6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des

Foto: cottonbro studio

Numărul angajaților care revin la birou continuă să crească în acest an, pe măsură ce ei resimt tot mai mult nevoia de interacțiune directă cu colegii, iar angajatorii implementează strategii ce favorizează revenirea la birou full-time și echilibrează modelul hibrid.

Potrivit unui sondaj realizat de Genesis Property, unul dintre cei mai importanți proprietari de clădiri de birouri din România, aproape 63 la sută dintre angajați lucrează deja exclusiv de la birou și 13 la sută optează pentru un program de 3-4 zile pe săptămână. Doar zece la sută continuă să lucreze exclusiv remote.

Top managerii, angajații din echipele administrative (HR, financiar-contabilitate) și middle managerii sunt categoriile profesionale cu cea mai mare prezență la birou. Tendința evidențiază importanța prezenței fizice pentru rolurile strategice și pentru departamentele care necesită coordonare activă cu alte echipe și întâlniri face to face. Angajații din roluri executive rămân mai flexibili datorită specificului activităților lor individuale, iar echipele de vânzări petrec mult timp pe teren.

„La aproape cinci ani de la pandemia care a transformat fundamental stilul de lucru, vedem o creștere clară a preferinței pentru prezența fizică la birou. Datele confirmă ce observăm și în parcurile noastre de birouri. Mai mult de jumătate dintre respondenți preferă să vină cinci zile pe săptămână la birou, dar își păstrează o flexibilitate în program. E o confirmare a nevoii de interacțiune directă și socializare, iar top managerii oferă un exemplu prin prezența lor constantă”, spune Elena Panait, Head of Leasing, Genesis Property.

Generațiile și preferințele privind lucrul la birou

Generația X înregistrează cel mai mare procent de angajați care lucrează exclusiv de la birou (74,8 la sută), urmată de Mileniali (54,1 la sută) și Generația Z (53,8 la sută). Pentru angajații care lucrează în sistem hibrid, revenirea full-time la birou depinde adesea de stimulente și beneficii suplimentare oferite de angajator ca să crească atractivitatea lucrului la sediul companiei – 37,2 la sută dintre ei indică masa de prânz asigurată, 34,5 la sută subvenționarea transportului și 26,9 la sută mai multe zile de concediu.

Generația X pare mai puțin influențată de beneficiile financiare și mai motivată de dorința de implicare în viața companiei. În schimb, angajații mai tineri, precum cei din Generația Z, ar prefera o creștere salarială semnificativă ca să lucreze full-time de la birou, dat fiind faptul că mulți se află la început de carieră, cu venituri mai mici decât generațiile mai experimentate.

Dacă angajatorii ar oferi o creștere salarială de 20 la sută celor care lucrează exclusiv de la birou, 75,2 la sută dintre angajații Generației X ar opta pentru acest model, un procent similar cu cel al celor care au revenit deja la birou. Situația este ușor diferită pentru Gen Z – 61,5 la sută ar alege să lucreze full-time la birou în aceste condiții, față de 53 la sută care lucrează deja exclusiv de la birou.

Genesis Property a redefinit experiența angajaților la birou prin proiectul YUNITY Park, care oferă un mix unic de facilități și avantaje menite să transforme munca zilnică într-o experiență adaptată stilului modern de viață. Campusul include un amfiteatru în aer liber cu 1.500 de locuri, doi kilometri de alei pietonale, oglinzi de apă în cascadă, o pădure urbană și spații creative de întâlnire. A doua fază a proiectului, finalizată anul trecut, a beneficiat de o investiție de peste 20 de milioane de euro.

Desfășurat în iulie-august, la nivel național, prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.168 utilizatori de internet din România, sondajul realizat de Genesis Property, companie fondată de antreprenorul Liviu Tudor, a analizat noile tendințe în cerințele angajaților. Circa 49 la sută dintre participanți sunt de sex feminin, iar aproape 42 la sută au un venit net mai mare de 5.000 de lei.

DESPRE GENESIS PROPERTY

Cu o experiență de peste 20 de ani în industria imobiliară românească, este unul dintre cei mai importanți proprietari, dezvoltatori și operatori de clădiri de birouri clasa A. Deține și administrează YUNITY Park și West Gate Business District cu peste 150.000 mp GLA de spații de birouri ocupate de companii precum HP Inc., Hewlett Packard Enterprise, Accenture, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens și Alpha Bank, unde lucrează peste 15.000 de angajați. Este dezvoltatorul primului campus rezidențial privat din România, West Gate Studios.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share