Soluția digitală care schimbă modul în care angajatorii și lucrătorii colaborează pentru sarcini temporare se lansează oficial în România.
Giggle oferă o flexibilizare a muncii ce permite companiilor să colaboreze temporar cu personal pe sarcini specifice și să reducă astfel costurile cu angajații și timpul de recrutare. Pentru zilieri, propune oportunități de muncă și diversificarea surselor de venit, ceea ce sporește independența financiară.
În Ungaria, peste 70.000 de joburi ziliere au fost ocupate cu ajutorul platformei. La două luni de la extinderea operațiunilor în România, Giggle a atras peste 7.000 de lucrători și 40 de angajatori parteneri.
- Retail, construcții și transporturi, domeniile care angajează cei mai mulți seniori și manageri. Candidații vor un salariu cu 15-20% mai mare decât cel actual ca să accepte o nouă ofertă
- #echipaPoștaRomână: Teodorei Fliu – tânăra care refuză să lase greutățile să o definească și care a găsit o familie la Poșta Română
- Cum arată biroul ideal pentru români: trebuie să fie „zen” și să ofere opțiuni flexibile, diverse și ușor de personalizat
De la economia gig, la Giggle
Giggle a apărut în contextul creșterii economiei gig. Acest concept a câștigat popularitate în Europa de Sud-Est odată cu apariția aplicațiilor precum Bolt, Uber, Fiverr sau Upwork. Rata relativ ridicată a șomajului și costurile mai reduse cu forța de muncă în regiune au făcut ca joburile gig să devină o opțiune atractivă, mai ales pentru tineri.
Orașe ca București, Belgrad și Sofia au devenit adevărate huburi pentru servicii de ride sharing sau livrare de alimente și oferă mii de oportunități de muncă flexibilă. Pandemia a accelerat această tendință, susținută și de inițiativele de transformare digitală promovate în Uniunea Europeană. Numărul lucrătorilor din acest sector, în statele membre, va ajunge la 43 de milioane, de la 28,3 milioane în 2022.
Pandemia a afectat felul în care este planificat necesarul de personal
După pandemie, companiile din HoReCa, logistic, retail sau delivery s-au confruntat cu dificultăți în planificarea și gestionarea necesarului de personal. Fluctuațiile cererilor și cele financiare au făcut aproape imposibilă prognozarea exactă a nevoilor de angajați.
Giggle permite fragmentarea sarcinilor – împarte munca în ture mai mici și ușor de gestionat, publicate apoi pe platformă, iar oportunitățile de muncă devin accesibile publicului mai larg. Giggle este o platformă potrivită mai ales pentru meserii de tip blue collar, pentru care nu este necesar un training extins și complicat.
Un Tinder al locurilor de muncă
Ce trebuie să facă o companie este să posteze un job temporar sau o simplă tură pe care trebuie să o acopere. Lucrătorii pot vizualiza imediat detaliile: titlul jobului, compania, remunerația, programul și locația. Cei interesați pot aplica pe platformă, iar angajatorii au acces la profilurile lor complete, astfel încât să aleagă candidații care se potrivesc cel mai bine cerințelor lor.
După ce un lucrător finalizează prima tură, angajatorul poate oferi o evaluare între una și cinci stele și un feedback scris. Acest sistem sporește încrederea și face selecția viitoare mai ușoară. Giggle organizează în prealabil verificări și interviuri cu utilizatorii care vor să aplice la joburi și le recomandă domenii potrivite competențelor lor. Astfel se reduc semnificativ timpul și costurile de recrutare.
„Fiecare persoană merită șansa să lucreze într-un mod care să se potrivească cel mai bine circumstanțelor sale de viață – fie că e vorba de studenți, de persoane care lucrează în paralel cu un job full-time sau care se bazează pe munca gig ca sursă principală de venit. Misiunea noastră este să le oferim mai multe opțiuni și flexibilitate în munca lor, să-i ajutăm să prospere, să se dezvolte personal sau să-și îndeplinească visurile. Obiectivul Giggle este să transforme radical piața muncii și să creeze oportunități care să le permită angajatorilor să-și acopere flexibil necesarul de personal, iar lucrătorii să aibă venituri suplimentare fără să se angajeze pe termen lung”, arată Sebestyén Ádám, co-fondator Giggle.
Ideea din spatele Giggle s-a concretizat în mai 2022, iar prima versiune web a aplicației a fost lansată în decembrie 2022. Varianta de mobil a apărut în octombrie 2023. În noiembrie 2024, Giggle a atins pragul de 100.000 de angajați zilieri și 2.000 de companii partenere în Ungaria.
Ospătar, hostess sau manipulant marfă, cele mai căutate joburi
Fondatorii Giggle au ales extinderea în România datorită similitudinilor cu piața din Ungaria în ceea ce privește nevoile pieței și legislația. Principalele industrii vizate sunt HoReCa, logistică și retail. În România sunt înregistrați acum peste 7.000 de lucrători și peste 40 de parteneri angajatori.
Cele două tendințe principale observate sunt că lucrătorii zilieri români aplică în principal pentru joburi ce corespund cel mai bine competențelor lor, iar a doua că preferă locurile de muncă în care au mai lucrat anterior. Joburile disponibile pe platformă sunt mai ales pentru ospătari, hostese sau manipulant marfă.
Platforma Giggle este disponibilă aici. Aplicația de mobil poate fi descărcată din Google Play sau App Store.