Analiză: Anxietatea, dușmanul nevăzut al managerilor. Mass-media joacă un rol-cheie în contracararea acestui fenomen

Pandemia, fenomenul global al demisiilor în masă la diverse niveluri de management, iar acum provocările regionale, în contextul conflictului din Ucraina, sunt câteva dintre provocările liderilor companiilor mari din România, în ultimii ani.

Acestea, dar și alți factori legați de presiunile interne de permanentă adaptabilitate ale business-ului, au condus la o accentuare a anxietății și senzației de copleșire la nivelurile de vârf ale organizațiilor, astfel că șapte din zece companii au apelat în ultimul an la programe de management al stresului și anxietății, arată datele K.M.Trust & Partners.

Acesta este un indicator esențial al stării generalizate de copleșire pentru societate și economie, fiindcă marile companii sunt și cele care au cel mai mare număr de angajați și au un impact major în economie. Stresul cronic, senzația de burnout sau de copleșire (overwhelm) sunt câteva dintre efectele pe termen scurt, însă efectele sociale și economice de lungă durată sunt mult mai ample, avertizează specialiștii.

În ultimii doi ani, executivii s-au confruntat cu o creștere exponențială a nivelului de stres și anxietate. Înainte de pandemie, ritmul de lucru, viteza schimbărilor și mediul economic în continuă schimbare erau generatori importanți de stres, însă cele cinci valuri de pandemie consecutive și încă prezente, dinamicile ultrarapide din tehnologie și economie, conflictul din Ucraina, prezentate permanent și amplificat în media, i-au dus pe mulți la limită și continuă să o facă.

Dacă în anii de dinaintea pandemiei, în medie, două din zece organizații solicitau programe prin care să învețe cum să gestioneze/ prevină stresul, senzația de copleșire și anxietate, în ultimul an cererea a ajuns la 70 la sută din total, arată datele K.M.Trust & Partners. Echipele executive care au solicitat astfel de servicii fac parte din industria farmaceutică, logistică, tehnologie, servicii, retail, media sau case de avocatură.

“În urma discuțiilor cu diverși CEO ai marilor companii din România, patru din șase declarau un nivel de stres și panică greu de controlat în organizații. Mass-media are o putere extraordinară de a gestiona fenomenul, iar acesta este unul dintre momentele istorice în omenire când presa poate frâna aceste efecte nocive, prin limitarea informațiilor ce provoacă anxietate”, spune Radu Manolescu, Managing Partner K.M.Trust & Partners.

Cele mai întâlnite motive de stres și anxietate, în ultimii ani, sunt legate de decesul/ îmbolnăvirea membrilor familiei, a colegilor, a noastră, de anxietățile generate de propaganda conflictului din Ucraina și de manifestarea fricilor în toate formele ei (ex.  “fuga” din calea războiului, fuga după provizii, rezerve, planuri de relocare etc.).

DESPRE K.M.TRUST & PARTNERS

Fondată în 2005, este singura companie din România ce oferă întreg spectrul de servicii de Executive Search, Coaching, Dezvoltare și Transformare Organizațională, Consultanță HR și Mental Health Support, dedicate segmentului de top management al companiilor. Deține un portofoliu de peste 100 de mari companii-client, unii dintre cei mai mari contributori în PIB-ul României și angajatori în retail, agribusiness, energie, tehnologie, servicii financiare, farma sau producție industrială.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share