Nu multă lume știe că, în 2014, Elon Musk a creat Ad Astra, o misterioasă școală superexclusivistă și inovatoare, unde învață copiii săi și câțiva “aleși”.
CEO-ul Tesla a criticat în mai multe rânduri sistemul educațional american. Nu s-a mulțumit să se plângă, ci a trecut la treabă. În 2014, a anunțat crearea Ad Astra, o școală disruptivă, cu un sistem propriu de organizare, în care studiază copiii miliardarului și doar câțiva aleși.
Musk adoră să-și etaleze proiectele ambițioase, dar de data asta a preferat să păstreze Ad Astra, care în latină înseamnă “spre stele”, în secret total, notează publicația Entrepreneur. Se știu foarte puține lucruri despre această școală exclusivistă, aflată în incinta SpaceX din California. Atât de puțin încât pe site-ul său au apărut doar logo-ul și o adresă de e-mail. Asta până în iunie 2018, pentru că acum nu mai există nici măcar atât.
O școală “croită” pe măsura copiilor lui Musk
Elon Musk are în total șapte copii. Cu prima sa soție, Justine, a devenit tatăl lui Nevada Alexander (2002, decedat la vârsta de zece săptămâni), al gemenilor Griffin și Xavier (2004) și al tripleților Damian, Saxon și Kai (2006). Al șaptelea copil al său, X AE A-XII, s-a născut în mai 2020, iar mama lui este cântăreața Grimes.
Musk nu a dorit să-și ducă copiii la o școală tradițională de elită. “Uram să merg la școală când eram mic, era o tortură”, a mărturisit miliardarul, care a fost victima bullying-ului, în copilărie, în Africa de Sud.
Drept urmare, în 2014, a decis să înființeze o școală cu propria metodologie, sprijinit de un fost profesor de la Mirman School for Gifted Children, din Beverly Hills, pe care o frecventau copiii săi. În 2015, la Beijing, fondatorul SpaceX a vorbit pentru prima dată despre Ad Astra și a explicat că modelul educațional va fi orientat spre abilități.
Potrivit portalului The Hustle, școala are trei mari obiective:
- să fie o alternativă la modelul de segregare pe vârste. Musk spune că separarea copiilor în funcție de vârstă nu are sens pentru educație, deoarece elevii au interese și abilități diferite, care sunt independente de vârsta pe care o au.
- să se concentreze pe rezolvarea problemelor. În loc să le ofere copiilor “instrumente” în vid, ei ar trebui să fie învățați cum să rezolve probleme.
- Gamificarea. Magnatul spune că nu trebuie să-și “încurajeze copiii să se joace”, fiindcă educația prin jocuri este ceva natural pentru ei.
Modelul educațional
În această școală, a explicat atunci Elon Musk, modelul educațional nu se bazează pe oferirea de calificări pentru elevi, ci pe căutarea aptitudinilor lor. “În loc să tratezi școala ca pe o linie de asamblare, cred că are mai mult sens să te ocupi de educație, pentru a te potrivi cu abilitățile tale și cu aptitudinile elevilor”, a explicat Musk în același interviu. “Școala are acum 14 copii, iar numărul lor va crește la 20 în septembrie”, a adăugat el atunci. În 2018, școala avea deja 40 de elevi, potrivit BBC.
Copiii nu sunt separați pe clase în funcție de vârstă. Băieții între șapte și 14 ani (intervalul de vârstă al elevilor) sunt învățați să lucreze în echipă. Și materiile sunt diferite – la Ad Astra, elevii studiază Inteligența Artificială (AI), științe aplicate, programare și proiectare în mai multe domenii, în principal crearea de roboți.
Curriculumul nu include ore de sport, limbi străine sau muzică. Omul de afaceri în vârstă de 50 de ani consideră că nu mai este oportun să se predea limbi străine în școli, deoarece astăzi există software de traducere în timp real.
“Filozofia școlii este experimentală, nu se bazează pe un curriculum. Musk a decis că vrea să-și educe copiii și un mic grup de copii în acest fel. E ceva ce a dezvoltat, este ideea lui, nu-i o școală tradițională”, a declarat pentru BBC Christina Simon , autoarea cărții “Beyond the Catalog: A Connoisseur’s Guide to Private Elementary Schools in Los Angeles”.
Cine învață la Ad Astra?
“S-a spus la un moment dat că Ad Astra este destinată copiilor angajaților SpaceX, dar nu este clar căror muncitori li se face această ofertă, nici câți au această opțiune sau în ce condiții. Nu se știe exact cine sunt acești copii”, spune Christina Simon.
În 2018, BBC Mundo a făcut o vizită informală la Ad Astra, cu condiția de a nu dezvălui multe detalii despre program. Reporterii au reușit să verifice că Ad Astra există, să afle câte ceva despre funcționarea sa și să clarifice unele zvonuri.
Printre descoperirile pe care au putut să le dezvăluie se numără faptul că copiii nu trebuie să treacă printr-un test de IQ pentru a fi admiși. În realitate, potențialii elevi vizitează școala și interacționează cu personalul, care stabilesc dacă cei mici se vor putea bucura și vor putea profita de modelul educațional Ad Astra.
Deocamdată, părinți care nu lucrează la SpaceX pot spera să-și trimită copiii la școala lui Musk prin recomandarea unei persoane pe care o cunosc. Pe de altă parte, școala intenționează să “democratizeze” procesul de înscriere, întotdeauna cu un număr limitat de locuri, pentru a menține spiritul disruptiv al campusului.
Specialistul în educație din Los Angeles primește multe e-mailuri de la părinți care vor să-și înscrie copiii la Ad Astra și nu știu cum să facă asta. “Ei nu sunt preocupați de cum este școala, de câți profesori are sau de modul în care funcționează, informații pe care în mod normal vrei să le știi înainte de a alege școala copiilor tăi. Doar că este vorba despre Elon Musk”, a spus Simon.
Și cum rămâne cu universitatea?
La fel ca în cazul altor sisteme alternative, ca Montessori sau Waldorf, mulți se întreabă dacă absolvenții Ad Astra vor avea suficiente abilități și cunoștințe pentru a intra în cele din urmă la universitate.
Desigur, acest lucru nu contează câtuși de puțin pentru miliardarul Elon Musk, care a anunțat deja că nu consideră importantă o educație universitară. “Cred că facultatea este, în esență, un loc în care te distrezi și arăți că îți poți face temele, nu unul unde înveți”.
Mogulul crede că universitățile își forțează studenții să accepte “sarcini enervante” când intră în lumea muncii. Potrivit acestuia, este “absurd” ca firmele să angajeze personal în funcție de gradul academic, astfel că nu este obligatoriu să ai o diplomă universitară ca să lucrezi la Tesla, SpaceX sau la oricare dintre companiile din grupul lui Musk.
El spune că se poate învăța orice materie online și gratuit și a dat exemplul mai multor miliardari care au renunțat la facultate. Printre ei: Bill Gates, Mark Zuckerberg și Steve Jobs.