Unu din doi angajați nu se așteaptă să primească primă de Paști anul acesta

După un an care a adus provocări nemaiîntâlnite până acum pe piața muncii, 55 la sută dintre angajați nu se mai așteaptă la vreo primă cu ocazia sărbătorilor pascale, arată un sondaj efectuat de platforma de recrutare BestJobs.

Totuși, 26 la sută dintre angajații chestionați sunt siguri că vor primi și în acest an primă de Paști, în timp ce 18 la sută nu știu dacă angajatorul îi va recompensa cu vreun bonus de sărbători. Dintre cei care sunt convinși să vor avea primă, aproape 28 la sută se așteaptă ca angajatorul să le ofere ceva bani în plus la salariu, alți 17 la sută cred că vor primi tichete cadou, iar puțin peste cinci la sută speră la coșuri cadou cu produse specifice, de sezon.

Fie că vorbim de bani sau de cadouri, aproape 28 la sută dintre angajați sunt convinși că valoarea acestora nu va fi mai mare decât anul trecut. Aproape 26 la sută dintre ei se așteaptă ca bugetul de cadouri să fie sub 400 de lei și doar puțin peste șapte la sută se așteaptă să fie răsplătiți de angajator cu mai mult de 500 de lei.

Întrebați și cât de mult înseamnă pentru bugetul familiei bonusul primit de la angajator, 46 la sută dintre angajați spun că acest venit suplimentar este binevenit și îi ajută în susținerea cheltuielilor. Aproape 32 la sută nu depind de primă pentru a se pregăti de sărbători, dar bonusul arată aprecierea pe care compania o are pentru ei, ca angajați. În schimb, aproape 19 la sută dintre angajați au neapărat nevoie de acești bani, pentru a se putea descurca de Paști.

Cei mai mulți respondenți (46 la sută) spun că bugetul total alocat pentru sărbătorile pascale (alimente, cadouri, distracție) este mai mic anul acesta, față de 2020, 33 la sută vor cheltui la fel, iar 20 la sută vor aloca un buget mai mare. 76 la sută dintre ei intenționează să cheltuiască cea mai mare parte a bugetului alocat pentru sărbători pe cumpărături pentru masa de Paşti, pentru 15 la sută cea mai mare cheltuială va fi pe cadouri, iar pentru nouă la sută principala cheltuială va fi pentru călătorii și distracție.

Puțin peste 44 la sută dintre respondenți vor aloca între 500 și 1.000 de lei pentru cadourile pentru cei apropiați, 40 la sută au în plan să cheltuiască până la 500 de lei, iar 11 la sută au un buget de cadouri între 1.000 și 1.500 lei. Mai bine de 66 la sută dintre angajați vor petrece sărbătorile acasă, cu familia și prietenii. Principalele motive sunt lipsa banilor suficienți pentru călătorii (35 la sută), teama de infectare cu Covid-19 în timpul unei călătorii (24 la sută), restricțiile de circulație repetate, cauzate de numărul mare de îmbolnăviri (15 la sută), dar și dorința de a economisi (13 la sută).

Sondajul a fost efectuat între 16 și 26 aprilie, pe un eșantion de 926 utilizatori de internet din România.

Articolul anterior

Cât poate câștiga un dezvoltator de Java, în România

Articolul următor

Două treimi dintre români sunt dispuși să se recalifice în profesii noi, în urma pandemiei

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share