Cum vrea Oradea să devină noul pol IT: burse pentru toți elevii de la mate-info, casă și masă pentru studenți, taxe mai mici pentru companii

Primăria Oradea a lansat programul „Realizează-te în Oradea!”, care își propune să devină un sprijin pentru angajații și companiile care activează în domeniul IT, în oraș.

În fiecare an, Primăria va avea bugete dedicate proiectelor din IT, desfășurate în Oradea, și se va asocia cu antreprenori consacrați din domeniu. Ușa este deschisă și pentru cei din alte orașe, care vor să dezvolte afaceri IT la Oradea. „Nu o primărie schimbă fața unui oraș și nu un guvern rezolvă problemele cetățenilor, ci o primărie și un guvern sprijină cetățenii să schimbe fața unui oraș și a unei țări. Industria va ajunge la un nivel de consolidare, care nu ne va mai permite ca, doar bazându-ne pe industrie, să susținem acest ritm de dezvoltare. Oradea nu are o politică de a acorda gratuități de ordin social, ci una de a investi în dezvoltare”, spune primarul Ilie Bolojan.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Pachetul de măsuri cuprinde constituirea unui fond de investiții pentru susținerea startup-urilor orădene, reducerea impozitului pe proprietate pentru spațiile utilizate de companii, susținerea financiară a studenților din universitățile din Oradea, la specializări axate pe un curriculum din IT, organizarea de întâlniri ale liceenilor cu reprezentanții firmelor locale și încurajarea elevilor să se înscrie la facultățile locale cu specializare în IT.

Gabriel Ciordaș, CEO-ul companiei Smartware, este convins că Oradea va deveni curând un nume important pe harta IT-ului românesc. „În cinci ani, va concura cu cele mai mari orașe în domeniul IT. Noi, cei din sfera IT, nu vom fi doar niște arbitri – vom participa cu fonduri proprii și vom oferi mentorat. Din patriotism local, mi-aș dori să ofer din experiența mea celor care vor să rămână și să-și dezvolte afacerea aici. Îmi doresc să încurajez antreprenorii să-și facă produsul propriu, pe care apoi să-l vândă, nu să vindem inteligența ca materie primă”.

În acest moment, programul prevede acordarea de burse de 200 de lei/lună pentru elevii orădeni din clasele XI-XII, profilul real, specializarea mate-info. Bursa va fi finanțată din bugetul local și se va acorda  elevilor din clasa a XI-a, din semestrul al II-lea, iar pentru cei din clasele de a XII-a, pe tot parcursul anului școlar. Pentru anul 2018-2019, bursele se vor acorda, atât pentru clasa a XI-a, cât și pentru a XII-a, din februarie 2019. Alte măsuri sunt alocarea de fonduri din bugetul local, pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea și masă ale studenților din alte localități, care învață în Oradea, la specializări cu un curriculum axat pe IT, acordarea de facilități fiscale (reducerea impozitului pe clădiri), pentru imobilele în care își desfășoară activitatea firmele de IT, din 1 ianuarie 2019, și constituirea unui fond de investiții local, prin aportul municipiului Oradea și al unor companii tech, pentru a sprijini startup-urile locale din IT.

Raportul de specialitate al Primăriei Oradea poate fi găsit aici.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close