Admiterea la Universitatea Babeş-Bolyai: Peste 9.000 de locuri bugetate la licență și master

Pentru anul universitar 2021-2022, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va scoate la concurs 5.279 de locuri bugetate destinate absolvenților de liceu, peste 10.670 în regim cu taxă și 2.840 pentru învățământ la distanță și cu frecvență redusă pentru studii universitare de nivel licenţă.

Dintre locurile bugetate, 30 sunt locuri speciale, alocate pentru candidaţii de etnie rromă, 188 sunt destinate absolvenţilor de licee situate în mediul rural, 15 sunt pentru candidații proveniți din sistemul de protecție socială, iar 128 au fost alocate etnicilor români din afara granițelor țării.

La nivel master, UBB scoate la concurs 3.879 de locuri la buget şi 6.332 de locuri la taxă. 248 de locuri bugetate sunt alocate domeniilor prioritare, câte zece sunt destinate studenților rromi și candidaților proveniți din sistemul de protecție socială, iar 109 sunt destinate etnicilor români din străinătate. UBB va scoate la concurs și 50 de locuri la masteratele didactice introduse în anul universitar 2020-2021. Candidații vor putea alege între cele 252 programe de licență (învățământ cu frecvență și la distanță) și 235 de programe de master (învățământ cu frecvență sau frecvență redusă).

Admiterea în anul universitar 2021-2022 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite. UBB propune  specializări noi la nivel licență, la Facultatea de Litere și Facultatea de Inginerie, și 12 programe noi de studiu la nivel de master. Perioada de admitere este cuprinsă între 12 și 29 iulie. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestațiilor, confirmarea locurilor și perioada de redistribuire a locurilor rămase disponible pentru cele 22 de facultăți ale UBB.

Pentru admiterea, facultăţi din UBB au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile vor lua în considerare media examenului de bacalaureat, cu pondere diferită. Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise sunt afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi. Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2021-2022 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate aici și aici.

Articolul anterior

Premiul Ion Rațiu pentru Jurnalism: Victor Ilie este câștigătorul ediției 2021

Articolul următor

Ghidul "de sănătate" al Amazon: angajații să-și cumpere pantofi după program, ca să aibă loc când li se umflă picioarele

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share