Vrăjitorii din ROz

Dacă îmi aduc bine aminte, în povestea Vrăjitorul din Oz, scrisă de Frank Baum, Dorothy și prietenii ei află că Marele Oz, atotputernicul vrăjitor din Orașul Smaraldelor, este, de fapt, un uriaș impostor, un fost circar din Omaha. 

Ovidiu Halunga

Contributor

Spre finalul poveștii, vrăjitorul dispare într-un balon cu aer cald și se spune că de atunci nimeni nu a mai auzit de el. Eu cred că el a ajuns în România și aici a avut o mulțime de urmași, iar mulți dintre ei activează, la oră actuală, în politică.

Deși unii dintre noi ne-am perfecționat metodele de a detecta falșii lideri, este încă foarte ușor să te lași impresionat de imaginea și calitățile afișate de unii lideri de carton. Există și tentația de a crede că, în anumite momente, și tu ești un lider de succes. 

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Îmi amintesc că, pe la opt ani, deși sunt ortodox, mă visam cardinal catolic și umblam prin casă cu o mitră din staniol auriu și un băț pe post de toiag. M-am răcorit de visele de mărire atunci când am spart o lustră cu toiagul meu de cardinal.  

Vrăjitorul din Oz, fost balonist la circ în tinerețe, CEO al Orașului de Smarald, nu prea iubea contactul direct cu supușii sau vizitatorii, iar atunci când o făcea, crea aparențe înșelătoare și înfricoșătoare. Sunt și la noi destui politicieni și manageri care nu prea vor să dea ochii cu presa și subordonații, dar sunt și ipocriți care mint cu sinceritate și ne dau, uneori, și lecții. Leadership-ul rău are două caracteristici: incompetența și moralitatea precară.

Impostura din viață politică din România, promovată intens de urmașii Vrăjitorului din Oz, a făcut că milioane de cetățeni să-și caute viitorul pe alte meleaguri. În 1949, George Orwell scria, în celebra sa carte, 1984: „în vremurile de înșelătorie universală, a spune adevărul devine un act revoluționar”. 

În mediul privat, un manager impostor are nevoie de performanța echipei, dar de multe ori, nu este capabil să o valorizeze și dispare. Marele Oz, mânat de propriul interes și prin manipulare, a reușit să o determine pe Dorothy și pe echipa ei să se autodepășească și să realizeze obiectivele impuse de el, respectiv uciderea celor două vrăjitoare care-l deranjau. Un adevărat lider trebuie să fie empatic și atent la nevoile alegătorilor sau ale membrilor echipei coordonate.

Cât de mult seamănă scena în care vrăjitorul, drept răsplată, îi pune lui Sperie-Ciori târâte și cuie în loc de cap, Omului de Tinichea – o inimă de mătase, iar Leului cel Laș îi dă un sirop de curaj, cu analiza rezultatelor efective, în comparație cu promisiunile din campania electorală.

Ca lider, ai nevoie de  un branding personal, dar aura de succes trebuie să apară în urma unor eforturi susținute și a integrității, nu prin manipulare și înșelătorii.

Articole din aceeași categorie
Total
33
Share