Aproape jumătate dintre angajații din România își doresc în primul rând birouri sănătoase. Un sfert le vor “verzi”

Pandemia a schimbat percepția românilor despre biroul lor. Sănătatea este astăzi pe primul plan.

43 la sută dintre angajații români consideră că principala caracteristică pe care trebuie să o aibă biroul în care lucrează este să fie un spațiu sănătos, bazat pe tehnologii și proceduri menite să protejeze sănătatea oamenilor, arată un sondaj inițiat de Genesis Property în rândul a 1.208 de angajați din țară. 26 la sută cred că biroul lor trebuie să fie “verde” și acordă astfel tot mai multă importanță sustenabilității, prin eficientizarea consumului de resurse și utilizarea de energie regenerabilă (23 la sută) și prin colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor.

Dacă în ultimii ani sustenabilitatea clădirilor de birouri a devenit o parte importantă a vieții pentru tot mai mulți angajați români, în ultimul an și jumătate sănătatea personală și a spațiului de lucru a devenit o parte integrantă esențială din inițiativele pentru sustenabilitate.

Aproape 71 la sută dintre ei consideră că o clădire este sustenabilă când are un consum eficient al resurselor, dar și când protejează mediul înconjurător, iar 48 la sută atrag atenția că o clădire sustenabilă este mai ales una care protejează sănătatea ocupanților.

“Sustenabilitatea nu mai este doar un concept, ci a devenit astăzi o necesitate, iar efectele pandemiei și tendințele de mediu au accentuat importanța comportamentelor sănătoase și sustenabile, în business și în viața de zi cu zi. În plus, inițiativele pentru sustenabilitate nu se mai referă azi doar la protejarea mediului, ci pun tot mai mult accent pe sănătatea oamenilor. O clădire nu mai poate fi considerată, cu adevărat, robustă și sustenabilă fără a fi asigurate condiții sănătoase pentru angajați și fără măsuri care să diminueze, în mod real, impactul asupra mediului”, spune Roxana Albu, director general al diviziei de facility management Genesis Property.

Aproape jumătate dintre angajați cred că schimbarea trebuie să pornească în primul rând de la oameni, prin grija pe care o acordă sănătății și mediului înconjurător și prin adoptarea unor comportamente sustenabile la birou și acasă. 86 la sută sting lumina dacă iluminatul natural este suficient sau atunci când un spațiu nu este folosit, 65 la sută opresc alimentarea cu energie electrică a echipamentelor dacă nu le utilizează și tot atâția au grijă ca ferestrele să fie închise dacă funcționează sistemul HVAC (aerul condiționat/ răcirea/ încălzirea), pentru a eficientiza consumul resurselor. 57 la sută și-ar dori să se implice în inițiative de voluntariat pentru mediu, iar aproape 48 la sută în acțiuni care vizează protejarea sănătății.

În ceea ce privește creșterea sustenabilității clădirii de birouri în care lucrează, 36 la sută dintre angajați cred că e nevoie de tehnologii de automatizare și control, pentru o eficiență maximă a consumului de energie, 25 la sută susțin dezvoltarea economiei circulare, bazată pe reciclare și reutilizare, iar 19 la sută își doresc soluții care aduc natura la interior, precum colțuri de verdeață și cât mai multă lumină naturală. Peste 55 la sută vor tehnologii care să le dea posibilitatea să stabilească temperatura și nivelul de lumină din propriul spațiu de birou, iar peste 45 la sută cred că este important să aibă acces permanent la echipamente de protecție sanitară.

Măsurile prevăzute în standardul IMMUNE™, esențiale pentru sănătatea clădirilor

“Studiul ne arată cât de important este pentru majoritatea angajaților să lucreze într-o clădire sănătoasă, iar acest rezultat pune presiune pe proprietari și angajatori să colaboreze pentru implementarea unor măsuri care să asigure acest deziderat”, spune Ștefan Tudos, vicepreședinte la Genesis Property, responsabil de administrarea portofoliului de clienți.

IMMUNE Building Standard™ a fost conceput și dezvoltat la începutul pandemiei, pentru a evalua și a certifica sănătatea spațiului fizic în mediul construit, unde oamenii își petrec peste 90 la sută din timp. Standardul propune 135 de măsuri coerente care, odată implementate – parțial sau integral -, oferă proprietarilor clădirii sau angajatorilor care își desfășoară activitatea în acel spațiu instrumentele necesare pentru a-i monitoriza și pentru a ajusta starea de sănătate.

Mai multe clădiri de birouri din lume au implementat sau au în curs de implementare măsuri prevăzute de standard și au obținut certificarea pentru „clădiri sănătoase”. Clădirea H3 din complexul de birouri West Gate Business District este prima din lume care a atins cel mai înalt nivel de certificare IMMUNE™ și le oferă ocupanților o experiență sănătoasă când lucrează la birou.

Sondajul Genesis Property privind percepția angajaților despre sănătatea clădirilor a fost desfășurat în iunie, prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.208 de utilizatori de internet. Aproape 50 la sută dintre ei sunt femei, circa 70 la sută au peste 35 de ani, iar 43 la sută au un venit net mai mare de 3.000 de lei.

DESPRE GENESIS PROPERTY

Este unul dintre cei mai importanți dezvoltatori de birouri de clasa A din România, cu o experiență de peste 20 de ani în industria imobiliară. Deține și administrează peste 150.000 mp de spații de birouri de clasa A, în clădirile Novo Park și West Gate Business District din București, ocupate de chiriași precum HP, Accenture, Societe Generale, Citibank, Ericsson, Garanti BBVA, Infineon, Luxoft, Yokogawa, Siemens și Alpha Bank, unde lucrează peste 20.000 de angajați. Este dezvoltatorul primului campus studențesc privat din România, West Gate Studios, și al unității de cazare de 4 stele Studio One Accommodation Suites.

Articolul anterior

Agenția de publicitate Digitas are un nou Business Analytics Manager

Articolul următor

KPMG introduce cote pentru managerii proveniți dintr-un mediu social defavorizat

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share