My HR Lab: Research-ul candidaților potriviți și oferirea de feedback celor respinși, printre cele mai mari provocări ale oamenilor din HR

OFERTĂ. Studenții au acces la peste 100 de cursuri gratuite din domenii precum IT, Marketing, Comunicare și Resurse Umane.

Majoritatea job-urilor deschise de angajatorii de pe piața locală se adresează specialiștilor, iar aproximativ o treime dintre joburile deschise de angajatori sunt destinate stundenților și absolvenților, sunt concluziile chestionarului “Provocări în procesul de recrutare”, derulat de My HR Lab, luna trecută.

Pentru oamenii implicați în procesele de resurse umane, cele mai importante cinci provocări pe care le întâmpină pe parcursul procesului de recrutare sunt research-ul candidaților potriviți (59 la sută), oferirea de feedback candidaților respinși (34 la sută), identificarea și promovarea corectă a selling points-urilor pentru poziția deschisă (29 la sută), întâlnirile cu hiring managerii pentru calibrarea așteptărilor (28 la sută) și promovarea anunțului de recrutare (26 la sută). 

“Interesant este faptul că research-ul candidaților potriviți este în continuare o provocare. Știm că recruiterii petrec destul de mult timp cu această activitate, iar asta se datorează și faptului că platformele online și offline prin care pot fi identificați potențialii viitori colegi sunt tot mai numeroase. Acum nu mai găsim candidați doar pe platformele de job-uri și la târgurile de angajatori. Totuși, o parte din munca de research poate fi automatizată. De exemplu, pentru research-ul pe LinkedIn, există deja extensii de Google Chrome, care nu doar că te ajută să cauți candidații mai ușor, dar pot să-ți trimită singure mesajele personalizate către ei, dacă, bineînțeles, încarci un template presatabilit în soft. Pe viitor, ar putea fi automatizată tot mai mult partea aceasta, care ne consumă atât de mult timp, și există soluții RPA (robotic process automation). În România încă suntem la început și rămâne să vedem cât de mult vom automatiza procesele de recrutare”, spune Beatrice Galațanu (foto), Owner &Trainer My HR Lab.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Majoritatea joburilor deschise (78 la sută) de angajatori pe piața locală se adresează specialiștilor, în jur de 35 la sută sunt destinate studenților/ absolvenților, iar circa 30 la sută – candidaților seniori, care au peste șapte ani de experiență. În IT, una dintre cele mai active industrii în ceea ce privește numărul de noi locuri de muncă, cele mai multe poziții deschise se adresează specialiștilor (83 la sută) și candidaților cu peste șapte ani de experiență (46 la sută). 

Pentru oamenii activi în recrutare, gradul de dificultate privind închiderea unei poziții variază în funcție de experiența pe care o deține candidatul. Ei consideră că cel mai ușor de recrutat este un student/ proaspăt absolvent, iar cel mai dificil – un senior, cu peste șapte ani de experiență.

Chestionarul “Provocări în procesul de recutare” a fost promovat, în iunie, pe paginile MY HR Lab de Facebook, LinkedIn și Instagram. Au răspuns întrebarilor 104 profesioniști implicați în procesele de resurse umane. Dintre ei, 39 la sută lucrează în IT&C, 14 la sută sunt angajați în domeniul serviciilor profesionale, 13 la sută în producție, 12 la sută în retail, șapte la sută în industria BPO, câte trei la sută în farma și construcții, iar nouă la sută lucrează în inginerie, farma, media, oil & gas, logistică sau financiar. 38 la sută sunt specialiști (3-7 ani de experiență), 32 la sută sunt seniori (peste șapte ani de experiență) și 31 la sută sunt juniori (1-3 ani de experiență).

DESPRE MY HR LAB

Este un business out of the box, lansat în România, în 2015, care oferă workshop-uri de HR interactive și consultanță HR creativă. Misiunea sa este să schimbe modul în care specialiștii HR, managerii și toate persoanele implicate în procesele de resurse umane învață. “La My HR Lab nu vei gasi Power Point-uri și manuale, pentru că motorul tuturor acțiunilor noastre este #learnbydoing. Fiecare sesiune de consultanță sau workshop este 100 la sută friendly, creativă, interactivă și are loc cu laptopurile deschise. Participanții dezvoltă strategii și lucrează în timp real cazurile lor de HR. La sfârșit, au toate informațiile în format electronic, ready to be used“, explică reprezentanții companiei. Până acum, au participat la workshop-urile sale 1.300 de specialiști HR și manageri, din peste 250 de companii prezente în România.  

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share