Aproape jumătate dintre profesioniști consideră că discriminarea de gen nu reprezintă o problemă la locul lor de muncă

Un sondaj global, realizat de experții în recrutare Hays, relevă că 47 la sută dintre respondenți cred că nu există nicio problemă cu discriminarea de gen în organizația lor.

Hays a chestionat peste 11.400 de persoane pentru a afla dacă profesioniștii cred că există discriminare de gen în organizația lor și dacă ea este abordată. 47 la sută dintre respondeți consideră că nu există nicio problemă de discriminare în compania lor. Totuși, 26 la sută afirmă că aceasta există și nu este abordată, iar 16 la sută spun că există o problemă de discriminare, dar aceasta este abordată. Restul de 11 la sută dintre respondenți nu sunt siguri dacă există o problemă cu discriminarea de gen la locul lor de muncă.

“Existența discriminării de gen a fost, o perioadă, o caracteristică unui număr de organizații și au fost implementate măsuri cu scopul de a rezolva acest lucru. Este plăcut să vedem că par să se înregistreze progrese, în sensul că aproape jumătate dintre respondenți consideră că nu există o problemă cu discriminarea de gen la locul lor de muncă. Cu toate acestea, 42 la sută dintre cei chestionați consideră că există discriminări de gen în regiunile lor. Toate organizațiile trebuie să se asigure că nu fac concesii când vine vorba de identificarea și abordarea impactului discriminării”, spune Sandra Henke, Hays Group Head of People & Culture.

“Din păcate, discriminarea e încă foarte vie la locul de muncă. Este înrădăcinată în modul în care mulți dintre noi gândim și acționăm față de ceilalți, indiferent dacă suntem conștienți de asta sau nu. Inevitabil, prejudecățile ne afectează deciziile ca indivizi, iar înțelegerea este un pas important în eradicarea discriminării la locul de muncă și în societate. Există mai multe moduri în care acest fenomen poate exista, așa că liderii trebuie să se implice în acest subiect”, arată Sandra Henke.

Sfaturile Sandrei Henke pentru companiile care vor să elimine discriminarea de gen:

Investigați și evaluați discriminarea din companie

“Liderii de afaceri trebuie să se informeze despre discriminarea inconștientă și apoi să se întrebe ce discriminări pot exista în compania lor. Inițial, s-ar putea să nu fie evident că o anumită formă de discriminare e predominantă într-o organizație, așa că discutați cu un număr mare de persoane și căutați informații despre ce consideră ele că reprezintă discriminare în companie”.

Educați forța de muncă

“Există o oportunitate pentru organizații de a-și educa forța de muncă cu privire la discriminarea inconștientă, prin prezentarea de exemple de discriminare cotidiană și oferind exerciții care să ajute la demonstrarea impactului acestuia. Indivizii conștienți de propria discriminare sunt incredibil de puternici pentru a putea aborda problema ca organizație. Există și o oportunitate de a educa angajații cu privire la faptul că este responsabilitatea tuturor, nu doar a celor care sunt afectați negativ de discriminare”.

Încurajați discuțiile despre discriminare

“E important ca organizațiile să-și încurajeze angajații să vorbească despre discriminare și să creeze un mediu în care oamenii să se simtă confortabil să vorbească despre experiențele lor. Doar așa veți învăța ca lider și ca organizaţie. Nu se poate eradica discriminarea fără a ști unde există, iar asta presupune deschiderea căilor de comunicare și ascultare”.

Luați măsuri

“Organizațiile și liderii de afaceri pot face în mod proactiv pași pozitivi pentru a elimina definitiv discriminarea de la locul de muncă. Începeți prin a oferi tuturor angajaților instruire privind discriminarea inconștientă și apoi căutați să setați să eliminați discriminarea din procesul de recrutare. De exemplu, un pas pe care îl pot face organizațiile este ca, atunci când elaborează fișe de post, să evite utilizarea cuvintelor care au o conotație masculină”.

Răspunsurile sunt rezultatul unui sondaj realizat pe LinkedIn, între 14 și 16 februarie. Hays a realizat sondajul pentru a explora tema Zilei Internaționale a Femeii din acest an, dedicată #Luptei împotriva discriminării, fiindcă discriminarea, fie că este deliberată sau inconștientă, face dificil progresul femeilor.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share