87 la sută dintre firmele din România cresc salariul minim de la 1 ianuarie, nu de la mijlocul lunii, ca să evite munca dublă în calcularea salariului

Cele mai multe firme din țară, circa 87 la sută, au decis să crească salariul minim de la 1 ianuarie, nu de la 13 ianuarie – data stabilită prin Hotărâre de Guvern, potrivit unui sondaj de opinie realizat de CIEL România, producător de software pentru antreprenori.

Motivul principal invocat de respondenți este că astfel nu mai pierd timp cu calcularea a două salarii diferite, în aceeași lună, pentru zeci sau sute de angajați. În Monitorul Oficial a fost publicată H.G. nr.4 din 13.01.2021, ce stabilește suma salariului minim brut la 2.300 de lei și aplicarea ei de la data intrării în vigoare a hotărârii, 13 ianuarie. Până acum, H.G. nu a fost modificată, deși a fost anunțat un proiect de Hotărâre care ar trebui să modifice data cu 1 ianuarie.

“Este pentru prima oară când o modificare de salariu minim se face de la mijlocul lunii, nu de la începutul ei. Dacă angajatorii ar aplica creșterea salariului minim de la 13 ianuarie, ar însemna ca toate drepturile și obligațiile salariale să țină cont de cele două perioade cu salarii diferite și calcule pe fiecare perioadă, deci o muncă dublă. În calculul salarial, nivelul salariului minim este folosit și la diverse plafoane și calcule de contribuții, cum ar fi calculul contribuției la fondul de handicap, prag de de ductibilitate pentru valoarea tichetelor de vacanță, plafon calcul pentru concedii medicale, sumă contribuție pentru cei aflați în șomaj tehnic pe perioada stării de alertă, etc”, spune Cătălina Mocanu, director economic CIEL România.

Sondajul online, realizat între 14 și 17 ianuarie, dezvăluie și că aproape toți angajatorii (98 la sută) sunt nemulțumiți de decizia de a majora salariul minim pe economie de la 13 ianuarie, nu de la începutul lunii. 73 la sută dintre ei cred, în general, că Guvernul ia decizii fără să consulte mediul de business sau fără să analizeze cum se vor aplica acestea în realitatea din mediul antreprenorial, iar efectul lor este îngreunarea activității firmelor.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Decizia de aplicare a majorării salariului de la 13 ianuarie afectează și furnizorii de softuri de contabilitate sau salarizare, cum este CIEL România, care de multe ori se văd puși în situația de a găsi soluții salvatoare pentru clienți, deși în multe cazuri le lipsesc normele de aplicare sau modificarea înseamnă revizuirea întregului calcul salarial dintr-o aplicație. Sperăm ca în următoarele zile să fie adoptată și publicată hotărârea de guvern care să aducă normalitate în ceea ce privește data de intrare în vigoare a măririi salariului minim brut pe țară”, declară Roxana Epure, CEO CIEL România.

DESPRE CIEL ROMÂNIA

Dezvoltatorul primului ERP cu inteligenţă artificială, este unul dintre cei mai mari producători de softuri pentru antreprenori şi contabili, create prin tehnologii moderne şi actualizate la zi, în funcţie de schimbările legislativ-fiscale. Adresate companiilor mari şi medii, softurile CIEL sunt folosite cu precădere în retailul online, retailul tradiţional, producţie, distribuţie şi servicii, pentru a automatiza activităţi repetitive consumatoare de timp şi pentru a optimiza procesele şi previziunile de business.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share