BCG: Peste noapte, angajații și angajatorii au devenit subiectele celui mai mare experiment realizat vreodată

Pandemia va transforma permanent modul în care muncim, spun angajații și angajatorii din Europa Centrală și de Est, în sondajul New Ways of Working – Smart Work, realizat de Boston Consulting Group (BCG).

Sondajul BCG, efectuat pe mai mult de 1.500 de persoane și 200 de companii din Europa Centrală, evidențiază că 60 la sută dintre angajați și 77 la sută dintre angajatori se așteaptă ca ei sau firma lor să continue să lucreze complet sau parțial de la distanță, după pandemie.

Aproape 90 la sută dintre angajați și peste 80 la sută dintre angajatori spun că productivitatea a crescut sau că nu a existat nici o modificare a acesteia. În ceea ce privește timpul economisit la navetă, mai mult de jumătate dintre angajați economisesc mai mult de o oră pe zi, iar 15 la sută economisesc chiar două ore pe zi.

Dar imaginea nu este cu totul roz. “Munca inteligentă impune provocări speciale angajaților: stres crescut, posibile dificultăți de echilibru între viața profesională și viața personală, izolare socială și ruperea din rutinele zilnice bine stabilite. Între timp, angajatorii trebuie să decidă dacă să reducă sau să reutilizeze spațiul de birouri în viitor, cum să valorifice posibilele economii de costuri, de exemplu pentru mai puține călătorii legate de afaceri, sau să investească în infrastructură IT suplimentară, instrumente digitale și alte măsuri de asistență la distanță. Doar 17 la sută dintre angajatori nu se așteaptă la nici o schimbare în utilizarea birourilor”, notează realizatorii studiului.

Noua ta carieră poate începe aici – locuri de muncă în toate domeniile, în toate județele

Pentru a-și asigura bunăstarea fizică și mentală post-COVID, angajații ar dori să vadă flexibilitate în programul lor de lucru, subvenții la biroul de acasă și autonomie pentru a decide când și de unde vor lucra. De cealaltă parte, angajatorii au clasat punctele de contact frecvente cu managerul și zilele lucrătoare petrecute obligatoriu la birou cu o importanță mult mai mare decât angajații. Circa jumătate dintre angajatori și angajați cred că ar trebui să existe o decizie comună a celor două părți cu privire la momentul și locul unde se lucrează.

“Un bun model de lucru hibrid trebuie să găsească un echilibru între orientarea de sus în jos și autonomia de jos în sus. Companiile și liderii care adoptă și gestionează proactiv practicile Smart Work au cea mai mare probabilitate să obțină un avantaj competitiv semnificativ în productivitate, implicarea angajaților sau achiziționarea de talente”, declară Adam Kotsis, director asociat BCG, People Strategy.

Managerii care pot gestiona noua configurație și încă oferă rezultate în timp ce își dezvoltă angajații sunt cheia succesului Smart Work. Contrar opiniei generale, managerii sunt cei mai afectați de schimbările aduse de munca inteligentă: managerii au pierdut iluzia de control pe care o aveau, în timp ce angajații lor stăteau la birou sub supravegherea lor, aparent făcându-și munca. Pandemia a amplificat tendințe precum digitalizarea, practicile de lucru agile și diversitatea și incluziunea. Managerii care pot controla noua configurație și încă oferă rezultate în timp ce își antrenează angajații sunt cheia succesului Smart Work.

“Există mai mult spațiu pentru ca liderii să-și sprijine și să-și împuternicească angajații. Dintre angajații chestionați, 56 la sută nu primesc suficient sprijin de la angajatorul lor, deși 78 la sută dintre angajatorii spun că fac tot posibilul pentru a-i ajuta. Există mai multe beneficii financiare și nefinanciare ale muncii inteligente, iar companiile trebuie să-și construiască acum modelul de afaceri bazat pe conceptul de Smart Work, pentru a se pregăti de era post-COVID”, este concluzia studiului BCG.

O copie a raportului poate fi descărcată de aici.

Articolul anterior

Carmen Emanuela Popa duce moda conceptuală şi de avangardă din România la London Fashion Week

Articolul următor

Lumea virtuală Marquardt își deschide porțile pentru viitorii ingineri

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share