15 IMM-uri din România și Polonia pot primi până la 95.000 de euro fiecare, ca să creeze 2.000 de locuri de muncă pentru refugiați

Prin Inițiativa NESsT de Angajare a Refugiaților/ Refugee Employment Initiative, 15 IMM-uri din România și Polonia vor beneficia de finanțare și suport de business, pentru a scala operațiunile și pentru a consolida impactul social pozitiv și asupra mediului social înconjurător.

Cu o experiență de 25 ani în susținerea întreprinderilor sociale care creează locuri de muncă pentru grupuri defavorizate și izolate, NESsT caută întreprinderi care oferă refugiaților sprijin pe termen lung pentru ocuparea forței de muncă, inclusiv formare sau reconversie profesională, oportunități de locuri de muncă de calitate și servicii de suport (sprijin pentru accesarea permiselor de muncă, a serviciilor de sănătate mintală, a îngrijirii copiilor, a cursurilor de limbi străine și a laptopurilor etc.). Obiectivul programului lansat de NESsT cu sprijinul Cisco Foundation și IKEA Social Entrepreneurship este să genereze peste 2.000 de locuri de muncă, cu beneficii pentru 5.000 de refugiați.

Cine se poate alătura inițiativei

Companiile selectate pot accesa finanțări de maximum 95.000 de euro. În plus, beneficiază de mentorat de la experți de business de la NESsT, Cisco și IKEA.  Candidaturile sunt deschise până în 23 septembrie 2022, iar finaliștii vor fi anunțați până în martie 2023.

Asistență de urgență nu doar pentru refugiații din Ucraina

În ultimele șase luni, Europa s-a confruntat cu cea mai mare criză de refugiați de după al Doilea Război Mondial. Din 24 februarie 2022, când Rusia a atacat Ucraina, aproape patru milioane de persoane din Ucraina au căutat adăpost și ajutor umanitar în Polonia. 360.000 au acum job. Granițele României au fost trecute de aproape un milion de refugiați. Conform statisticilor UE, România are 56.000 de ucraineni înregistrați în schemele naționale de ajutor social și umanitar.

Polonia și România au acum cea mai mare nevoie de a crea locuri de muncă și de a facilita cursuri de formare profesională pentru refugiați. Majoritatea acestora sunt femei care au nevoie să-și reorganizeze viața într-un mediu nou, în condiții de trai decente pentru ele și copiii lor. În afara ucrainenilor, comunitățile de refugiați din cele două țări includ zeci de mii de persoane de naționalitate cecenă sau din Belarus, Afganistan, Turcia, Tajikistan ori țări slab dezvoltate din Asia and Africa.

Inițiativa de susținere a creării de locuri de muncă

“Pe lângă hrană și locuință, refugiații au nevoie de suport și îndrumare pentru a accesa locuri de muncă, așa încât să poată dobândi stabilitate economico-financiară. Ajutorul umanitar nu le poate facilita accesul pe piața muncii. Doar în 2021, 2.100 de refugiați în Polonia au primit statutul de refugiat. Inițiativa NESsT de Angajare a Refugiaților a fost special creată pentru a genera aproape același număr de locuri de muncă”, afirmă Filip Wadowski, Country Director NESsT Poland.

De la începutul războiului, multe companii din portofoliul NESsT România și Polonia au răspuns rapid și prompt la situația refugiaților din Ucraina și au mobilizat resurse pentru a rezolva urgent nevoile de sănătate și securitate. NESsT Polonia a început să colaboreze cu întreprinderi din portofoliu, pentru a crește capacitatea de susținere și ajutorare a refugiaților din Ucraina. De exemplu, Future Collars and Mamo Pracuj a lansat cursuri de IT pentru femeile refugiate.

Articolul anterior

Heineken pune lacătul pe fabrica de bere din Constanța

Articolul următor

"Rețeta" prin care vrea să atragă candidați o companie din România: "Două săptămâni la birou și o lună din Bali? Sigur, poți lucra de oriunde"

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share