Sondaj EY: 90 la sută dintre angajați ar accepta o detașare în străinătate pe termen scurt, fără să-și mute familiile

93 la sută dintre angajaţi afirmă că munca la nivel internațional le-ar “schimba viața”, arată studiul EY 2023 Mobility Reimagined Survey. Această experiență este considerată principalul beneficiu, urmată de dezvoltarea carierei și de dobândirea unei mentalități globale.

Rezultatele sondajului, dar şi implicaţiile fiscale, inclusiv cele de asigurări sociale, din perspectivă imigraţionistă şi de legislaţie, generate de aceste variante reinterpretate ale muncii, au fost dezbătute împreună cu reprezentanţii autorităţilor competente din România la Conferinţa de Mobilitate organizată de EY România.

Studiul a sondat opiniile a peste 1.000 de profesioniști din domeniul resurselor umane și al mobilității și ale angajaților mobili din 16 țări și șase sectoare-cheie și a abordat diverse forme de misiuni de mobilitate transfrontalieră, inclusiv relocarea angajaților pentru muncă, călătorii de afaceri, navetă și muncă hibridă/ la distanță.

90 la sută dintre angajații intervievați ar accepta o misiune pe termen scurt, fără a-și muta familiile, pentru a răspunde unei nevoi de afaceri, în timp ce 88 la sută sunt deschiși la oportunități transfrontaliere pe termen mai lung, în circumstanțele potrivite.

88 la sută dintre profesioniștii HR spun că angajatorii consideră mobilitatea ca o soluţie pentru a aborda deficitul de talente la nivel global, iar 90 la sută dintre ei intenționează să mențină sau să crească sfera de mobilitate a organizației în următorii trei ani. Organizațiile văd și valoarea flexibilității și a mobilităţii la locul de muncă ca să-și atingă obiectivele de diversitate, egalitate și incluziune (DE&I). Șase din zece (61 la sută) spun că aceasta oferă oportunități de dezvoltare pentru grupurile subreprezentate, trei din patru consideră că mobilitatea este crucială pentru continuitatea afacerii, dar mai puțin de jumătate (47 la sută) au o politică de mobilitate coerentă la nivel global, ce abordează opțiuni precum mobilitatea hibridă, relocarea sau proiectele temporare.

“În ultimii trei ani, flexibilitatea relaţiilor de muncă a căpătat o amploare nebănuită anterior, iar munca de la distanţă sau în format hibrid a devenit un mod de viaţă. În acest timp, mobilitatea transnaţională este văzută de angajaţi drept <oportunitatea vieţii> pentru dezvoltarea personală şi profesională”, spune Claudia Sofianu, Partener, liderul departamentului Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

“Pe de altă parte, mobilitatea atrage implicaţii fiscale şi interes din partea autorităţilor. Schimbul de informaţii va fi un instrument important în identificarea potenţialei neconformări. Campaniile de control anunţate de ANAF, interesul crescut şi din partea autorităţilor străine în acest sens, sunt aspecte la care, cu siguranţă, trebuie să fie atenţi și angajtorii, şi angajaţii. Implementarea unor proceduri interne privind detaşarea, workation/ telemuncă şi alte noi modalităţi de lucru devin extrem de importante”, arată Stela Andrei, Partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

Organizațiile se confruntă cu un nou set de riscuri în programele de mobilitate transfrontalieră

Angajatorii se confruntă cu diverse riscuri când își activează programele de mobilitate transfrontalieră, pe care angajații sunt mai puțin susceptibili să le vadă. Cel mai prezent pe radarul echipelor de HR este riscul cibernetic, citat de 83 la sută dintre respondenți, urmat de pierderea supravegherii managementului (79 la sută) și de confidențialitatea datelor (78 la sută), dar și de capacitatea de a plasa angajații pe o nouă poziție la întoarcere (78 la sută) – o preocupare pe care angajații ar putea dori să o abordeze înainte de a face mutarea. Totuși, există o lipsă de pregătire pentru a face față riscurilor – doar 29 la sută dintre ei consideră că pot face față riscurilor geopolitice.

În plus, mulți angajați nu reușesc să recunoască riscurile potențiale legate de deplasările transfrontaliere. Față de angajatori, în medie cu 18 la sută mai puțini angajați sunt susceptibili să realizeze nivelurile de risc moderat/ semnificativ implicate de experiențele internaționale.

“Cadrul legal european în privinţa securității sociale trebuie în permanenţă actualizat, având în vedere realităţile din piaţa muncii post-pandemie, în care majoritatea angajaţilor aspiră către o experienţă profesională internaţională, nemaivând limitări în alegerea locaţiei de unde lucrează”, declară Corina Mîndoiu, Partener, Impozit pe venit şi contribuţii sociale, EY România.

Funcțiile de mobilitate suferă o transformare digitală

Organizațiile intenționează să investească în digitalizarea proceselor de mobilitate, pe măsură ce cererea crește. 67 la sută dintre ele se așteaptă să-și mărească investițiile în tehnologia și digitalizarea mobilității în următorii cinci ani, în timp ce 92 la sută sunt de acord că digitalizarea funcției de mobilitate este benefică pentru mai multe sarcini și fluxuri de lucru. În medie, doar 35 la sută dintre respondenți spun că organizația lor a digitalizat procesele-cheie.

Despre sondaj

Sondajul inaugural EY 2023 Mobility Reimagined Survey relevă faptul că misiunile transfrontaliere schimbă viața angajaților și sunt generatoare de valoare pentru organizații. Sondajul a fost realizat în decembrie 2022 și a primit răspunsuri de la 1.026 angajați și angajatori din 16 țări, din șase sectoare. Sondajul a fost realizat cu ajutorul unui panel de terți și a vizat angajatori cu un efectiv cuprins între 500 și 15.000 de angajați.

DESPRE EY

Este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 365.399 de angajați în peste 700 de birouri în 150 de țări. Prezentă în România din 1992, furnizează, cu ajutorul celor peste 900 de angajați din România și Republica Moldova, servicii integrate de audit, asistență fiscală, juridică, strategie și tranzacții, consultanță către companii multinaționale și locale. Are birouri în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Chișinău.

Articole din aceeași categorie
Total
0
Share