Analiză: care sunt cele mai “scumpe” și cele mai “ieftine” bănci din România

Majoritatea băncilor din România practică o listă lungă de comisioane, iar pentru clienții cu mai multe conturi bancare, relația cu ele poate deveni complicată și chiar scumpă. Ca urmare, multe bănci au dezvoltat produse competitive și oferă comisioane reduse sau chiar zero, pentru a-și convinge clienții să apeleze în continuare la serviciile lor.

Fintech-ul Volt a analizat comisioanele practicate de 25 de bănci de pe piața românească. Studiul își propune identificarea băncilor care percep comisioane de încasare pe grila standard de comisioane, dar și a celor care au pachete de cont curent cu zero costuri.

Pachetele de cont curent sunt gratuite doar în anumite condiții. Cel mai des întâlnită este cea a încasării unor venituri recurente în respectivul cont bancar. Sunt bănci ce solicită și efectuarea unui număr de tranzacții în fiecare lună sau constituirea unor depozite peste o anumită sumă, pentru a beneficia de costuri zero. Astfel, pot fi evitate comisioanele în cazul operațiunilor de bază.

Ce bănci percep comisioane de încasare pe grila standard de comisioane

Analiza a luat în calcul comisioanele la încasare practicate de 25 de bănci. Șapte percep comisioane ce variază între doi și cinci lei pentru fiecare încasare (Banca Transilvania, Credit Europe Bank, Blon Bank France, BRD, CEC Bank, Alpha Bank, Banca Românească). Totuși, în cazul a patru dintre ele (BRD, Alpha Bank, Banca Românească și CEC Bank), comisionul la încasare dispare când clientul optează pentru un pachet de cont curent.

Alegerea unui pachet de cont curent: care sunt criteriile pentru a scăpa de comisioane?

Dintre cele 25 de bănci analizate, 19 pot oferi clienților pachete de cont curent cu zero costuri la respectarea anumitor condiții. Cea mai des întâlnită este încasarea de venituri recurente, fie că vorbim despre salariu, pensie sau orice altă sumă de bani care intră lună de lună în respectivul cont. Pentru bănci, contează doar depășirea un anumit nivel al veniturilor încasate.

Dacă, totuși, clientul nu reușește să îndeplinească condițiile de venit recurent, băncile îl vor taxa cu un comision lunar de administrare a pachetului de cont curent, ce poate varia de la doi la 12 lei. Sunt bănci care nu au condiții de venit recurent și oferă zero costuri, însă taxează clienții cu cinci până la 25 de lei pe lună pentru respectivul pachet.

În infograficul următor sunt prezentate costurile exacte pe care utilizatorul le plătește pentru transferuri interbancare către o parte dintre băncile locale atunci când nu întrunește toate condițiile de eligibilitate ale pachetelor de cont curent. Infograficul cuprinde și băncile ce percep comisioane la încasare, pachetele de cont curent care pot fi accesate cu zero costuri, dar și condițiile pe care clientul trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi taxat.

O altă modalitate prin care clienții pot evita comisioanele la încasare este Volt. Aplicația le permite utilizatorilor transferul instant și necomisionat de bani între orice carduri, doar cu numărul de telefon. Se recomandă consultarea băncii care a emis cardul, pentru a vedea dacă percepe comisioane adiționale la transferul în Volt.

DESPRE VOLT

Este prima aplicație 100 la sută românească de transfer de bani în sistem Peer-2-Peer, un fintech lansat în 2017 de Volt Finance, în parteneriat cu Visa, Mastercard și Libra Internet Bank. Permite transferuri de bani instante dintr-un cont în altul, chiar și între bănci diferite, la orice oră. Este ca o aplicație de chat, doar că în loc de gif-uri și emoticoane, sunt trimiși bani. Transferurile prin Volt sunt posibile atât cu cardurile Mastercard, cât și cu Visa. Aplicația este disponibilă atât pentru dispozitivele Android, cât și pentru iOS.

Articolul anterior

E.ON Energie România are un nou director general

Articolul următor

Marquardt deschide un centru temporar de vaccinare la Sibiu. 105 companii din țară își vaccinează angajații la propriul sediu

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share