Deși 2025 a început cu anunțarea unor viitoare concedieri în aparatul de stat, luna ianuarie a venit cu aproape 900 de locuri de muncă disponibile pentru cei care vor să se angajeze în sectorul public, cu 33 la sută mai multe decât în aceeași lună a anului trecut.
În 2025, cel mai mare angajator de stat a fost sistemul de învățământ, care a generat o treime din numărul total de locuri de muncă propuse, potrivit datelor Jobradar24.ro, site-ul cu cele mai multe și mai diverse locuri de muncă din România, parte din portofoliul eJobs.ro. A urmat sistemul de sănătate, cu 271 de posturi în spitale, clinici, sanatorii ori direcții de sănătate. Guvernul a fost al treilea cel mai mare angajator, cu aproape 200 de locuri vacante.
„2025 a început cu un sentiment de îngrijorare venit din zona bugetară, în special după reducerile de cheltuieli cu personalul și concedierile anunțate pentru sectorul energetic, Senat sau Camera Deputaților. Sănătatea, educația, Ministerul de Interne și Apărarea vor face excepție de la aceste măsuri. De altfel, anvelopa salarială bugetată pentru 2025, în sectorul de stat, este ușor crescută față de anul trecut, cu unu la sută mai mare”, spune Bogdan Badea, CEO la eJobs, cea mai mare platformă de recrutare online din România.
- Retail, construcții și transporturi, domeniile care angajează cei mai mulți seniori și manageri. Candidații vor un salariu cu 15-20% mai mare decât cel actual ca să accepte o nouă ofertă
- #echipaPoștaRomână: Teodorei Fliu – tânăra care refuză să lase greutățile să o definească și care a găsit o familie la Poșta Română
- Cum arată biroul ideal pentru români: trebuie să fie „zen” și să ofere opțiuni flexibile, diverse și ușor de personalizat
București domină clasamentul național al angajărilor la stat, cu 160 de posturi vacante. Urmează Cluj (59), Iași, Constanța și Prahova. Cea mai slabă ofertă este în Ialomița, Covasna, Bihor, Arad sau Mureș, unde instituțiile de stat au oferit sub zece posturi în ianuarie.
Mai mult de jumătate dintre joburile disponibile sunt pentru candidații cu studii superioare – white collars. 175 au fost pentru blue collars (fără studii superioare) și 130 pentru grey collars. Cele din urmă se referă la ocupații ce combină aspecte ale muncii de birou (specifice segmentului white collar) și ale muncii fizice (specifice segmentului blue collar).
Una dintre specificitățile aparatului de stat este legată de tipul contractelor încheiate cu angajații. Aproape 90 la sută dintre acestea sunt permanente. Numărul celor temporare este de circa 110.
„Statul a fost dintotdeauna unul dintre cei mai atrăgători angajatori, nu doar fiindcă avea multe locuri disponibile, ci și pentru că era considerat un loc stabil, cu salarii ce creșteau anual și fără o presiune la fel de mare ca în mediul privat. Observăm o tranziție de atenție către sectorul privat, în special în rândul candidaților foarte tineri”, explică Bogdan Badea.
Dacă instituțiile publice au avut aproape 900 de posturi vacante în ianuarie, angajatorii din mediul privat au postat 23.000 de joburi pe eJobs.ro. Domeniile cu cea mai mare nevoie de candidați au fost retail, servicii, industria alimentară, call center/ BPO, turism și transport/ logistică.
Circa 1,3 milioane de români lucrează în instituțiile de stat. În Administrația Publică Centrală sunt angajați 64 la sută din totalul bugetarilor, iar în administrația locală restul de 36 la sută. Aproape 4,2 milioane de oameni sunt angajați în sectorul privat, ceea ce înseamnă că 23 la sută din totalul angajaților sunt în sectorul public și 77 la sută lucrează pentru companii private.
În acest moment, pe eJobs.ro, cea mai mare platformă de recrutare din România, sunt disponibile 23.000 de locuri de muncă.
DESPRE EJOBS
Este platforma de locuri de muncă din România care verifică manual toate anunțurile și companiile. Pentru recrutori și angajatori, oferă acces la o bază de peste cinci milioane de CV-uri și soluții de recrutare eficiente.