ar putea să le finanţeze independent şi să profite de o reglementare europeană care le permite acestor active să fie tratate separat în cazul unei crize.

Il Sole 24 Ore şi Il Messaggero susţin şi ele că UniCredit ar dori să pună la punct un holding german pentru activele din străinătate, ce acoperă în special operaţiunile din Germania, Austria, Europa de Est şi Turcia. Holdingul ar fi controlat de banca-mamă italiană, dar finanţat independent. UniCredit SpA este prezent în 18 ţări, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. Este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează circa 16 la sută din veniturile sale. Grupul este prezent în România prin UniCredit Bank, UniCredit Consumer Financing, UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, UniCredit Leasing Fleet Management şi UniCredit Services.

Articole din aceeași categorie
Total
1
Share