Avocatul Poporului cere Ministerului Sănătății să clarifice situația medicilor și farmaciștilor rezidenți

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și solicită explicații Ministerului Sănătății cu privire la situația cadrelor medicale și a farmaciștilor care au promovat examenul de rezidențiat, dar nu le-a fost confirmat titlul de medic, medic dentist sau farmacist.

Potrivit News.ro, “șeful Secției de chirurgie plastică de la Spitalul Județean Brașov relatează cazul unui tânăr medic rezident, devenit șomer după ce i-a expirat perioada de pregătire și după ce nu i-a fost eliberată diploma de specialist”. Șeful secției prezenta pe pagina personală de Facebook cazul unui tânăr care a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie 2017, când i s-a încheiat perioada de cinci ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist, și a obținut la examenul de specialitate nota 9,11, dar acum este șomer.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

În absența diplomei de medic specialist, care nu i-a fost încă eliberată nici la două luni de la susținerea examenului, nu se poate înscrie nici în Colegiul Medicilor, pentru a obține autorizația de liberă practică ce i-ar permite să se înscrie la concursurile organizate de spitale. Cazul medicului, pe care șeful secției îl prezintă sub numele Radu, “un Radu generic, este reprezentativ pentru sutele de rezidenți aflați în aceeași situație și cărora Ministerul Sănătății nu și-a făcut timp ca să le elibereze diplomele de medici specialiști pe care și le-au câștigat prin concurs în urmă cu două luni”.

Avocatul Poporului precizează că potrivit prevederilor art. 15 alin. (1) și (2) din Ordonanța Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, “instituțiile de învățământ superior cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie eliberează diplome care certifică absolvirea stagiilor de pregătire în specialitate. Etapa ulterioară încheierii pregătirii în rezidențiat o constituie examenul pentru obținerea titlului de medic, medic dentist și, respectiv, farmacist specialist, care cuprinde o probă scrisă și probe clinice sau practice”.

În conformitate cu dispozițiile alin. (4) și (5) din același act normativ, “la examen se pot prezenta doar medicii, medicii dentiști sau farmaciștii care au efectuat integral programul de pregătire și au obținut diploma eliberată de instituțiile de învățământ superior cu facultăți de medicină, medicină dentară și farmacie. Prin excepție de la prevederile alin. (4), la examen se pot prezenta și rezidenți aflați în ultimele șase luni dinaintea finalizării integrale a pregătirii, pe baza propunerii coordonatorului sau directorului de program de rezidențiat și numai cu aprobarea ministrului sănătății, cu obligația finalizării de către aceștia a programului de pregătire”.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share