Dacia sărbătorește 50 de ani de la fabricarea primului autoturism

În 20 august 1968, era inaugurată Uzina de Autoturisme Pitești (UAP), iar primul autoturism ieșit de pe porțile uzinei purta numele Dacia 1100 și era un vehicul produs după licența modelului Renault R8.

Un an mai târziu intra în fabricație Dacia 1300, care avea să fie modelul de bază al mărcii, timp de aproape trei decenii. Fabricat în numeroase variante – berlină, break, pick-up și derivat chiar într-o versiune sport cu două uși – modelul va rămâne în memoria a generații de șoferi drept „mașina care a pus România pe roți”.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Înființată la sfârșitul anilor ‘60, în urma unui acord de colaborare între statul român și firma Renault, Dacia a revenit la rădăcinile sale în 1999, odată cu preluarea mărcii și a uzinei de la Mioveni de către grupul francez. Dacia este azi cea mai mare companie din România, cu o contribuție semnificativă la Produsul Intern Brut și la exporturile țării, și cu un rol important în economie printr-o vastă rețea de furnizori.

De-a lungul a cinci decenii, la Mioveni au fost fabricate peste șase milioane de automobile. Producția primului an – 2.030 de vehicule asamblate în 1968 – se realizează acum în mai puțin de o zi și jumătate. Peste 90 la sută dintre automobilele fabricate iau calea exportului, iar modele precum Sandero sau Duster figurează în topurile de vânzări de pe cele mai exigente pieţe europene. Platforma industrială de la Mioveni numără 14.000 de salariați.

Dacia produce în România aproape 350.000 de autoturisme pe an. La acestea se adaugă peste 500.000 de motoare și peste 500.000 de cutii de viteze, dintre care o parte importantă sunt exportate, prin Direcţia Logistică Dacia şi cel mai mare centru logistic al Alianţei Renault Nissan Mitsubishi, Alliance International Logistic Network (AILN). Activitatea de inginerie se derulează în centrul de inginerie, Renault Technologie Roumanie, inclusiv la Centrul Tehnic Titu, inaugurat în 2009.

Gama Dacia, compusă în 1968 dintr-un singur model, cuprinde șapte modele, dintre care trei (Lodgy, Dokker și Dokker Van) sunt produse, din 2012, în uzina Groupe Renault de la Tanger, în Maroc.

CIFRE CHEIE

  • Dacia este cea mai mare companie din România, cu o cifră de afaceri de peste cinci miliarde de euro în 2017;
  • În 50 de ani, au fost fabricate la Mioveni peste șase milioane de vehicule marca Dacia;
  • Dacia este liderul pieței auto din România, cu o cotă de circa 30 la sută din vânzările de vehicule noi;
  • Modelele Dacia sunt vândute în 44 de ţări, pe patru continente;
  • Peste 90 la sută din producția uzinei de la Mioveni este comercializată la export;
  • Principalele trei pieţe de export, în prima jumătate din 2018: Franţa, Germania, Italia.

S-ar putea să-ţi placă

By 

Email Newsletter

Close