Antreprenor: “Lăudăm absolvenţii de nota 10 şi ne batem joc de liceele cu promovabilitate scăzută la bac, când dintre copiii de acolo se pot forma meseriaşii de mâine”

Foto: realitatea.net

România trebuie să ia măsuri pentru a acoperi lipsa forţei de muncă şi să caute soluţii pentru a-i califica pe cei 28 la sută dintre absolvenţii de şcoală care nu au luat bacalaureatul, în acest an, într-o nouă generaţie de antreprenori şi meseriaşi, susține Dragoş Damian, CEO Terapia Cluj.

“Noi cum pregătim tânăra generație pentru carieră și viață?

  • le repetăm obsesiv că, dacă nu lucrează în IT și industrii creative, și-au ratat cariera;
  • ținem acasă 20 la sută dintre ei NEET, pe banii părinților;
  • îi învățăm că trebuie să aibă cât mai multe facultăți, deși știm că îi condamnăm la analfabetism funcțional;
  • îi lăudăm pe absolvenții de 10 și ne batem joc de liceele cu promovabilitate scăzută la bacalaureat – <școlile rușinii>??? –, când dintre copii de acolo se pot forma meseriașii de mâine, din construcții, industria ospitalității, manufactură.

Și, nu în ultimul rând, îl demonizăm în continuare pe <Dorel>, asigurându-ne că viitoarele generații se îndepărtează și mai mult de munca manuală, de rușine să nu fie asimilați acestui fail din cultura pop”, scrie Dragoș Damian (foto), într-un editorial pentru ZF.

Potrivit CEO-ului Terapia, toate țările din Europa de Est se confruntă cu criza serioasă a forței de muncă, dar poate nici unele cu aceeași brutalitate precum Polonia și România, de unde au plecat în Vest circa zece milioane de oameni, în total. “Cei mai buni meseriași erau, de altfel, în aceste două țări. Instalatorul polonez și zugravul român nu mai sunt demult generice peiorative, ci cărți de vizită ale profesionalismului migranților din Europa de Est. Polonia, care are deja convergență pe media UE, pe mulți parametri de remunerație și compensare, are proiecte țintite de a-și repatria concetățenii, concentrându-se pe tinerii plecați dincolo, pe care îi tentează cu joburi fără taxe. Și, în plus, au avantajul că pot aduce forță de muncă calificată din est, știți de ce? Pentru că se vorbește rusa…”, notează antreprenorul din Cluj.

Articole din aceeași categorie
Total
16
Share