Arta schimbă jocul pe piața muncii: 10 mari companii din România au integrat arta în birouri, în 2022, ca să reducă nivelul de stres al angajaților

În doar zece luni de la lansare, zece companii multinaționale și antreprenoriale, cu un impact de peste 100.000 de angajați pe piața muncii, au accesat serviciile integrate de arte vizuale oferite de serviciul integrat de arte vizuale Art Set by GAEP – în eforturile de accelerare a transformării, consolidării reputației și adaptării mindset-ului organizațional la un context macroeconomic în continuă schimbare.

Concret, arta crește productivitatea, inspiră angajații, scade stresul și anxietatea. Conform statisticilor internaționale, expunerea la lucrări de artă reduce nivelul de stres și anxietate al angajaților cu până la 50 la sută din cazuri.

Organizații precum Argus Audit (servicii din domeniul financiar), Corporate Office Solutions (liderul pieței de fit-out), Kuehne+Nagel (transport și logistică), clinica Medi Spa din Cluj-Napoca, Signify (soluții pentru iluminat), Smyk (jucării), sau Promelek XXI (instalații și echipamente electrice) s-au numărat, anul acesta, printre companiile care au ales arta ca instrument de business și de engagement al angajaților, partenerilor sau clienților.

“Arta este un catalizator de schimbare și progres. Când vremurile se schimbă, e nevoie de inovație și valoare adăugată reală, nu pe hârtie. Companiile din România au înțeles că prin artă pot aduce identității lor o dimensiune nouă, de valoare. Se pot repoziționa în business, își consolidează sau resetează cultura organizațională. Iar principalii câștigători sunt chiar angajații și clienții. De altfel, atunci când trăim transformările fundamentale ale societății, nu mai putem acționa la fel, așteptând mereu alte rezultate”, spune Andrei Breahnă, fondator Art Set by GAEP.

Serviciul Art Set by GAEP este unic în lume și este o idee 100 la sută dezvoltată în România. Platforma, creată de fondatorii galeriei de artă contemporană GAEP, una dintre cele mai active galerii din Europa de Sud-Est, a fost lansată în urmă cu zece luni.

“Proiectul a adus aer proaspăt în mediul nostru de lucru și a stârnit curiozitatea și aprecierea colegilor pentru artă. În același timp, oferim vizibilitate artiștilor talentați din comunitatea locală, prin încurajarea unei mentalități deschise și consolidarea sentimentului de apartenență”, explică Plamen Penev, director național Kuehne+Nagel România.

Companiile active în București și Cluj, în special din retail, consultanță, transport și soluții logistice, iluminat profesional sau design în spații de lucru, sunt cele care au solicitat preponderent serviciile Art Set, precum arta la birou sau experiențe culturale customizate pentru stakeholderii interni și externi.

“Un beneficiu al asocierii dintre business și artă este cultura organizațională. Pandemia ne-a determinat să ne adaptăm unor provocări particulare, greu de anticipat. Vorbim despre coeziunea echipei și motivarea colegilor în momente dificile”, arată Christophe Weller, CEO & Founder Corporate Office Solutions.

Arta motivează angajații și accelerează productivitatea la job

Un studiu din Marea Britanie arată că 61 la sută dintre angajați sunt consumatori de artă, iar artiștii îi inspiră să gândească și să lucreze mai mult creativ. În plus, arta schimbă întreaga dinamică a locului: 93 la sută dintre participanții la studiu sunt de acord că arta deschide spațiul și îl face mai primitor pentru angajați și vizitatori.*

“Când ne raportăm la cultura organizațională, ne diferențiem printr-o abordare out-of-the box, accentuând și valorile companiei. Colaborarea cu GAEP reprezintă deschiderea către un nou mindset marcat de creativitate și agilitate – atribute ce ne caracterizează și care depășesc granițele dintre companie și parteneri”, declară Răzvan Copoiu, CEO Signify.

Conform statisticilor, angajații care beneficiază de lucrări de artă în birouri lucrează cu 15 la sută mai rapid și fac mai puține erori decât cei din birouri liniare. Din punctul de vedere al productivității, aceasta crește cu 30 la sută în cazul birourilor îmbogățite prin artă. Arta este asociată și cu wellbeing-ul, unul dintre conceptele-cheie ale ultimilor ani în politicile de HR: potrivit specialiștilor internaționali, arta reduce stresul cu până la 78 la sută.

“Conceptul Medical Spa implică atingerea unei stări de bine, să te simți în cea mai bună formă fizică și psihică prin medicina de vârf și prin rafinament și personalizare. GAEP Gallery a dat clinicii culoare – la propriu. Un spațiu îmbogățit de artă devine expresiv, atrage și destinde. Ne dorim ca pacienții și clienții noștri, odată veniți la noi, deci în contact cu arta, să simtă că sunt într-un loc deosebit și în siguranță”, precizează Andrei Martin, director medial și owner, clinica Medi Spa Cluj.

Cum funcționează GAEP Art Set și care au fost cele mai frecvente solicitări în 2022

Prin Art Set, companiile beneficiază de opere de artă fizice și digitale, la un cost eficient sau programe variate, bazate pe artele vizuale, care contribuie la atingerea obiectivelor de business, de employee & client engagement.

“Art Set ne dezvăluie o formă inovatoare de a ne conecta la viitor, prin operele de artă din sediu și workshopurile gândite împreună. Ne propunem să discutăm, într-o manieră complet nouă, teme conectate business-ului, cum fi protecția mediului, și subiecte de interes pentru colegi, ca viitorul muncii. Prin arta de la birou ne redescoperim mai creativi, fiindcă arta ne ajută în propria dezvoltare”, spune Károly Nagy, General Manager Promeleck XXI.

Cele mai frecvente solicitări:

  • Expozițiile temporare: lucrări de artă expuse pentru o perioadă de circa șase luni la sediul companiilor, pentru a încuraja creativitatea, dar și revenirea angajaților la birou post-pandemie.
  • Seminarii de cultură organizațională, susținute de grupuri multidisciplinare de experți – reprezentanți ai galeriei GAEP, artiști, curatori, antreprenori culturali, strategi în cultura organizațională, în sprijinul programelor și strategiilor de transformare organizațională și adaptare a mindset-ului la schimbare. 
  • Tururile de artă ghidate sau evenimente private la galerie și în alte spații alternative neconvenționale, adresate segmentului corporate.

Art Set este o soluție integrată de artă pentru companii și stakeholderi interni & externi. Soluția răspunde strategiilor de transformare și creștere și contribuie la consolidarea reputației și a valorii de brand. Pentru a facilita o schimbare de mindset, Art Set by GAEP propune componente precum expoziții de artă la birou, seminarii ce abordează teme sociale actuale (sustenabilitatea, protecția mediului, diversitatea și incluziunea, viitorul orașelor, viitorul muncii) sau evenimente de artă personalizate. 

*(1) Sondajul Making Art Work in the Workplace, condus de International Art Consultants în parteneriat cu British Council for Offices. (2) Studiu realizat de University of Exeter’s School of Psychology.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share