În urmă cu mai bine de cinci ani, JYSK și Asociația Magic își uneau forțele pentru proiectele asociației dedicate copiilor grav bolnavi și familiilor lor. În această perioadă, cu sprijinul JYSK, au fost amenajate mai multe locuințe MagicHome.
MagicHome înseamnă spații de cazare confortabile, case sau apartamente aflate în apropierea spitalelor, în care părinții copiilor spitalizați pe termen îndelungat se pot odihni, pot găti și pot beneficia de confortul unei case.
De ce este nevoie de MagicHOME
În prezent, în România există doar șapte centre de tratament oncologic pediatric, fiecare cu specializări diferite. Din acest motiv, familiile sunt nevoite să călătorească sute de kilometri pentru tratamentul copiilor, care durează perioade îndelungate. În perioada în care copiii sunt spitalizați, părinții nu au locuințe temporare, iar MagicHOME vine în sprijinul lor și găzduiește gratuit familiile, care au nevoie atât de sprijin emoțional, cât și financiar.
- EBcon, cel mai mare eveniment internațional de Employer Branding din România și din Europa Centrală și de Est, revine la București, luna viitoare
- 8 din 10 salariați văd o colaborare mai bună cu echipa în acest an, iar jumătate vor o recunoaștere mai clară a meritelor din partea angajatorului
- Investiție-record în formarea tehnicienilor: DAAS Epta deschide singurul Training Center din România, inspirat de modelele din Germania și Italia
MagicHOME a fost inițial un apartament lângă spitalul Fundeni din București, urmat de o casă MagicHOME în Dobroești, iar acum înseamnă 15 spații de cazare (apartamente și case) în trei țări și cinci orașe – București, Cluj-Napoca, Iași, Viena și Chișinău. Cu sprijinul JYSK, aceste spații s-au transformat în locuri confortabile și relaxante, prin mobilier, echipamente și decor care să îmbunătățească mediul de locuire pentru beneficiari, în perioada tratamentelor.
„Sprijinul oferit de JYSK a avut un impact enorm asupra activității noastre și asupra beneficiarilor noștri. Datorită contribuției lor, am reușit să ne asigurăm că fiecare copil și părinte care ajunge la MagicHOME se simte confortabil și susținut de o adevărată rețea a binelui. Prin această colaborare, JYSK nu doar că a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de viață ale beneficiarilor noștri, dar a demonstrat și angajamentul său ferm față de cauzele umanitare”, spune Andreea Nechita, președintele Asociației Magic.

Ce spun beneficiarii
Pentru beneficiari, acest program este un sprijin necesar într-o perioadă a vieții în care sunt supuși presiunii emoționale și financiare. Prin MagicHOME, au un loc sigur și primitor unde să se odihnească și să fie aproape de copiii lor în timpul tratamentului, iar acest lucru reduce stresul și anxietatea rezultate din spitalizările îndelungate. În plus, comunitatea MagicHOME ajută familiile să facă față mai bine provocărilor cu care se confruntă.
Violeta este mama unui băiețel de 11 ani, care face tratament în Iași. Spune că, până să ajungă la MagicHOME, era o mamă mereu cu bagajele în mână, grăbită să ajungă la timp la spital, cu un copil obosit și trist de fiecare dată când trebuia să meargă la spital.
„Pentru copii și părinți, MagicHOME este o comoară, chiar mai mult decât puteam visa: confort, dragoste, respect și tot ce e frumos. Acolo, într-o cameră magică de joacă, copiii interacționează ca și cum se cunosc dintotdeauna, iar părinții socializează și se pot relaxa și ei. Nu cred că exagerez cu nimic când spun că această casă formează o familie mare, nu doar prieteni.
La MagicHOME Iași, Gabriel a făcut multe lucruri noi, a văzut pentru prima dată un film, a mâncat pizza și a trăit multe momente frumoase, pe care le-a depozitat pe toate în inima lui. Ultima oară când ne-am întors de la Iași, mi-a spus: <Mama, dacă am să mă mut vreodată în Iași, vreau să fiu vecin cu Călin> (n.r. un alt copil, pacient oncologic). Atât de bine se simte în preajma voastră. Sunteți minunați!”, spune Violeta.

Oana și Ștefan au doi copii: un băiețel de cinci ani și o fetiță de trei ani. Până când a împlinit zece luni, Luiza a locuit alături de părinții ei în MagicHOME, în perioada în care fratele ei mai mare a urmat tratamentul în spital.
„MagicHOME Dobroești ne-a fost <acasă departe de casă> timp de un an, cât a durat tratamentul oncologic al băiețelului nostru, Sebastian. Pentru Luiza, fetița noastră, MagicHOME a fost prima ei casă, unde și-a petrecut primele zece luni de viață. A fost locul unde am primit sprijin, speranță și încurajări. De fiecare dată când revenim pentru controalele periodice, avem același sentiment de siguranță și căldură. Suntem profund recunoscători pentru tot ce am primit”, spun cei doi.
De la inaugurarea primului MagicHOME, în 2017, până acum, Asociația Magic a găzduit 18.161 copii și părinți și a oferit 148.204 nopți de cazare (inclusiv pentru familii ucrainene cazate în MagicHOME și alte locuri). Pentru ei, MagicHOME a devenit un adevărat „acasă departe de casă”, unde pot găsi liniște, susținere și confort în cele mai grele momente din viața lor.